Στουρνάρας: "Βλέπω φως στο βάθος του τούνελ, αλλά το τούνελ είναι πολύ μακρύ"

Μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα προδιέγραψε ο νέος υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την ορκωμοσία του χθες και αμέσως μετά την πρώτη του συνάντηση με τους κορυφαίους της τρόικας. «Βλέπω φως στο βάθος του τούνελ, αλλά το τούνελ είναι πολύ μακρύ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών κατά τη σύντομη και χωρίς την παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων τελετή παράδοσης-παραλαβής από τον υπηρεσιακό υπουργό Γιώργο Ζαννιά.

Ο κ. Στουρνάρας κατέστησε σαφές ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα θα κρατήσει αρκετά. Οι κορυφαίοι της θα έχουν άλλη μία συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών το πρωί της Κυριακής, μετά την παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων της κυβέρνησης στη Βουλή, και αμέσως μετά θα αναχωρήσουν από την Αθήνα αφήνοντας πίσω τα τεχνικά κλιμάκια, που θα συνεχίσουν να «χτενίζουν» τα στοιχεία των ελληνικών υπουργείων προκειμένου να δώσουν αναφορά στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης για την πρόοδο στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος. Οι επικεφαλής της τρόικας επιστρέφουν στην Αθήνα στα τέλη Ιουλίου, ενώ η διαπραγμάτευση θα συνεχισθεί και τον Αύγουστο.

Από τους πρώτους ελέγχους των τεχνικών κλιμακίων και τα όσα ειπώθηκαν στις συναντήσεις που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών και αμέσως μετά με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, οι επικεφαλής της τρόικας δεν φάνηκε να έμειναν ικανοποιημένοι από την πρόοδο στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας, πριν από το τέλος της χθεσινής τους συνάντησης οι επικεφαλής της τρόικας τον προειδοποίησαν: «Δεν θα περάσετε καλά στη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα».

Σε κάθε περίπτωση, η διαπραγμάτευση με την τρόικα για το αναθεωρημένο μνημόνιο φαίνεται ότι θα διεξαχθεί με το ελληνικό Δημόσιο σε εξαιρετικά δυσχερή θέση, αφού οι δόσεις του διεθνούς δανείου θα παραμείνουν δεσμευμένες σε μια περίοδο που τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους οριακά επαρκούν για τις βασικές ανάγκες.

Είναι μάλιστα πιθανό ότι από τα συνολικά 31,5 δισ. ευρώ που ήταν προγραμματισμένο να λάβει το Δημόσιο εντός του καλοκαιριού για την κάλυψη των αναγκών των τραπεζών, των υποχρεώσεων εξυπηρέτησης του χρέους, αλλά και για τις τρέχουσες ανάγκες του Δημοσίου, θα διατεθούν εντός του Αυγούστου μόνο λίγα δισεκατομμύρια ευρώ, που χρειάζονται για να πληρωθούν λήξεις ομολόγων τα οποία κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Με αυτό τον τρόπο η τρόικα θα διατηρήσει έντονη πίεση στο ελληνικό οικονομικό επιτελείο κατά τη διαπραγμάτευση για το μνημόνιο, αφού όσο συνεχίζονται οι συζητήσεις τόσο ασφυκτικότερη θα γίνεται η επιδείνωση της ταμειακής θέσης του Δημοσίου. Ο κ. Στουρνάρας απέφυγε χθες να απαντήσει σε ερώτηση της «Espresso» σχετικά με τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους και πόσο αυτά επαρκούν για να καλύπτονται οι βασικές του ανάγκες.

Πάντως, παρ’ ότι είναι σαφές ότι οι συζητήσεις με την τρόικα διεξάγονται σε πολύ βαρύ κλίμα, ο νέος υπουργός Οικονομικών αντιμετώπισε με αρκετή αβροφροσύνη τους «τροϊκανούς».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου όπου οι άνθρωποι της τρόικας χαρακτηρίσθηκαν ως «κατακτητές», ο κ. Στουρνάρας έσπευσε να υπογραμμίσει ότι δεν αντιμετωπίζει τους συνομιλητές του ως κατακτητές, αλλά ως «συναδέλφους», ενώ υπογράμμισε ότι εκπροσωπούν κυβερνήσεις και οργανισμούς που έχουν δανείσει μεγάλα ποσά στην Ελλάδα.

Η ΥΦΕΣΗ «ΓΟΝΑΤΙΣΕ» ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΣΟΔΑ

Βαρύ χτύπημα δέχονται τα δημόσια έσοδα από την ύφεση, καθώς τον Ιούνιο καταγράφηκε μείωση των εσόδων από ΦΠΑ της τάξεως του 7%, λόγω της μειωμένης κατανάλωσης και πιθανότατα της αυξημένης ροπής των επιχειρήσεων στη φοροδιαφυγή. Μειωμένα κατά 30% ήταν και τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος, λόγω της καθυστέρησης στην εκκαθάριση των δηλώσεων των φυσικών προσώπων.

Στα χαρτιά, πάντως, τα έσοδα του Ιουνίου εμφανίζουν οριακή αύξηση, καθώς το Δημόσιο έλαβε αυξημένα μερίσματα από τα κέρδη κρατικών εταιρειών, αλλά και από τη φορολογία ακινήτων (λόγω του «χαρατσιού» μέσω ΔΕΗ), ενώ αυξήθηκε σημαντικά το ποσό των καθυστερούμενων επιστροφών φόρου. Το ζητούμενο τώρα είναι να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία υποβολής και εκκαθάρισης των δηλώσεων εισοδήματος και να αρχίσουν οι φορολογούμενοι να πληρώνουν τους φόρους, καθώς από την πηγή αυτή το υπουργείο Οικονομικών περιμένει έσοδα άνω των 5 δισ. ευρώ, ποσό κρίσιμης σημασίας για τον περιορισμό των αποκλίσεων στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα