Το πετρέλαιο πεθαίνει! Ζήτω το ξύλο

Σε μια προσπάθεια να ζεστάνουν το… κοκαλάκι τους χωρίς να ματώσουν οικονομικά, ολοένα και περισσότεροι πολίτες κλείνουν τα καλοριφέρ και στρέφονται σε πιο οικονομικές μορφές θέρμανσης, όπως οι παραδοσιακές ξυλόσομπες και τα ενεργειακά τζάκια.

Κι αν στα νότια της χώρας ο χειμώνας είναι σχετικά ήπιος, στη Βόρεια Ελλάδα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα και η οικονομική κρίση σπρώχνει τους πολίτες να προμηθεύονται ξύλα από τη Βουλγαρία!

Η κατακόρυφη αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης που πλησιάζει το ένα ευρώ ανά λίτρο έχει στρέψει τον κόσμο στην αναζήτηση εναλλακτικών συστημάτων θέρμανσης, που τον τελευταίο χρόνο έχουν αυξήσει τις πωλήσεις τους τουλάχιστον κατά 50%! Την ίδια στιγμή, οι πρατηριούχοι καταγράφουν σημαντική μείωση στις παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης και δηλώνουν βέβαιοι πως σύντομα η τιμή του θα ξεπεράσει το ένα ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα με τους εμπόρους συστημάτων θέρμανσης, στην κορυφή των προτιμήσεων βρίσκονται τα ενεργειακά τζάκια, οι τιμές των οποίων ξεκινούν από τα 1.800 ευρώ, ενώ έδαφος κερδίζουν και τα τζάκια θερμικού νερού, που λειτουργούν ως καυστήρες διοχετεύοντας ζεστό νερό στα σώματα του καλοριφέρ.

Μιλώντας στην «Espresso της Κυριακής» ο κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος, τεχνικός σύμβουλος της εταιρείας συστημάτων θέρμανσης Εστία, δηλώνει ότι η τοποθέτηση εναλλακτικού συστήματος θέρμανσης εξασφαλίζει εξαιρετικές θερμοκρασίες και χαμηλό κόστος, που δεν συγκρίνεται σε τίποτα με αυτό του πετρελαίου θέρμανσης.

«Καθημερινά δέχομαι πάνω από εκατό τηλεφωνήματα, κυρίως από ανθρώπους που έχουν αποφασίσει να αντικαταστήσουν τα καλοριφέρ με ενεργειακά τζάκια» λέει ο ίδιος και τονίζει: «Οι περισσότεροι θέλουν να μετατρέψουν τα κλασικά τζάκια σε ενεργειακά, ώστε να μειώσουν ή ακόμη και να εκμηδενίσουνν την κατανάλωση πετρελαίου. Αλλωστε, το ενδιαφέρον του κόσμου άρχισε να γιγαντώνεται από την ημέρα που αυξήθηκε η τιμή του πετρελαίου. Ουσιαστικά, πρόκειται για άτομα που θέλουν να ζεστάνουν το σπίτι τους ξοδεύοντας λιγότερα χρήματα».

ΞΥΛΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ!

Για κατακόρυφη αύξηση στις πωλήσεις καυσόξυλων κάνει λόγο η κ. Νατάσα Μαρουφίδου, η οποία διατηρεί κατάστημα με ξύλα στη λεωφόρο Κύμης. Η ίδια δηλώνει ότι η άνοδος στην τιμή του πετρελαίου έχει προβληματίσει τον κόσμο: «Οι φετινές παραγγελίες καυσόξυλων ξεκίνησαν από το καλοκαίρι και είναι πολύ μεγαλύτερες από άλλες χρονιές» αναφέρει και συμπληρώνει: «Η αύξηση στις πωλήσεις σε σχέση με πέρυσι αγγίζει το 50%, ενώ οι περισσότεροι πελάτες ζητάνε ποσότητες μεγαλύτερες από έναν τόνο. Οσοι προμηθεύτηκαν ξύλα από το καλοκαίρι βγήκαν κερδισμένοι, αφού τα αγόρασαν με 0,17 λεπτά το κιλό. Σήμερα, πουλάμε στο 0,19 λεπτά το κιλό. Οι περισσότεροι αγοράζουν ξύλα για το τζάκι, ενώ ορισμένοι τα θέλουν για ξυλόσομπες. Αν το πετρέλαιο θέρμανσης γίνει πιο ακριβό, τότε είναι βέβαιο ότι οι πωλήσεις καυσόξυλων θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο».

Με ξύλα πεύκου θα προσπαθήσει να ζεστάνει το διαμέρισμά της η κ. Ιωάννα Γαρνή, η οποία δηλώνει χαρακτηριστικά: «Αγόρασα 36 κιλά πευκόξυλα και πλήρωσα 6,5 ευρώ. Πάντα διαλέγω στεγνά ξύλα, γιατί τα βρεγμένα είναι πιο βαριά. Φέτος, τα οικονομικά μας είναι… ζόρικα και δεν θα ανάψουμε το καλοριφέρ όπως άλλες χρονιές. Επιπλέον, για να εξοικονομήσω χρήματα έκλεισα και δύο σώματα που βρίσκονται σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιώ».

ΚΛΑΙΝΕ ΟΙ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ

Για πολίτες που επισκέπτονται τα βενζινάδικα με τα μπιτόνια στα χέρια προκειμένου να προμηθευτούν έστω και λίγα λίτρα πετρέλαιο κάνει λόγο ο κ. Χρήστος Παπαδάκης, ιδιοκτήτης πρατηρίου υγρών καυσίμων στην Καλλιθέα. Ο ίδιος πιστεύει ότι οι εποχές που ο κόσμος γέμιζε με πετρέλαιο τις δεξαμενές του καλοριφέρ αποτελούν παρελθόν:

«Κάποτε, οι πελάτες μας γέμιζαν ολόκληρα ντεπόζιτα και σήμερα γεμίζουν… μπιτόνια. Εχουμε γυρίσει σε καταστάσεις που θυμίζουν δεκαετία του ’70. Σήμερα πουλάμε στο 0,91 ευρώ το λίτρο, ενώ πέρυσι τέτοια εποχή πουλάγαμε στο 0,76 ευρώ το λίτρο. Η πτώση στις παραγγελίες είναι πολύ μεγάλη και δεν πρόκειται να αλλάξει. Μάλιστα, έχω παρατηρήσει ότι πολλοί πελάτες χρησιμοποιούν φορητές σόμπες, αφού αγοράζουν κηροζίνη θέρμανσης, το γνωστό σε όλους φωτιστικό πετρέλαιο που πωλείται σε μπιτόνια των 6 λίτρων έναντι 11 ευρώ».

«Παγωμένες» χαρακτηρίζει τις παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης ο κ. Γιάννης που διατηρεί βενζινάδικο στην Καλλιθέα και δηλώνει σχετικά: «Η κίνηση είναι πεσμένη και οι παραγγελίες φτωχές. Ορισμένοι αγοράζουν τώρα γιατί φοβούνται ότι τον χειμώνα η τιμή θα ανέβει ακόμη περισσότερο. Πάντως, ο κόσμος δεν παραγγέλνει όπως παλιά. Εδώ πουλάμε στο 0,92 ευρώ το λίτρο, ενώ πέρυσι δίναμε στο 0,78 ευρώ».

Για τρομοκρατημένους πολίτες που προμηθεύονται πετρέλαιο με το σταγονόμετρο κάνει λόγο η κ. Δέσποινα Νίκια, ιδιοκτήτρια πρατηρίου στην οδό Πειραιώς, ενώ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Υπολογίζω ότι η πτώση στις παραγγελίες αγγίζει ακόμη και το 50%. Μέχρι στιγμής, έχω λίγες αλλά μεγάλες παραγγελίες κυρίως από διαχειριστές πολυκατοικιών που θέλουν να αγοράσουν στη σημερινή τιμή για να προλάβουν τα χειρότερα».

Β. ΕΛΛΑΔΑ: ΟΥΤΕ ΣΤΑΓΟΝΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Ούτε σταγόνα πετρέλαιο θέρμανσης δεν φαίνεται να κινείται στη Βόρεια Ελλάδα, αφού λόγω της οικονομικής δυστοκίας οι κάτοικοι στρέφονται μαζικά στις λύσεις των καυσόξυλων από τη Βουλγαρία, στις σόμπες αερίου και στην αλλαγή των καυστήρων με καύσιμο τη βιομάζα. Οπως αποκαλύπτουν οι ενώσεις βενζινοπωλών, σε πολλές ακριτικές περιοχές οι παραγγελίες έχουν πέσει στα 200 με 300 λίτρα ανά οικογένεια, και αυτά μόνο για όσους διαθέτουν μετρητά.

«Η κατάσταση είναι τραγική. Πλέον, δεν έχουμε τη δυνατότητα να δίνουμε στους πελάτες μας πετρέλαιο επί πιστώσει. Οσοι έχουν παραγγέλνουν 200 με 300 λίτρα. Οι υπόλοιποι τη βγάζουν με σόμπες και με ξύλα που παίρνουν από τη Βουλγαρία» λέει στην «Espresso της Κυριακής» η πρόεδρος των βενζινοπωλών Βορείου Εβρου κ. Βασιλική Καλαϊτζή.

«Οι Ελληνες καταναλωτές στρέφονται μαζικά στις παραγγελίες κορμών δέντρων από τη Βουλγαρία και τα Σκόπια, όπου οι τιμές είναι 50% πιο κάτω» λέει ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Δράμας κ. Ιωάννης Κεσκίνογλου: «Στη Βόρειο Ελλάδα ο τόνος για τα ξύλα κοστίζει 130 - 150 ευρώ το λιγότερο, ενώ στη Βουλγαρία μιλάμε περίπου για 70 ευρώ, τα μισά λεφτά. Ολοι παραγγέλνουν απ’ έξω. Εμείς εδώ έχουμε πεθάνει οικονομικά, δεν πουλάμε σταγόνα και δυστυχώς δεν μπορούμε να δώσουμε ούτε με δόσεις, γιατί δεν είμαστε σίγουροι ότι οι καταναλωτές θα μας αποπληρώσουν». Οπως τονίζει ο κ. Κεσκίνογλου, «όσοι είχαν την προνοητικότητα μετέτρεψαν από πέρυσι τους καυστήρες με συστήματα καύσης βιομάζας, που ο τόνος έχει 200 ευρώ αγορά».

Την τραγικότητα της κατάστασης επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Κιλκίς κ. Γιάννης Μαγλουσίδης: «Αρκεί να σας πω ότι πλέον δεν πάμε πετρέλαιο ούτε στις δημόσιες υπηρεσίες. Ούτε στα σχολεία ούτε στις εφορίες, ούτε στις διοικητικές υπηρεσίες της αυτοδιοίκησης, πουθενά. Μας χρωστάνε από πέρυσι και πλέον υποπτευόμαστε ότι δεν πρόκειται να πάρουμε τα χρήματά μας».

Οπως περιγράφει ο ίδιος, οι πιο σοβαρές ελλείψεις καταγράφονται στα σχολεία και τα σώματα ασφαλείας, που δεν μπορούν να βάλουν πετρέλαιο ούτε στα υπηρεσιακά οχήματα. «Οι καθηγητές στα σχολεία έφτασαν στο σημείο να ζητούν από τους γονείς να δώσουν χρήματα για να αγοράσουν πετρέλαιο και να ζεσταθούν τα παιδιά τους, ενώ έχουμε σταματήσει να δίνουμε πετρέλαιο κίνησης στην Αστυνομία, αφού έχουν να μας πληρώσουν πάνω από τέσσερις μήνες».


ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ 

1) ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΤΖΑΚΙΑ

Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Ανδριόπουλο, τεχνικό σύμβουλο εταιρείας με συστήματα θέρμανσης, ο πιο οικονομικός τρόπος για να ζεστάνει ένα σπίτι είναι τα ενεργειακά τζάκια: «Αυτήν την περίοδο, τα 1.000 λίτρα πετρελαίου κοστίζουν περίπου 1.000 ευρώ. Τα ενεργειακά τζάκια λειτουργούν με καύσιμα pellets, δηλαδή με βιομάζες. Οι δύο τόνοι pellets, που ισούνται με έναν τόνο πετρελαίου, κοστίζουν 700 ευρώ! Με λίγα λόγια, στο συγκεκριμένο παράδειγμα όποιος χρησιμοποιεί ενεργειακό τζάκι έχει όφελος της τάξης των 300 ευρώ»!
Αναφορικά με το κόστος κατασκευής ενεργειακών τζακιών, ο ίδιος μας λέει: «Τα ενεργειακά τζάκια κοστίζουν από 1.800 και φτάνουν ακόμη και τα 10.000 ευρώ για ολοκληρωμένες λύσεις σε πολύ μεγάλα σπίτια! Υπάρχουν κατασκευές που ζεσταίνουν χώρους μέχρι και 50τ.μ., ενώ σε κάποιες άλλες περιπτώσεις ο ζεστός αέρας διοχετεύεται σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού μέσω αεραγωγών. Φυσικά, σε όλες τις περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό».

2) ΞΥΛΟΣΟΜΠΕΣ

Οι ξυλόσομπες είναι σίγουρα το πιο οικονομικό σύστημα εναλλακτικής θέρμανσης, αφού κοστίζουν λιγότερο από τα ενεργειακά τζάκια. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Ανδριόπουλο, η θέρμανση που προσφέρουν είναι ιδανική μόνο για ενιαίους χώρους έως 70τ.μ.: «Υπάρχουν σόμπες που λειτουργούν με καύσιμα pellets και κοστίζουν γύρω στα 1.400 ευρώ. Η τοποθέτησή τους είναι εξαιρετικά απλή, αφού το μόνο που χρειάζεται είναι ένα μπουρί για να βγαίνει έξω ο καπνός. Επιπλέον, είναι πολύ οικονομικές. Μία σακούλα pellets βάρους 15 κιλών που κοστίζει 5,25 ευρώ είναι αρκετή για να εξασφαλίσει 20 ώρες καύσης και καλής θέρμανσης. Πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που τις αγοράζουν για να ζεστάνουν μικρούς χώρους χωρίς να χρειάζεται να ανάβουν το καλοριφέρ».

3) ΤΖΑΚΙΑ ΘΕΡΜΙΚΟΥ ΝΕΡΟΥ

Τα τζάκια θερμικού νερού είναι η τελευταία λέξη των εναλλακτικών συστημάτων θέρμανσης. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια παρέμβαση στο κλασικό τζάκι και μια μετατροπή στον καυστήρα του καλοριφέρ. Από τη στιγμή που ολοκληρωθεί η κατασκευή, το τζάκι ανάβει μόνο του ηλεκτρονικά και διοχετεύει καυτό νερό στα σώματα του καλοριφέρ, ζεσταίνοντας όλο το σπίτι. Ετσι, ο καυστήρας δεν λειτουργεί με πετρέλαιο θέρμανσης αλλά με το άναμμα του τζακιού!

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα