"Έφυγε" από την ζωή ο Δημήτρης Τσακανίκας Άναλις

❤️ Αυτό το άρθρο άρεσε σε 1166 άτομα
"Έφυγε" από την ζωή ο Δημήτρης Τσακανίκας Άναλις

«Έφυγε» από την ζωή ο γαλλόφωνος συγγραφέας και δοκιμιογράφος Δημήτρης Τσακανίκας Άναλις, σε ηλικία 74 ετών.

Σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στο Παρίσι, τη Λωζάννη και τη Γενεύη. Την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Lied» (1957), κυκλοφόρησε όταν ήταν 19 ετών.

Η διατριβή του, για την «Κατάληψη της εξουσίας στα μεταπολεμικά Βαλκάνια», δημοσιεύτηκε το 1978 από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις της Γαλλίας και χαιρετίστηκε ως η πρώτη σε βάθος ανάλυση της περιοχής αυτής. Επί δικτατορίας εργάστηκε στον ελβετικό Τύπο και κατόπιν στη γαλλική «Le Monde» και στο «Nouvelles Litteraires».

Τα περισσότερα βιβλία του γράφτηκαν στα γαλλικά και εκδόθηκαν στη Γαλλία, ενώ στα ελληνικά κυκλοφόρησαν οι εξής συλλογές: «Τα χέρια» (1958), «Ουρανούπολη» (1972), «Ήλιος των ποταμών» (1972), «Το στοιχειωμένο νησί» (1974), «Πανιά για περιπλάνηση» (1976), «Η σκιά που χτίζει» (1978), «Άνθρωποι της άλλης όχθης» (2006) και η νουβέλα «Το άλλο βασίλειο» και »Σίλια ή The Golden Sixties» (2008), ενώ ένα χρόνο μετά κυκλοφόρησε και η αλληλογραφία του με τον Σύρο ποιητή Άδωνι, με τον τίτλο «Φιλία, χρόνος και φως. Γράμματα από τη Μεσόγειο».

Τέλος έχει τιμηθεί από το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών με το Βραβείο Σταντάλ, για την προσφορά του στα γράμματα και στην επιστήμη.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα