Ελπίδες για την εύρεση του γονιδίου του "Μαθουσάλα"

Ελπίδες για την εύρεση νέων θεραπειών για το Αλτσχάιμερ ανοίγει η ανακάλυψη του γονιδίου του «Μαθουσάλα» που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, φέρει ένας στους πέντε ανθρώπους και αυξάνει κατά πολύ τις πιθανότητες να φτάσει κανείς τα εκατό.

Ερευνητές του Albert Einstein College of Medicine of Yeshiva University στη Νέα Υόρκη ανακάλυψαν ότι τα άτομα που έχουν δύο αντίγραφα του συγκεκριμένου γονιδίου στον οργανισμό τους έχουν 70% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ σε σχέση με όσους δεν το έχουν, καθώς το γονίδιο φαίνεται ότι επιβραδύνει την εξασθένιση της εγκεφαλικής λειτουργίας που προκαλείται από την ηλικία.

Τα ευρήματα αυτά, που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Ενωσης, μπορεί να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες για την αντιμετώπιση της πάθησης. Ηδη κάποια φάρμακα που συμπεριφέρονται όπως το γονίδιο του «Μαθουσάλα» βρίσκονται υπό ανάπτυξη. «Ανακαλύψαμε ότι οι άνθρωποι που είχαν δύο συγκεκριμένα αντίγραφα του γονιδίου CETP είχαν μειωμένη εξασθένιση μνήμης και μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια και Αλτσχάιμερ» εξηγεί η Εϊμι Σάντερς, μέλος της ερευνητικής ομάδας που συνέταξε την έρευνα.

«Περίπου ένα στα πέντε άτομα που συμμετείχαν στην επιστημονική μελέτη είχε το απαιτούμενο ζεύγος γονιδίων του “Μαθουσάλα”. Η περισσότερη δουλειά που έχει γίνει στη Γενετική εστιάζει σε παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Εμείς αντιστρέψαμε αυτή την προσέγγιση και εστιάσαμε αντ’ αυτού στους γενετικούς παράγοντες που προστατεύουν από τις ασθένειες που σχετίζονται με το γήρας, συμπεριλαμβανομένης της εξασθένησης της μνήμης και του Αλτσχάιμερ» αναφέρει ο ερευνητής Ρίτσαρντ Λίπτον.

Το γονίδιο CETP επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό. Η καλή εκδοχή του γονιδίου αυξάνει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης μειώνοντας το κίνδυνο καρδιοπάθειας και -όπως φαίνεται- άνοιας. Παλαιότερη έρευνα είχε δείξει άλλωστε ότι τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται ευρέως για την αντιμετώπιση της υπέρτασης μπορεί να έχουν αποτελέσματα και στην άνοια, γεγονός που δεν αφήνει περιθώριο αμφιβολίας ανάμεσα στη σύνδεση των δύο παθήσεων.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα