Μείωση της κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων προτείνει η ΔΗΜΑΡ

Μείωση στο ήμισυ της κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων προτείνει μεταξύ άλλων η Δημοκρατική Αριστερά σε ένα πακέτο θέσεων για το «πολιτικό χρήμα», που κατέθεσε χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Σύμφωνα με αυτές, πρόσβαση στην κρατική επιχορήγηση έχουν όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται σε εκλογές, ανεξάρτητα από το εάν καταφέρνουν να εκλέξουν βουλευτές, με την προϋπόθεση ότι οι λίστες τους λαμβάνουν ποσοστό 0,5%.

Επίσης, η ΔΗΜΑΡ επιμένει για την ανάγκη ελέγχου και λογοδοσίας των κομμάτων και στο πλαίσιο αυτό αναφέρει ότι όλα τα κόμματα είτε δικαιούνται χρηματοδότηση, είτε όχι, υποχρεούνται από τον νόμο να γνωστοποιούν τις πηγές και τη χρήση των οικονομικών πόρων, καθώς και το ύψος της περιουσίας τους, μέσα από μία ετήσια έκθεση οικονομικής κατάστασης στην οποία καταγράφονται όλα τα οικονομικά στοιχεία του κόμματος.

Εάν με υπαιτιότητα ενός κόμματος διαπιστωθεί η υποβολή ανακριβών οικονομικών στοιχείων, το κόμμα είναι υποχρεωμένο να καταβάλει το διπλάσιο ποσό για κάθε ανακριβές οικονομικό στοιχείο. Θεωρείται δε κακουργηματική πράξη ποινικά κολάσιμη η εσκεμμένη απόκρυψη πηγών και των δαπανών των κομματικών οικονομικών μέσων. Σε ό,τι αφορά τις βουλευτικές αποζημιώσεις η Δημοκρατική Αριστερά ζητεί περαιτέρω δραστική μείωσή τους, καθώς και κατάργηση της αποζημίωσης για συμμετοχή στις επιτροπές της Βουλής.

Επίσης, προτείνει κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης, μείωση του προσωπικού (αποσπασμένων, μετακλητών), δημοσιοποίηση όλων των πράξεων και πλήρη διαφάνεια στα οικονομικά των βουλευτών.
Επίσης, ουσιαστικοποίηση και αυστηροποίηση του πόθεν έσχες των βουλευτών, των συγγενικών τους προσώπων και των υπαλλήλων τους, με έμφαση στο «πόθεν».

ta nea .gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα