"Δε φταίει η σελήνη για την καταστροφή στην Ιαπωνία"

Στην κοντινότερη απόστασή της με τη Γη πρόκειται να βρεθεί η Σελήνη σήμερα 19 Μαρτίου, αποκαλύπτοντας μια μοναδική θέα ακόμα και στους ερασιτέχνες αστρονόμους.

Το φαινόμενο ονομάζεται «σεληνιακό περίγειο». Η Σελήνη θα περάσει μόλις 354.507 χιλιόμετρα μακριά από τη Γη. Πρόκειται για την κοντινότερη απόσταση που θα βρεθούν τα δύο ουράνια σώματα από το 1992.

Εν όψει του φαινομένου, το Διαδίκτυο έχει πάρει «φωτιά» από επίδοξους «επιστήμονες», οι οποίοι προβλέπουν καταστροφές να ακολουθούν τη βόλτα της Σελήνης στον γήινο ουρανό.

Κάποιες από τις επικρατέστερες απόψεις είναι ότι το σεληνιακό περίγειο θα προκαλέσει πολλές φυσικές καταστροφές, όπως παλίρροιες, θεομηνίες και ηφαιστειακές εκρήξεις και  σφοδρά καιρικά φαινόμενα. Τις θεωρίες αυτές βασίζουν σε αντίστοιχες εμφανίσεις της Σελήνης το 1955, το 1974, το 1992 και το 2005, χρονιές οι οποίες σημαδεύτηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί το φονικό τσουνάμι τον Δεκέμβριο του 2004 που έπληξε την Ινδονησία. Μόλις δύο εβδομάδες αργότερα, τον Ιανουάριο του 2005, η Σελήνη πραγματοποιούσε τον κοντινό στη Γη περίπατο.

Κόντρα σε όλα τα παραπάνω πάντως, ο αστρονόμος Pete Wheeler του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοαστρονομίας, υποστηρίζει ότι οι μόνες αλλαγές που θα υπάρξουν είναι στη στάθμη του νερού της παλίρροιας κατά την εξέλιξη του φαινομένου.

"Δε φταίει η σελήνη για την καταστροφή στην Ιαπωνία"

Και επειδή τον τελευταίο καιρο πολλοί υποστηρίζουν πως για το φονικό σεισμό της Ιαπωνίας και το τσουνάμι που ακολούθησε, ευθύνεται η σελήνη που πλησίασε τη γη, βρετανοί επιστήμονες, απαντούν αρνητικά.

Συγκεκριμένα, από το βρετανικό Εθνικό Κέντρο Ωκεανογραφίας στο Λίβερπουλ, γίνεται μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να σταματήσει η αυτή παραφιλολογία που αναπτύσσεται κυρίως σε blogs. Στην προσπάθεια αυτή, οι ερευνητές τονίζουν πως ναι μεν το φεγγάρι έχει επίδραση και πως το γεγονός ότι θα βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από τον πλανήτη μας μπορεί να επηρεάσει τις παλίρροιες, ωστόσο αυτές, μπορεί να ψηλώσουν μόνο κατά 2 - 3 εκατοστά. (Πηγή: newsbomb.gr)

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα