Το ξέρετε ότι σήμερα είναι Blue Monday; Η πιο καταθλιπτική ημέρα του χρόνου

Όλες οι δευτέρες σίγουρα είναι δύσκολες μετά από ένα Σαββατοκύριακο χωρίς δουλειά. Μια από όλες τις Δευτέρες του χρόνου είναι πιο μελαγχολική από τις άλλες.
Σήμερα λοιπόν θα ζήσουμε τη Blue Monday, την πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου, όπως λένε οι επιστήμονες.
Εδώ και μερικά χρόνια, η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου, έχει ονομαστεί «Blue Monday» και θεωρείται διεθνώς η πιο μελαγχολική της χρονιάς.

Η ιδέα γεννήθηκε το 2005, όταν ο ακαδημαϊκός Δρ. Κλιφ Αρνάλ, χρησιμοποίησε μια εξίσωση για να αποδείξει ότι η συγκεκριμένη μέρα έχει έντονο ψυχολογικό φορτίο.

Η θεωρία της Blue Monday προκύπτει από μια μαθηματική εξίσωση, [W+(D-d)]xTQ/MxNA, που γεννήθηκε στο μυαλό του από τον ακαδημαϊκού dr Cliff Arnall, η οποία συνδυάζει παράγοντες όπως ο καιρός (W), τα χρέη (D),τ ον μηνιαίο μισθό (d), τον χρόνος που έχει περάσει από τις γιορτές των Χριστουγέννων (T), το χαμηλό επίπεδο κινητοποίησης (Μ) κτλ.

Κάτι ο άδειος τραπεζικός λογαριασμός μετά τις γιορτές, κάτι ο κακός καιρός του Ιανουαρίου, κάτι το μεγάλο χρονικό διάστημα που μας χωρίζει από τις επόμενες γιορτές, επιβαρύνουν σύμφωνα με τον Δρ. Αρνάλ την ψυχολογία μας κι έτσι κάπως προέκυψε και η Blue Monday.

Η πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας δεν αποδέχεται τη συγκεκριμένη θεωρία, χαρακτηρίζοντας άκυρη επιστημονικά την συγκεκριμένη εξίσωση.

Πάντως αν κι εσείς αισθάνεστε μια μελαγχολία χωρίς λόγο, κάντε κάτι ευχάριστο για να αλλάξει η διάθεσή σας, όπως μια βόλτα στο γυμναστήριο, ένας καφές με φίλους, ένα σινεμά, ή ό,τι άλλο σας κάνει κέφι.

Για να πάμε κόντρα στη μελαγχολία της Blue Monday, μπορούμε να θέσουμε νέους στόχους, να προγραμματίσουμε τις επόμενες διακοπές, να δούμε φίλους, να ξεκινήσουμε ένα νέο χόμπι, ή να αφιερώσουμε χρόνο σε κάτι που μας ευχαριστεί πραγματικά.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα