Προθεσμία 15 ημερών για να βρεθούν 300 εκατ. ευρώ αντί της περικοπής συντάξεων

Στις έξι τα ξημερώματα ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με την τρόικα στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης. Εξερχόμενος ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του eurogroup «με την ελπίδα να διεξαχθεί και να λάβει μια θετική απόφαση για το νέο πρόγραμμα». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δόθηκε διορία δεκαπέντε ημερών προκειμένου να βρεθούν 300 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αναμενόταν να εξοικονομηθεί από την περικοπή των επικουρικών συντάξεων.

Οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων ήταν το αγκάθι και το μόνο θέμα στο οποίο δεν συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί κατά τη διάρκεια της χθεσινής μαραθώνιας σύσκεψής τους.

Για αυτό το λόγο κλήθηκαν τη νύχτα οι εκπρόσωποι της τρόικας στο Μαξίμου ενώ οι πολιτικοί αρχηγοί εξουσιοδότησαν τον Λουκά Παπαδήμο να διαπραγματευθεί μαζί τους τα εναλλακτικά σενάρια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από το ποσό των 625 εκατ. ευρώ που θα εξοικονομούνταν από τις περικοπές των επικουρικών έχουν εξευρεθεί τα 325 εκατ. ευρώ -κυρίως από το υπουργείο Αμυνας- και απομένει να βρεθεί το υπόλοιπο των 300 εκατ. ευρώ.

Έτσι, χωρίς τελική συμφωνία αναχωρεί για τις Βρυξέλλες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος επεσήμανε, στις δηλώσεις του τα ξημερώματα έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, τις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η χώρα μας.

«Φεύγω σε λίγη ώρα για τις Βρυξέλλες με την ελπίδα να διεξαχθεί το eurogroup και να λάβει μια θετική απόφαση, για το νέο πρόγραμμα. Από το νέο πρόγραμμα εξαρτάται η επιβίωση της χώρας, η ολοκλήρωση του PSI. Είναι η ώρα της ευθύνης για όλους. Δεν υπάρχουν περιθώρια για οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα. Πρέπει να βλέπουμε τους Έλληνες κατάματα», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

«Απομένουν ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, έχουν συμφωνηθεί όλα τα ζητήματα πλην ενός. Η διαπραγμάτευση, όπως έχω πει κι άλλες φορές είναι σαν την Λερναία Ύδρα. Όταν αφήνουμε ένα θέμα ανοιχτό, ανοίγουν δύο», κατέληξε.

Η σύσκεψη των αρχηγών

Μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, για την έγκριση του νέου οικονομικού προγράμματος, που ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα. Εμπλοκή στο ζήτημα με τις μειώσεις που ζητούνται στις συντάξεις προέκυψε στη μαραθώνια σύσκεψη. Οι αρχηγοί εξουσιοδότησαν τον κ. Παπαδήμο να διαπραγματευθεί τα εναλλακτικά σενάρια για τις επικουρικές συντάξεις με την τρόικα.

Μετά τη σύσκεψη, το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει απλώς πως οι πολιτικοί αρχηγοί διαφώνησαν μόνο σε ένα σημείο, ενώ σε όλα τα άλλα σημεία του προγράμματος συμφώνησαν.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση σημειώνεται: «Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συναντήθηκαν και εξέτασαν σε βάθος το περιεχόμενο του νέου οικονομικού προγράμματος που συνοδεύει τη χρηματο-οικονομική στήριξη της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Συμφώνησαν σε όλα τα σημεία του προγράμματος με εξαίρεση ένα το οποίο απαιτεί περαιτέρω επεξεργασία και συζήτηση με την τρόικα. Η συζήτηση αυτή θα γίνει αμέσως ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup».

Σε διευκρινιστική δήλωση πάντως επεσημαίνεται ότι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εξεφρασε επιφυλάξεις.
Ο Γ. Καρατζαφέρης, κάθώς αποχωρούσε, αναφέρθηκε σε ένα στίχο του Καβάφη, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «ο αρνητής δεν μετανιώνει». Λίγο αργότερα, ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως «τιμώ τον αγώνα και την προσπάθεια όλων», αναφερόμενος στον πρωθυπουργό και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Επίσης, τόνισε πως ζήτησε «ρητές διαβεβαιώσες» πως τα νέα μέτρα είναι σύννομα και πως «βγάζουν τη χώρα από την κρίση».

«Έχω την αίσθηση ότι η χώρα οδηγείται σε πρωτοφανή δοκιμασία και δεν προτίθεμαι να υπογράψω μια σύμβαση που δεν με βρίσκει σύμφωνο», είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ στην σύσκεψη, σύμφωνα με στελέχη του κόμματος.

Είπε επίσης ότι τα όσα ζήτησε περί γωνμάτευσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το εάν τα μέτρα είναι σύννομα δεν υλοποιήθηκαν.

«Ο εκβιαστικός ισχυρισμός και η επιμονή ότι δεν υπάρχει χρόνος δεν με βρίσκει σύμφωνο» τόνισε ο κ. Καρατζαφέρης, ο οποίος πρόσθεσε ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο στην όλη διαδικασία, επισημαίνοντας ότι δεν συμφώνησε με τα μέτρα που προτάθηκαν.

«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, υπάρχει ακόμη ένα θέμα με τις συντάξεις» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην λεωφόρο Συγγρού μετά την διακοπή της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.

«Ξέρω ότι για ορισμένους είναι πρωτόγνωρο να διαπραγματεύονται και μάλιστα σκληρά» είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Πρέπει να κοιτάμε τον απλό κόσμο, πρέπει να διαπραγματευόμαστε, είναι θέση εθνική, είναι θέση συνείδησης θέση που
πρέπει να έχει κανείς σε ώρες κρίσης και δεν με ενδιαφέρει αν κάποιοι την παρεξηγούν. Τα πράγματα είναι δύσκολα και προσπαθούμε ο κόσμος να πονέσει λιγότερο».

Ο κ. Σαμαράς διευκρίνισε ότι αναφέρεται σε όλες τις συντάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες η σύσκεψη διακόπηκε μετά την επιμονή του κ. Σαμαρά να μην υπάρξει οριζόντια περικοπή στις επικουρικές συντάξεις και να μην μεταφερθεί το πρόβλημα στις κύριες. 

Ο κ. Σαμαράς είχε σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες στα γραφεία του κόμματος ενώ ανέβαλε την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος παρότι τα μέλη της τον περίμεναν από το απόγευμα.

 

tanea.gr

Διαβάστε ακόμα: Επίδομα Παιδιού ΟΠΕΚΑ: Έκτακτη ενίσχυση 150€ τον Ιούνιο και 3 μεγάλες ανατροπές στην 3η δόση

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα