Σόιμπλε: Δεν θα υπάρξει δεύτερο κούρεμα για την Ελλάδα

Κατηγορηματικά αντίθετος εμφανίστηκε ο Β. Σόιμπλε στο ενδεχόμενο ενός δεύτερου κουρέματος του ελληνικού χρέους. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag ο κ. Σόιμπλε ανάφερε ότι η χώρα μπορεί να συνεχίσει να λαμβάνει οικονομική βοήθεια και μετά το 2014, υπό τον όρο ότι θα εκπληρώνει τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει έναντι των διεθνών πιστωτών.

Συγκεκριμένα ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δήλωσε πως «είναι βέβαιο, ότι δεν θα υπάρξει νέα διαγραφή χρέους για την Ελλάδα». Τα σημεία της συνέντευξης που προδημοσιεύτηκαν επιβεβαιώθηκαν από το γερμανικό υπουργείο οικονομικών.

Aλληλέγγυοι όσο η Ελλάδα εκπληρώνει τους όρους

Σε συζήτηση που είχε χθες με πέντε Γερμανούς επιχειρηματίες ο Β. Σόιμπλε δήλωσε πως «στο βαθμό που η Ελλάδα θα επιδεικνύει τη δύναμη να εκπληρώνει τους όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα είμαστε απέναντί της αλληλέγγυοι. Κάθε άλλη στάση θα κατέστρεφε την Ευρώπη».
Οι πέντε επιχειρηματίες, μέλη της Ένωσης Οικογενειακών Επιχειρήσεων στην Γερμανία, είναι οι Τόμας Μπάουερ, Μάνφρεντ Φουκς, Έντβιν Κολ, Φρανκ Στράουμπ και 'Αντον Βέρχαν, την οποία μεταφέρει η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

Η πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης στην Ευρωζώνη είναι «σε μεγάλο βαθμό σωστή», είπε σύμφωνα με το ΑΠΕ ο κ. Στράουμπ, αλλά συνέχισε: «Αυτοί οι Έλληνες, όμως! Ο Σόιμπλε δεν είναι κανένας υπομονετικός άνθρωπος, αλλά με την Ελλάδα έχει όλη την υπομονή του κόσμου. Η μέθοδός του είναι: καρότο (βοήθεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την νεανική ανεργία) και μαστίγιο (μέτρα λιτότητας)», για να απαντήσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ότι «αν δεν μειώσουμε γρήγορα τη νεανική ανεργία στην Ευρώπη, θα χάσουμε ως κράτη και ως κυβερνήσεις την υποστήριξη των πολιτών μας».

Από την πλευρά του, ο κ. Μπάουερ, ο οποίος είναι και ταμίας των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) υποστήριξε ότι δεν είναι και τόσο εύκολο να βρεθεί το σωστό μείγμα «ανάμεσα στην απίστευτη πίεση, αλλά και στην ανάγκη να δοθεί στους Έλληνες μία ευκαιρία».

Όλοι οι παριστάμενοι επιχειρηματίες έχουν εμπειρίες από την Ελλάδα, κατά βάση αρνητικές. Ο κ. Κολ δήλωσε ότι δεν εμπιστεύεται τους Έλληνες, καθώς συναλλάσσεται μαζί τους εδώ και πολλά χρόνια και εκφράζει τον εκνευρισμό του για την μη αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ. «Γιατί δεν αξιοποιείται το CD, ακόμα και αν πρέπει να ασκηθεί πίεση από τον ΟΟΣΑ;», αναρωτιέται ο κ. Κολ και σημειώνει ότι υπάρχει και ρήγμα στην ελληνική κοινωνία, στην οποία οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

Ο κ. Σόιμπλε απάντησε ότι «η δημιουργία μίας λειτουργικής κατά τα κοινά πρότυπα φορολογικής διοίκησης είναι πολύ δύσκολη υπόθεση, την οποία η Ελλάδα δεν έχει ακόμα φέρει εις πέρας» και πρόσθεσε ότι η κοινωνική ανισότητα στην Ελλάδα «από ορισμένες απόψεις είναι μεγαλύτερη απ' ό,τι αλλού».

Ο Γερμανός υπουργός αναγνώρισε ότι στην Ελλάδα οι άνθρωποι υποφέρουν, αλλά διευκρίνισε ότι η αιτία δεν εντοπίζεται στο Βερολίνο ή τις Βρυξέλλες, αλλά στο γεγονός ότι οι ελίτ της χώρας επί δεκαετίες απέτυχαν. «Η Ελλάδα θα πρέπει εκ νέου να ανακαλύψει τον εαυτό της και σε αυτό μπορούμε και θέλουμε να βοηθήσουμε, όμως τις μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να τις κάνουν οι ίδιοι οι Έλληνες. Στο βαθμό που η Ελλάδα θα επιδεικνύει την δύναμη να εκπληρώνει τους όρους της ΕΕ, θα είμαστε απέναντί της αλληλέγγυοι. Κάθε άλλη στάση θα κατέστρεφε την Ευρώπη», δήλωσε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα