Δρομολογούν την "τελική λύση" για το ελληνικό χρέος Μέρκελ - Σαρκοζί

Το πλαίσιο μίας «τελικής λύσης» για το θέμα της ελληνικής κρίσης χρέους, η οποία θα οριστικοποιηθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις 17-18 Οκτωβρίου, διαμορφώνουν την Κυριακή στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Στο τραπέζι, κατά τα φαινόμενα, είτε μεγαλύτερο «κούρεμα» της τάξεως του 30% στα ελληνικά ομόλογα, στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων, είτε «κούρεμα» της τάξεως του 50%, που θα συνοδεύεται από πιστωτικό γεγονός, στην οποία επιμένουν, με δογματική εμμονή, οι τεχνοκράτες στο Βερολίνο.

Τη γραμμή με την οποία προσέρχεται στη συνάντηση το Βερολίνο εξέφρασε, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάνοντας ξεκάθαρα λόγο για μεγαλύτερο «κούρεμα».

«Ίσως υποτιμήσαμε την έκταση της αναγκαίας μείωσης του ελληνικού χρέους» κατά τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου ανέφερε ο Γερμανός υπουργός, διαπιστώνοντας παράλληλα υψηλό κίνδυνο έντασης και επέκτασης της κρίσης.

Ενώ Μέρκελ και Σαρκοζί φαίνεται να συμπλέουν στο ότι μία ελληνική χρεοκοπία θα ήταν το χειρότερο δυνατό ενδεχόμενο, το Βερολίνο αφήνει να εννοηθεί πως δεν αποκλείει ακόμη και το σενάριο «ελεγχόμενης πτώχευσης», την στιγμή που το Παρίσι φοβάται τις επιπτώσεις στις γαλλικές τράπεζες.

Πηγή του Reuters στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών ανέφερε πως το Παρίσι είναι ανοικτό σε τροποποίηση των όρων της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, η οποία όμως δεν χρειάζεται να αφορά απαραίτητα το ύψος του «κουρέματος» αλλά ενδεχομένως να αλλάζει τα επιτόκια και τις διάρκειες αποπληρωμής.

Σημειώνεται ότι η συνολική έκθεση (κρατικό και ιδιωτικό χρέος) του γαλλικού χρηματοπιστωτικού κλάδου σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία και Ιταλία ήταν 672 δισ. ευρώ στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που υπάρχει στις συγκεκριμένες χώρες και περίπου 35% υψηλότερα από την αντίστοιχη έκθεση των γερμανικών τραπεζών.

Το ζήτημα σχετίζεται άμεσα και με τη γαλλογερμανική διαφωνία για τον τρόπο πιθανής τραπεζικής επανακεφαλαιοποίησης: Το Παρίσι θέλει να μπορεί να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια του προσωρινού μηχανισμού στήριξης, του EFSF, ενώ το Βερολίνο επιμένει ότι το EFSF θα πρέπει να είναι έσχατή λύση, μετά τις αγορές και τις εθνικές κυβερνήσεις.

Πηγές του Reuters σε Παρίσι και Βρυξέλλες αναφέρουν πως οι γαλλικές ανησυχίες στοχεύουν στην τήρηση του γαλλικού ΑΑΑ σε περίπτωση που «επιστρατευτεί» ο κρατικός κορβανάς για τις τράπεζες επιβεβαιώνει και πηγή του Reuters στις Βρυξέλλες. Το σημείο αυτό φαίνεται ότι παίζει κεντρικό ρόλο και στο ζήτημα του ελληνικού PSI, καθώς το γαλλικό τραπεζικό σύστημα είναι πιο ευάλωτο σε μία ενδεχόμενη ελληνική πτώχευση.

Σε πείσμα της επιφυλακτικής στάσης της Γαλλίας, τόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι, όσο και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο θεωρούν ότι το θέμα της επανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών αποτελεί προτεραιότητα.

Οι αρχές της ΕΕ ελπίζουν ότι η καγκελάριος Μέρκελ θα είναι σε θέση να πείσει τον Γάλλο πρόεδρο για την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών επανακεφαλαιοποίησης 40 ευρωπαϊκών τραπεζών, περίπου, που διατηρούν έκθεση εκτεθειμένες στο χρέος χωρών της Ευρωζώνης.

Η Κομισιόν από την πλευρά της σκοπεύει να προτείνει κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής «συντονισμένη δράση» στην Ευρώπη για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ώστε να απαλλαγούν από τα τοξικά στοιχεία του ενεργητικού τους.

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) βρίσκεται σε διαδικασία επαναξιολόγησης των κεφαλαιακών «μαξιλαριών ασφαλείας» των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων βάσει των στοιχείων που δόθηκαν για τα stress test του Ιουλίου. Η διήμερη συνεδρίαση του ΔΣ της EBA την Πέμπτη στο Λονδίνο είχε λήξει χωρίς να γίνουν ανακοινώσεις.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα