Αλέξανδρος Βέλλιος: Τα τελευταία λόγια και οι οδηγίες που άφησε πριν φύγει με ευθανασία

Λίγες ώρες πριν "φύγει" από κοντά μας, ο Αλέξανδρος Βέλλιος είχε την δύναμη και το σθένος να μιλήσει μέσα από το σπίτι του μπροστά σε κάμερα. Αυτά είναι τα τελευταία του λόγια...

Ο  Αλέξανδρος Βέλιος είχε συγκινήσει πάρα πολύ κόσμο, από τη στιγμή που ο ίδιος είχε δηλώσει σε τηλεοπτικές του συνεντεύξεις ότι θέλει να κάνει ευθανασία, καθώς του απέμεναν λίγοι μήνες ζωής. Ο γνωστός δημοσιογράφος που έπασχε από καρκίνο, “έφυγε” από ζωή χθες το βράδυ.

O Αλέξανδρος Βέλιος γεννήθηκε στις 14-5-1953 στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλοσοφία στο Παρίσι (PARIS IV).  Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα στο ΒΗΜΑ(1978-1980) και συνέχισε στη ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ που επανεκδόθηκε με διευθυντή τον Τάκη Λαμπρία, το 1980, όπου παρέμεινε ως διπλωματικός και, εν συνεχεία, πολιτικός συντάκτης μέχρι το 1986.

Διετέλεσε διευθυντής ενημέρωσης στο εμβληματικό ΚΑΝΑΛΙ 15 του Ρούσσου Κούνδουρου και υπήρξε ο πρώτος διευθυντής του δημοτικού ραδιοφώνου Πειραιά ΚΑΝΑΛΙ το 1987.

Από το 1990 ξεκίνησε να παρουσιάζει δική του εκπομπή στο τηλεοπτικό ΚΑΝΑΛΙ 29 του συγκροτήματος Κουρή, με το οποίο εξακολούθησε να συνεργάζεται σε όλες τις φάσεις της μετεξέλιξής του (ΚΑΝΑΛΙ 5, EXTRA, ΑLTER).

Διετέλεσε πολιτικός σύμβουλος του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, κατά τη ρηξικέλευθη 8ετή θητεία του στην προεδρία του ΣΕΒ (2006-2014).

Από το 1995 ήταν υπεύθυνος της σειράς δοκιμίων MICROMEGA στις εκδόσεις ΡΟΕΣ, στο πλαίσιο των οποίων εξέδωσε μεταξύ άλλων: Το ιστορικοπολιτικό δοκίμιο «Η αλληλογραφία της αυτοεξορίας Καραμανλή», μία συγκριτική μελέτη Θουκυδίδη-Μακιαβέλλι, μία μονογραφία για το φαινόμενο του βοναπαρτισμού, μία παράλληλη ανθολόγηση Δημοσθένους-Ισοκράτη, καθώς και μια πλειάδα μεταφράσεων των Μοντεσκιέ, Πασκάλ, Ζολά, Λαφάργκ, Βαλερύ, Michault, Herault de Sechelles, Mandeville, Πεσόα κ.ά.

Η κηδεία του Αλέξανδρου Βέλιου θα γίνει αύριο Τρίτη, 6/9 στις 3 μ.μ στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών».

Οδηγίες για την κηδεία του

Πάνω στη μαρμάρινη πλάκα, να χαραχθεί η εξής φράση: Ευ ζην, ευ θνήσκειν».

Μερικές μέρες πριν το θάνατό του, ο Αλέξανδρος Βέλιος είχε καλέσει στο σπίτι του στο Γέρακα τον Κρικόρ Τσακιτζιάν και του έδωσε μια ακόμα χειρόγραφη επιστολή στην οποία έδινε γραπτές οδηγίες για την κηδεία του. Τις οδηγίες αυτές τις εμπιστεύθηκε στον γνωστό δημοσιογράφο προκειμένου να τις δημοσιεύσει και ζήτησε να γίνουν σεβαστές οι επιθυμίες του, τόσο από τους συγγενείς του, όσο και από τον κόσμο, ο οποίος μπορεί να αναρωτηθεί γιατί δεν έγιναν κάποια πράγματα σύμφωνα με τις παραδόσεις.

Στην επιστολή αυτή η οποία συντάχθηκε από τον ίδιο στις 15 – 7- 2016, ανέφερε συγκεκριμένα:

Θέλω το φέρετρό μου να είναι λιτό, από φυσικό ξύλο. Η αίσθηση της πολυτέλειας στον θάνατο μου φαίνεται άκρως κακόγουστη.

Η βασική μου επιθυμία είναι να μην υπάρχει σταυρός στον τάφο μου. Μια απλή στήλη, στην οποία θα αναγράφεται το όνομα και οι χρονολογίες γέννησης και θανάτου μου.

Πάνω στη μαρμάρινη πλάκα, να χαραχθεί η εξής φράση: Ευ ζην, ευ θνήσκειν

Αν υπάρχει μια φωτογραφία μου σε λιτή κορνίζα. Όχι καντηλάκια και άλλα παρόμοια. Λίγα φρέσκα λουλούδια κάπου – κάπου, για να φαίνεται πως δεν έχω λησμονηθεί.

Αλέξανδρος Βέλιος

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποχαιρετά τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Αλέξανδρο Βέλιο, ο οποίος, χθες βράδυ, με τη μέθοδο της «μη υποβοηθούμενης ευθανασίας», πραγματοποίησε την τελευταία επιθυμία του, να πεθάνει με αξιοπρέπεια, προτού η σοβαρή ασθένεια από την οποία έπασχε τον φθείρει περαιτέρω, σωματικά και διανοητικά.

Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα! «Έφυγε με την αξιοπρέπεια που επέβαλαν οι απόψεις του»

Με δύο αναρτήσεις στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποχαιρέτησε τον Αλέξανδρο Βέλιο, ο οποίος “έφυγε” από τη ζωή το βράδυ της Κυριακής.

Αλέξανδρος Βέλιος: Τα συγκλονιστικά του λόγια σε εκπομπή 4 μέρες πριν τον θάνατό του

«Ο Αλέξανδρος Βέλιος υπήρξε ένας από τους σπάνιους ανθρώπους που ακόμα και με το θάνατο τους κατόρθωσαν να εκφράσουν αγάπη για τη ζωή. Έφυγε με την αξιοπρέπεια που επέβαλαν οι απόψεις του. Θέλω να εκφράσω στους οικείους του το θαυμασμό και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια», έγραψε ο Αλέξης Τσίπρας στο twitter.

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα