Αστεροειδής 2012 DA14 κοντά μας και doodle της Google

Το g της Google έκανε στην άκρη και πέρασε ο Αστεροειδής 2012 DA14 και παρά το ξάφνιασμά του, επέστρεψε σώο στη θέση του!
Η Google σήμερα με ένα έξυπνο doodle μας υπενθυμίζει το γεγονός της ημέρας. Άσχετα του ότι η έκπληξη μας έγινε από μετεωρίτη στη Ρωσία που προκάλεσε ζημιές και τραυματισμούς.

Ο αστεροειδής, με την ονομασία  2012 DA14 είναι αρκετά μεγάλος ώστε θα μπορούσε να καταστρέψει μια ολόκληρη πόλη εάν προσέκρουε στη Γη, κάτι που οι επιστήμονες της NASA έχουν αποκλείσει. Ανακαλύφθηκε πέρυσι από Ισπανούς αστρονόμους στο παρατηρητήριο Λα Σάγκρα και έχει διάμετρο περίπου 45 μέτρα.

Αποτελεί, επίσης, ένα από τα αντικείμενα που θα περάσουν τόσο κοντά από τη Γη μέσα στον επόμενο αιώνα.

Ο 2012 DA14 που έχει διάμετρο 45 μέτρα, αναμένεται να περάσει περίπου 17.000 μίλια από τη Γη σήμερα 15 Φεβρουαρίου. Η συγκεκριμένη απόσταση είναι μικρότερη ακόμη και από τις τροχιές των δορυφόρων και είναι η πιο κοντινή που έχει καταγραφεί ποτέ από ένα αντικείμενο τέτοιου μεγέθους. Η ταχύτητά του θα είναι 7,8 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, όπως αναφέρουν επιστήμονες της NASA.

Οι τελευταίες παρατηρήσεις δείχνουν ότι ο διαμέτρου πενήντα μέτρων αστεροειδής θα περάσει στις 15 Φεβρουαρίου σε απόσταση 27.000 χλμ. από τον πλανήτη μας. Ο 2012 DA14 θα εισέλθει στην περιοχή όπου βρίσκονται σε τροχιά οι λεγόμενοι «γεωσύγχρονοι δορυφόροι» που είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα τηλεπικοινωνιακοί.

Στην επίσημη σελίδα της η NASA ενημερώνει πως ο αστεροειδής 2012 DΑ14 θα περάσει πολύ κοντά από τη Γη στις 15 Φεβρουαρίου και μάλιστα ανάμεσα από δορυφόρους. Ειδικό πρόγραμμα της NASA μπορεί να προβλέψει την πορεία του αστεροειδούς, για αυτόν το λόγο και διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί σε πορεία σύγκρουσης με τη Γη. Εξάλλου, πάντοτε σύμφωνα με τη NASA, το πέρασμα του αστεροειδούς θα δώσει μια μοναδική ευκαιρία στους ερευνητές να εξετάσουν ένα αντικείμενο σε τόσο κοντινή απόσταση.

Οι επιστήμονες ερευνούν τους κινδύνους που έχει η Γη από τα αντικείμενα που περνούν σε τόσο κοντινή απόσταση και αναφέρουν πως η εξέταση του αστεροειδούς που θα περάσει τόσο κοντά θα βοηθήσει τη NASA να προετοιμαστεί για την εκτόξευση πυραύλων της το 2016. Οι επιστήμονες τονίζουν πως μία σύγκρουση του αστεροειδούς 2012 DA14 με τη Γη δεν θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα για τον πληθυσμό του πλανήτη.

Αντικείμενο παρόμοιου μεγέθους έρχεται τόσο κοντά στη Γη κάθε σαράντα χρόνια, ενώ μία σύγκρουση με αστεροειδή έχει υπολογιστεί πως μπορεί να συμβεί κάθε 1.200 χρόνια. Εταιρίες και επιχειρηματίες «βλέπουν» τους αστεροειδείς ως πιθανές πηγές για πολύτιμα μέταλλα.


Μηχανικοί από τη Βρετανική Διαστημική Υπηρεσία ζητούν τώρα την καλύτερη παρακολούθηση των αστεροειδών που έχουν διάμετρο μικρότερη από ένα χιλιόμετρο, αλλά και τη δημιουργία σχεδίου αντίδρασης σε περίπτωση πρόσκρουσης ενός τέτοιου σώματος στην επιφάνεια της Γης. Οι επιστήμονες βρίσκονται αυτή την εβδομάδα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να κλείσουν συμφωνία με συναδέλφους τους απ’ όλο τον κόσμο για τη δημιουργία δικτύου παρακολούθησης των μικρών αστεροειδών.
Πρώτος στόχος είναι να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για τη δημιουργία υποσταθμών παρακολούθησης και σε άλλες χώρες πέραν των ΗΠΑ. «Η δυνατότητά μας να δούμε ουράνια αντικείμενα είναι περιορισμένη, εξαιτίας του μικρού αριθμού τηλεσκοπίων στο έδαφος, αλλά και του γεγονότος ότι εντοπίζουν αντικείμενα πολύ συγκεκριμένων μεγεθών» εξηγεί ο Ρίτσαρντ Κρόουθερ, επικεφαλής μηχανικός στη Βρετανική Διαστημική Υπηρεσία. «Το θέμα είναι ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε ένα σπάνιο αλλά πιθανώς καταστροφικό γεγονός, το οποίο τα υπάρχοντα πλαίσια στρατηγικής δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν» καταλήγει.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα