Βρυξέλλες: Μάχη για τον Κοινοτικό προϋπολογισμό

Ο πρόεδρος  του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ, κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Η κατάθεση της πρότασης ήρθε λίγο καθυστερημένα, με τις συνομιλίες στη Σύνοδο να διακόπτονται, προκειμένου να μελετηθεί η πρόταση από τους ηγέτες. Οι συνομιλίες ξεκίνησαν ξανά λίγο μετά τις 02.30πμ (ώρα Ελλάδος).

Για δεύτερη ημέρα συνεχίζονται οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για την έγκριση του προϋπολογισμού μέχρι το 2020. Η διαδικασία βρίσκεται σε οριακό σημείο, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες αδυνατούν μέχρι στιγμής να συμφωνήσουν στη «χρυσή τομή». Οι εργασίες μετά από διακοπή μίας ώρας ξεκίνησαν και πάλι στις 02:30 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας. Αιτία της διακοπής οι πληροφορίες που έφεραν  τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ.Β. Ρομπέι να είναι έτοιμος να καταθέσει νέα συμβιβαστική πρόταση. Ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Στάμπ κατά τη διάρκεια της διακοπής των εργασιών δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, οι εθνικές αντιπροσωπείες αναμένουν τις προτάσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει ελπίδα στον ορίζοντα».

Η μεταμεσονύχτια διακοπή των εργασιών όμως δεν ήταν η μόνη. Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής ξεκίνησαν την Πέμπτη μετά από τρεις ώρες καθυστέρηση. Νωρίτερα παρουσιάστηκε εμπλοκή καθώς υπήρξαν διαπραγματεύσεις μεταξύ των 5, δηλαδή Χ.Β. Ρομπέι, Α. Μέρκελ, ο Φρ. Ολάντ, ο Μ. Μόντι και ο Ντ. Κάμερον, από τις οποίες ωστόσο δεν προέκυψε καμία συμφωνία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, πραγματοποιήθηκε συνάντηση υπό την προεδρία του Χέρμαν Βαν Ρόμπει με τους Κάμερον, Μέρκελ,  Ολάντ και Μόντι. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου επιχειρεί να γεφυρώσει τις διαφορές των τριών σε ένα σκληρό παζάρι τετ-α-τετ προτού ξεκινήσει η Σύνοδος ώστε κατά τις εργασίες της ολομέλειας να έχουν ικανοποιηθεί όλα τα αιτήματα που συνδέονται με βέτο.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Μάρτιν Σουλτς, η πρόταση του Χέρμαν Βαν Ρόμπεη είναι για 910 δισ. πληρωμών (960 δισ. commitements). Η Βρετανία εγείρει ασφυκτικές απαιτήσεις για μείωση του πολύ πιο κάτω από τα 900 δισ. και έχει την σιωπηρή στήριξη της Γερμανίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος δεν μπορεί να το δεχθεί με τίποτα μία τέτοια συμφωνία. Βρίσκεται, όμως, σε δίλημμα διότι δεν θέλει να διαταράξει τη σχέση του με την Μέρκελ. Ο Μάριο Μόντι δηλώνει εξοργισμένος με τις βρετανικές απαιτήσεις και διαμηνύει σε συνεργάτες του ότι η Ιταλία είναι αδικημένη από τη διαδικασία, καθώς είναι ο μόνος καθαρός πληρωτής που δεν παίρνει επιστροφές από τον προϋπολογισμό χωρίς να υπάρχει κανένας πραγματικός λόγος πλην του ότι οι Ιταλοί είναι ευρωπαϊστές και δεν φέρονται όπως οι Βρετανοί.

Οι συζητήσεις βρίσκονται σε τέτοιο σημείο που κανείς δεν αποκλείει ακόμη και το «ναυάγιο» της Συνόδου παρά τις επίπονες προσπάθειες που καταβάλλει ο Χέρμαν Βαν Ρομπέι.

Νωρίτερα σε δύο γραπτές ανακοινώσεις με διαφορά μισής ώρας η προεδρία του Συμβουλίου ανακοίνωσε πως η έναρξη των εργασιών ανεμένετο να πραγματοποιηθεί αρχικά στις 18:30 τοπική ώρα και στη συνέχεια στις 20:30 ώρα Βρυξελλών.

Όσο πιο χαμηλά θα είναι το ποσό που θα καταλήξουν οι πέντε τόσο δυσχεραίνει και η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να διατηρήσει το επίπεδο των απολαβών της στα 14 δισ. ευρώ. «Η δημοσιονομική προσαρμογή και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν δρομολογηθεί στην Ελλάδα. Αυτό που έχει τώρα προτεραιότητα είναι η ανάκαμψη και η ανάπτυξη. Τα διαρθρωτικά ταμεία είναι το κλειδί και η εγγύηση τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης» είπε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Κυβερνητικές πηγές αξιολογούν αρνητικά την καθυστέρηση, εκφράζουν ανησυχία για τις αξιώσεις των Βρετανών, εκτιμούν ωστόσο ότι θα πετύχουν να διατηρήσουν τα κεκτημένα του Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα