Στις 21 Φεβρουαρίου η επόμενη δόση στην Ελλάδα

Δεν αποφασίστηκε στο χθεσινό Εurogroup η απόδοση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα με την επίσημη αιτιολογία ότι το λεγόμενο «ορόσημο» για το μήνα Φεβρουάριο δεν έχει επιτευχθεί. Ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι οι ελληνικές αρχές είναι σε συνεχή διαβούλευση με την τρόικα, οφείλουν να υιοθετήσουν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής - που θα πάει στη Βουλή για ψήφιση της επόμενες μέρες- και στη συνέχεια το Euro Working Group είναι αυτό που θα ετοιμάσει την σχετική αξιολόγηση και εισήγηση. Σύμφωνα με το καλεντάρι του Συμβουλίου, το EWG συνεδριάζει στις 21 και 22 Φεβρουαρίου, καθώς όμως δεν αποφασίζει, αλλά εισηγείται, η επίσημη εντολή προς τον EFSF και τον κ. Ρέγκλιγκ για εκταμίευση πρέπει να αναμένεται από το επόμενο Εurogroup στις 4 Μαρτίου.

Ερωτηθείς σχετικά, ο πρόεδρος του Εurogroup σε μια αψυχολόγητη κίνηση αμφισβήτησης του καλού κλίματος, είπε πως δεν μπορεί να δηλώσει αισιόδοξος για το αν το ελληνικό πρόγραμμα είναι εντός στόχων, αλλά προτιμά να δηλώνει «προσεκτικός». Η φρασεολογία του κ. Ντάισελμπλουμ σχολιάστηκε αρνητικά από κύκλους της Κομισιόν που πασχίζει με νύχια και με δόντια να διατηρήσει την εικόνα σταθεροποίησης στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη.

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας υποβάθμισε την όποια ανησυχία, δήλωσε πως υπάρχει η σχετική ταχύτητα και ετοιμότητα στην εκπλήρωση των συμφωνηθέντων, απέδωσε σε παρεξήγηση τη φημολογία για την κακή εικόνα των εσόδων και περιέγραψε τα επόμενα προαπαιτούμενα του τριμήνου: το πρόγραμμα αποχωρήσεων από το δημόσιο και το νομοσχέδιο για τα φάρμακα. Συγκεκριμένα για τα έσοδα έκανε λόγο για μη υπολογισμό των ποσών που εισπράχθηκαν από τις τράπεζες για τα τέλη κυκλοφορίας - κάτι που οφείλεται σε τεχνικά αίτια - ενώ απέρριψε τι αιτιάσεις του διεθνούς τύπου πως η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών δεν προχωράει λόγω αντιρρήσεων των τραπεζιτών. Αρνήθηκε μάλιστα να σχολιάσει την επικοινωνιακή απόδοση του κ. Ντάισελμπλουμ.

«Βόμβα» στον τραπεζικό τομέα της Κύπρου

Με μαζική φυγή καταθέσεων απειλούνται από σήμερα οι κυπριακές τράπεζες μετά την άρνηση του κ. Ντάισελμπλουμ να αποκλείσει το ενδεχόμενο απώλειας κεφαλαίων των καταθετών λόγω των σχεδίων για αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα στη νήσο.

Το Εurogroup επισήμως αποφάσισε πως η κυπριακές αρχές οφείλουν μέσα σε μια εβδομάδα να συμφωνήσουν με την τρόικα τους όρους με τους οποίους μια ιδιωτική εταιρία θα αξιολογήσει την εφαρμογή της νομοθεσίας για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Η εταιρία θα πρέπει να πιάσει δουλειά αμέσως, ώστε τα ευρήματά της να χρησιμοποιηθούν στη σύνταξη των όρων του κυπριακού μνημονίου.
Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, το πόρισμα της εταιρείας είναι προϋπόθεση για το μνημόνιο κι εφόσον χρειαστεί θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ προκάλεσε αναταραχή στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου όταν απέφυγε κατ΄ επανάληψη να αποκλείσει το ενδεχόμενο απώλειας καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, στο πλαίσιο του προγράμματος που θα εφαρμοστεί στην Κύπρο - ακόμη κι όταν του επισημάνθηκε ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στη μαζική διαφυγή κεφαλαίων από την Κύπρο. Όπως είπε «κοιτάμε όλες τις παραμέτρους, αλλά δεν πρόκειται να μπω σε λεπτομέρειες».

Αντιθέτως ο επίτροπος Ρεν είπε ότι δε συνηθίζει να σχολιάζει διαρροές που δημοσιεύονται, ότι δεν είναι στόχος της Κομισιόν η απώλεια καταθέσεων, αλλά ωστόσο στόχος είναι μια δίκαιη κατανομή βαρών κι η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

Σαν να μην έφτανε η αναταραχή για τις καταθέσεις σε άλλη ερώτηση ο κ. Ντάισελμπλουμ άφησε ανοικτό και το ενδεχόμενο και ενός PSI, ενός κουρέματος δηλαδή των κυπριακών ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών - σε αντίθεση με όλες τις έγγραφες ανακοινώσεις των Συμβουλίων Κορυφής ότι αυτή η λύση χρησιμοποιήθηκε άπαξ για την Ελλάδα που «αποτελεί ειδική περίπτωση».

Νωρίτερα ο Κύπριος υπουργός κ. Β. Σιαρλή είχε δηλώσει στον Τύπο ότι μια τέτοια εξέλιξη «θα ήταν αδύνατη βάσει του κυπριακού νόμου και του συντάγματος, ότι είναι απίθανο να συμβεί». Προσερχόμενος στο Συμβούλιο είχε αναφέρει ότι «δε θα το δεχθούμε υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και δεν πιστεύω ότι δημιουργεί κάποια διέξοδο».

Πηγές της κυπριακής κυβέρνησης παραδέχονται πάντως για πρώτη φορά ότι ακόμα και ο Μάρτιος μάλλον είναι «λίγος χρόνος» για να βρεθεί μια λύση για την κυπριακή διάσωση.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα