Η κρίση "χτυπά" και τα νησιά των celebrities!

Η κρίση αποβιβάστηκε στα ελληνικά νησιά των celebrities! Για πρώτη φορά στη Μύκονο και τη Σαντορίνη οι ξενοδόχοι μετρούν απώλειες, ενώ οι μπίζνες στα δυο πανέμορφα νησιά των Κυκλάδων έχουν παγώσει.

Οι επιχειρηματίες αναφέρουν ότι είδαν τον τζίρο των επιχειρήσεών τους να σημειώνει πτώση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Ποσοστό της τάξης του 15%-20% προτίμησε να μη ταξιδέψει προς Μύκονο και Σαντορίνη.

Ωστόσο, ένας αέρας αισιοδοξίας πνέει στους επιχειρηματίες, αλλά και στις δημοτικές αρχές, κι αυτό γιατί ήδη έχει παρατηρηθεί μεγάλος όγκος κρατήσεων από τουρίστες από το εξωτερικό στα ταξιδιωτικά γραφεία. Ειδικά φέτος για το πιο κοσμοπολίτικο νησί του Αιγαίου, τη Μύκονο, έχουν προγραμματιστεί για πρώτη φορά απευθείας πτήσεις από την Κωνσταντινούπολη, το Βερολίνο και τη Βηρυτό. Επίσης, η Cyprus Airways έχει προγραμματίσει δύο απευθείας πτήσεις από τη Λάρνακα για τη Μύκονο όλο το καλοκαίρι.

Ο δήμαρχος Μυκόνου Θανάσης Κουσαθανάς μας είπε χαρακτηριστικά ότι τη φετινή πασχαλινή περίοδο η πτώση ήταν της τάξης του 15%. «Δεν θυμάμαι να έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο στο νησί μας. Πάντα είχαμε στα ξενοδοχεία πληρότητα που έφτανε το 100%. Φέτος ήμασταν λίγο πιο κάτω. Αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η οικονομική κρίση έχει κάνει πολλούς να διστάζουν να κάνουν ένα ταξίδι». Ο δήμαρχος Μυκόνου προσθέτει πως σημαντικός λόγος της πτώσης ήταν και οι απεργιακές κινητοποιήσεις που κράτησαν τα πλοία δεμένα στα λιμάνια. «Παρά το γεγονός αυτό, όμως, ο κόσμος μας τίμησε με το να έρθει και να περάσει τις μέρες του Πάσχα στη Μύκονο».

Ο κ. Κουσαθανάς εμφανίζεται αισιόδοξος για την περίοδο του καλοκαιριού καθώς, όπως λέει, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες κλείνουν πακέτα με τουρίστες που θέλουν να επισκεφτούν το Νησί των Ανέμων. «Φέτος έχουν προγραμματιστεί απευθεείας πτήσεις από την Κωνσταντινούπολη, το Βερολίνο, τη Βηρυτό, ανεξάρτητα από όλες τις άλλες πτήσεις τσάρτερ που έχουμε κάθε χρόνο».

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις του δημάρχου Σαντορίνης Αναστάσιου Ζώρζου σχετικά με την πτώση του τουρισμού στο νησί. «Είχαμε μια πτώση γύρω στο 20% και είναι λίγο-πολύ φυσιολογικό, καθώς η οικονομική κρίση τα έχει επηρεάσει όλα. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η απεργία των ναυτεργατών. Δεν απογοητευόμαστε όμως, καθώς το καλοκαίρι φαίνεται ότι η κίνηση θα κυμανθεί στα γνώριμα, υψηλά επίπεδα». Οπως δηλώνει ο κ. Ζώρζος, δεν ήταν σε καμία περίπτωση η εικόνα του νησιού αρνητική: «Οσοι επιχειρηματίες άνοιξαν τις επιχειρήσεις τους έμειναν ικανοποιημένοι. Τα ελληνικά νησιά θα είναι και θα παραμείνουν πόλος έλξης Ελλήνων και ξένων».

«Μακροβούτι» έκαναν οι τιμές των ακινήτων

Οι τιμές των ακινήτων στη Μύκονο πριν από μερικά χρόνια δεν είχαν καμία λογική και, όπως μας λέει ο επικεφαλής του κτηματομεσιτικού γραφείου «Mykonos Land», Μ. Μένεγας, «σήμερα επικρατεί μια λογική, μια στασιμότητα… Εχει γίνει διόρθωση στην αγορά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, των επαχθών φορολογικών μέτρων και το πάγωμα των δανείων».

Πριν από μια δεκαετία το στρέμμα είχε τιμή αγοράς 12.000 ευρώ. Σήμερα οι τιμές έχουν «προσγειωθεί», κι έτσι τα σπίτια κυμαίνονται στα 4.000 ευρώ/τ.μ. Για πολύ καλά ακίνητα μπορεί να ξεπεράσουν τα 6.000-7.000/τ.μ., ενώ 40% φθηνότερα πωλούνται σήμερα βίλες πολλών τετραγωνικών.

Στο νησί της Σαντορίνης οι αγοραπωλησίες ακινήτων έχουν παγώσει, όπως μας λέει ο κτηματομεσίτης Ιωάννης Κυβρικοσαίος. Τους τελευταίους μήνες μόνο επαγγελματικοί χώροι έχουν ενοικιαστεί. Από την άλλη, υπάρχει μεγάλη προσφορά ακινήτων, αλλά πλέον κανείς δεν προχωράει στην αγορά. Οι τιμές έχουν πέσει στη Σαντορίνη περίπου κατά 30%, και μάλιστα σε μερικές περιοχές όπως η Θήρα, η Οία ή το Ημεροβίγλι είναι κάτω από τις αντικειμενικές. Στο παρελθόν οι τιμές είχαν εκτοξευτεί. Σήμερα η φούσκα έχει σπάσει και είναι πλέον πιο κοντά στην πραγματικότητα».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα