Τηλεοπτικές άδειες: Έκλεισε και η τρίτη άδεια. Μεγάλη η νύχτα

Κορυφώνεται η αγωνία για τις τηλεοπτικές  άδειες.  Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να ανακοινωθούν ποιοι είναι οι 4 από τους 9 μονομάχουν  που κατάφεραν να πάρουν μία από τις τηλεοπτικές άδειες. Μέχρι στιγμής μόνό φήμες υπάρχουν.

Μεγάλη αναμένεται να είναι η νύχτα καθώς λίγο πριν τις 21:00 το βράδυ άλλο ένα μικρό φορτηγό πέρασε την είσοδο του κτιρίου της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, προκειμένου να φέρει και πάλι φαγητό προς τους κλεισμένους υποψήφιους για τις 4 νέες τηλεοπτικές άδειες.

 

Στην είσοδο του κτηρίου της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας στο οποίο έχουν κλειστεί από το πρωί της Τρίτης οι υποψήφιοι καναλάρχες,  έχουν θυροκολληθεί πέντε φάκελοι από STAR, ALPHA, ANT1, MEGA και ΣΚΑΪ, με τη σειρά που έγινε η διαδικασία των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων και  αφορούν στη διαδικασία δημοπράτησης των αδειών!

Με το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας "περικυκλωμένο" από ισχυρότατες μονάδες της Ελληνικής Αστυνομίας συνεχίζεται η μαραθώνια δημοπρασία για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.

Η διαδικασία της δημοπράτησης άρχισε το πρωί της Τρίτης μετά την προσέλευση των εκπροσώπων των οκτώ υποψηφίων και αναμένεται να τελειώσει αργά το βράδυ της Τετάρτης ή το ξημέρωμα της Πέμπτης.

 

Σύμφωνα με ληροφορίες που δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν η διαδικασία για την τρίτη τηλεοπτική άδεια είτε έχει τελειώσει είτε οδεύει προς το τέλος της. Εν συνεχεία, θα υπάρξει ένα διάλειμμα και θα ξεκινήσει η διαδικασία για την 4η τηλεοπτική άδεια.

 

Τηλεοπτικές άδειες: Drone αναστάτωσε την αστυνομία έξω από το κτίριο

Στα 20.000.000 ευρώ φαίνεται να δόθηκε η πρώτη τηλεοπτική άδεια

 

Το μενού για τους υποψήφιους καναλάρχες

Μετα από τόσες ώρες εγκλισμού του μαραθώνιου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες , πρέπει να φάνε και κάτι οι υποψήφιοι καναλάρχες.

Το μενού του catering, που θα αναλάβει την τροφοδοσία όσων έχουν "κλειδωθεί" στη ΓΓΕΕ μέχρι να ολοκληρωθεί η δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών περιλαμβάνει....

Βροχή τα ασφαλιστικά

Σειρά των  ασφαλιστικών μέτρων που στέλνονται στην πύλη της Γενικής Γραμματείας Τύπου πήρε και η εταιρεία Καλογρίτσα, η οποία διεκδικεί άδεια πανελλαδικής εμβέλειας.

Λίγο με τι 15:00 το μεσημέρι της Τετάρτης, κατέφθασαν άλλοι δύο φάκελοι με ασφαλιστικά μέτρα στην Γενική Γραμματεία Τύπου τα οποία και θυροκόλλησαν στην πύλη.

Οι φάκελοι ανήκουν στην εταιρεία του Ιωάννη – Βλαδίμηρου Καλογρίτσα και τα ασφαλιστικά μέτρα είναι εναντίον όλων των ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών που εκπέμπουν αυτή τη στιγμή.

Γεροβασίλη στο περιστύλιο: Οσοι δεν έχουν άδεια δεν θα έχουν σήμα

Δηλώσεις  σχετικά με το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες έκανε η Ολγα Γεροβασίλη. Είπε:
·    Εξελίσσεται ομαλά η διαδικασία της δημοπρασίας με τους κανόνες οι οποίοι είχαν προαναγγελθεί και ήταν γνωστοί σε όλους.
·    Υπάρχουν εγγυημένοι όροι πλήρους διαφάνειας και αντικειμενικότητας της διαδικασίας.
·    Προβλέπεται μια περίοδος προσαρμογής μέχρι 90 ημέρες για τους αναδόχους που δεν διαθέτουν ήδη κάποιον τηλεοπτικό σταθμό. Στη συνέχεια η Digea, με δεδομένες τις αρμοδιότητές της, δεν θα μπορεί να μεταφέρει αυτό το σήμα σταθμών χωρίς άδεια.
·    Οι εποχές του «μαύρου» έχουν περάσει στην Ελλάδα. Αυτά συνέβησαν με (τη Νέα Δημοκρατία και) το «μαύρο» στη δημόσια τηλεόραση.
·    Ο καθένας θα πρέπει να πληρώσει για τη χρήση ενός δημόσιου αγαθού. Αυτό αποτελεί υποχρέωση κάθε κυβέρνησης. 27 χρόνια δεν έγινε, τώρα θα γίνει.

«Μην έχετε ονειρώξεις. Το Mega δεν πρόκειται να κλείσει» είπε ο γιος του Σταύρου Ψυχάρη απευθυνόμενος στους βουλευτές της Εξεταστικής Επιτροπής.

Τον ισχυρισμό ότι το Mega θα συνεχίσει να λειτουργεί παρά το γεγονός ότι δεν συμμετέχει στη δημοπρασία για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας προέβαλε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΟΛ, Παναγιώτης Ψυχάρης, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα θαλασσοδάνεια προς τα ΜΜΕ.

Ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για τις τηλεοπτικές άδειες

Επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή τη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών εξαπέλυσε με ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ.
"Με όρους ενός κακοστημένου ριάλιτι, η κυβέρνηση προσποιείται ότι αντιμετωπίζει τη διαπλοκή αλλά με τους εκπροσώπους των οικονομικών συμφερόντων, να προσχωρούν πρόθυμα στη διαδικασία –ανεξάρτητα αν την καταγγέλλουν– για την αδειοδότηση τεσσάρων τηλεοπτικών καναλιών", αναφέρει.
"Με άλλοθι την τακτοποίηση ενός τηλεοπτικού τοπίου 27ετούς ανομίας, βγάζει τώρα στο σφυρί το δικαίωμα ενημέρωσης της κοινής γνώμης, που το παραδίδει σε όποιον πληρώσει τα περισσότερα.
Με εκκωφαντικό τον παραμερισμό του ΕΣΡ από τη διαδικασία αδειοδότησης και με πρόσωπα της αγοράς, που δηλώνουν απλώς ότι διαθέτουν βαρύ χαρτοφυλάκιο, επιλέγει η κυβέρνηση τους 4 της ιδιωτικής τηλεόρασης.
Η εξέλιξη αυτή –ή ενδεχομένως η όποια συμφωνία– οδηγεί σε τρίτο κύκλο ανεργίας για δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς, που είναι τα άμεσα θύματα της πολιτικής δημοπρασίας, όπως ομολογεί και η ίδια η κυβέρνηση με τον non paper, που διακίνησε και στο οποίο μιλάει για 1.000 ακόμη απολύσεις", συνεχίζει.
Τι ζητά η ΕΣΗΕΑ:
"* Απαιτεί την κατοχύρωση της πολυφωνίας.
* Επιμένει στη θεσμοθέτηση των κανόνων που απουσιάζουν και που πρέπει να διασφαλίζουν την απόλυτη διαφάνεια στην ιδιοκτησία των ΜΜΕ, ύστερα μάλιστα από 27 χρόνια αυθαιρεσίας και διαπλοκής, που μονίμως καταγγέλλουν οι δημοσιογράφοι.
* Είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε απόπειρα συγκέντρωσης των ΜΜΕ, είτε αυτή συνδέεται με την επιχειρηματικότητα, είτε επιδιώκεται από πολιτικές.
* Απαιτεί την πλήρη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη νομοθετική κατοχύρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων, με ΣΣΕ και Κώδικα Δεοντολογίας, κάτι που απουσιάζει προκλητικά από το νόμο.
* Καταγγέλλει ότι με τις διαδικασίες που προωθούνται απειλείται, αν δεν καταργείται, η αυτοτέλεια και η αυτονομία του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.
Η ενημέρωση είναι ζήτημα Δημοκρατίας και δεν μπαίνει σε δημοπρασία".

Ασφαλιστικά μέτρα

Το πρωί της δεύτερης ημέρας της διαδικασίας, το κανάλι STAR που μετέχει στον διαγωνισμό με εκπρόσωπο τον Κάρολο Αλκαλάι, επέδωσε ασφαλιστικά μέτρα στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κατά της υποψηφιότητας Καλογρίτσα.

Η επίδοση των ασφαλιστικών μέτρων έγινε από το γραφείο του κ. Πάνου Λαζαράτου, δικηγόρου του καναλιού που συμμετέχει στον διαγωνισμό για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες. Όπως ανέφερε ο δικαστικός επιμελητής η θυροκόλληση έγινε σήμερα γιατί αυτή ήταν η τελευταία ημέρα που μπορούσε να γίνει αυτή η επίδοση.

Σύμφωνα με τον νομικό εκπρόσωπο του STAR, με τα ασφαλιστικά μέτρα ζητείται ο αποκλεισμός της εταιρίας Καλογρίτσα επειδή στους καταστατικούς σκοπούς της εμπεριέχονται κι άλλες δραστηριότητες εκτός από τις ραδιοτηλεοπτικές.


Όλοι εναντίον όλων

Λίγη ώρα αργότερα, στις 10 το πρωί της Τετάρτης, και ο τηλεοπτικός σταθμός του ALPHA κατέθεσε από τη δική του μεριά ασφαλιστικά μέτρα. Ο ALPHA συμμετέχει δια του αντιπροσώπου του, Δημήτρη Φουρλεμάδη, ο οποίος είχε αναφέρει κατά την προσέλευση του ότι δεν θα έπρεπε ο κ. Καλογρίτσας να μετέχει στον όλο διαγωνισμό.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσανθάκη, εκπρόσωπο του σταθμού, τα ασφαλιστικά μέτρα αφορούν υποψηφιότητες που κατά τον εντολέα του περιείχαν παρατυπίες. Οι υποψηφιότητες αυτές είναι μεταξύ άλλων των κ.κ. Καλογρίτσα, Σαββίδη, Αλαφούζου και Μαρινάκη.

Στις 11.30 το πρωί, ακολούθησε και η θυροκόλληση ασφαλιστικών μέτρων από το κανάλι του ΑΝΤ1, ο οποίος εκπροσωπείται εντός της ΓΓΕΕ από τον Θοδωρή Κυριακού, αλλά και από το MEGA, η υποψηφιότητα του οποίου είχε απορριφθεί μιας και ο φάκελος του ήταν ελλιπής.

Συνολικά επιδόθηκαν έξι φάκελοι. Πρόκειται για παλαιά ασφαλιστικά μέτρα που θα συζητηθούν συνολικά στις 16 του Σεπτέμβρη και αφορούσαν στη διαγωνιστική διαδικασία χορήγησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, 3 εκατομμυρίων ευρώ η κάθε μια, για τη μετάδοση υψηλής ευκρίνειας.

Σύμφωνα με τον δικαστικό επιμελητή που θυροκόλλησε τον φάκελο, σήμερα ήταν η τελευταία διορία για την εξέλιξη αυτή. O δικηγόρος του Star, Πάνος Λαζαράτος, μιλώντας στην κάμερα του ΣΚΑΪ, ανέφερε:

"Μας πήραν τηλέφωνο και από το ΣτΕ ότι πρέπει να κάνουμε τη συγκεκριμένη επίδοση συγκεκριμένες μέρες πριν την δικάσιμο. Ήταν η τελευταία μέρα. Σε αυτά τα μέτρα, το Star ζητάει τον αποκλεισμό της εταιρίας Καλογρίτσα, επειδή στους καταστατικούς σκοπούς της έχει και άλλους σκοπούς εκτός από το ραδιοτηλεοπτικό. Ενώ ο νόμος λέει για αποκλειστικό σκοπό. Απερρίφθη η προσωρινή διαταγή, πρέπει να εκδικαστούν και τα πραγματικά ασφαλιστικά μέτρα που θα γίνει στα μέσα Σεπτεμβρίου".

Θυμίζουμε πως η υποψηφιότητα του κ. Καλογρίτσα είχε εγκριθεί την τελευταία στιγμή μετά την ένσταση που είχε κατατεθεί εναντίον της, λόγω της εγγυητικής και του χρονικού ορίου κατάθεσης της. Η ένσταση που αφορούσε τον Χ. Καλογρίτσα είχε να κάνει με την ώρα που κατατέθηκε η εγγυητική επιστολή του. Ωστόσο, δεν υπήρχε διορία - χρονικός περιορισμός - για την κατάθεση της εγγυητικής επιστολής για την τελευταία ημέρα πριν την έναρξη της διαδικασίας. Από τη διαδικασία είχε "κοπεί" η υποψηφιότητα του Φ. Βρυώνη του Epsilon.

Ανακεφαλαίωση

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η διαδικασία δημοπρασίας των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας

Δικαστικοί επιμελητές θυροκόλλησαν ασφαλιστικά μέτρα εκ μέρους του STAR και του ALPHA, ενώ αντίστοιχοι φάκελοι αναμένεται να θυροκολληθούν εκ μέρους και άλλων τηλεοπτικών σταθμών, που συμμετέχουν στη διαδικασία

Οι εκπρόσωποι των οκτώ επιχειρηματικών σχημάτων που διεκδικούν τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες βρίσκονται στα ερμητικά κλειστά γραφεία της ΓΓΕΕ από χθες το πρωί

Τα αποτελέσματα της δημοπρασίας ίσως ανακοινωθούν απόψε ή τα ξημερώματα της Πέμπτης

Κανείς από τους συμμετέχοντες δεν θα θα βγει από το κτίριο της ΓΓΕΕ πριν και οι τέσσερις άδειες να κατοχυρωθούν στους νικητές, ενώ δεν υπάρχει και δυνατότητα ροής πληροφόρησης από «μέσα προς τα έξω», καθώς ουδείς διαθέτει κινητό τηλέφωνο ή υπολογιστή με σύνδεση στο διαδίκτυο

Και σήμερα το κτίριο περιφρουρείται από ισχυρότατες δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ μία κλούβα αποτρέπει τη θέση και στάθμευση έξω από τα γκαράζ της ΓΓΕΕ.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα “κλείδωσε” και η δεύτερη τηλεοπτική άδεια πανελλαδικής εμβέλειας, στην μακρά και επίπονη διαδικασία που ξεκίνησε χθες στις εννιά το πρωί στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κι αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα το απόγευμα.

Λίγο μετά τις 9 το πρωί της Τετάρτης, υπήρξε κινητικότητα έξω από τη ΓΓΕΕ καθώς θυροκολλήθηκε στην είσοδο φάκελος με ασφαλιστικά μέτρα του STAR κατά Καλογρίτσα. Περίπου μία ώρα αργότερα, έφτασε στη ΓΓΕΕ και δεύτερος δικαστικός επιμελητής που θυροκόλλησε ασφαλιστικά μέτρα και από τον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA. Το κτήριο πάντως παραμένει ερμητικά κλειστό και ουδείς βγαίνει για να παραλάβει τους φακέλους.

Ο τηλεοπτικός σταθμός SΤΑR κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα για τη διαδικασία αδειοδότησης.
Δικαστικός επιμελητής θυροκόλλησε την αίτηση στην πόρτα της εισόδου της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης.

Μια απρόσμενη εξέλιξη σημειώθηκε λίγο μετά τις 9 το πρωί έξω από την γ.γ. ενημέρωσης. Δικαστικός κλητήρας εμφανίστηκε και θυροκόλλησε έναν φάκελο ο οποίος περιέχει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εκ μέρους του Star εκ μέρους του δικηγορικού γραφείου του κ. Λαζαράτου. Αυτό μέχρι αυτή την στιγμή κανείς δεν γνωρίζει τι σημαίνει για την διαδικασία, ενώ γίνονται προσπάθειες επικοινωνίας με το δικηγορικό γραφείο για να διασαφηνιστεί τι ακριβώς αφορούν τα ασφαλιστικά μέτρα.

Κατά τα λοιπά, μια ημέρα ακριβώς έχει συμπληρωθεί από την ώρα που οι εκπρόσωποι των υποψηφίων αλλά και οι ίδιοι οι υποψήφιοι για τις πολυπόθητες 4 τηλεοπτικές άδειες περνούσαν την πόρτα της γ.γ. ενημέρωσης. Και από εκείνη την ώρα ενημέρωση δεν υπάρχει! Το μόνο που έγινε γνωστό, ήταν από κυβερνητικές πηγές μέσω του ΑΠΕ - ΜΠΕ που ανέφεραν πως όλα βαίνουν καλώς και διέψευδαν τις «πληροφορίες» που κυκλοφορούσαν διάφοροι. «Ουδείς έξω από τα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας γνωρίζει το οτιδήποτε για την εξέλιξη της διαδικασίας μέχρι στιγμής», τόνιζαν με νόημα...

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ήθελαν τις δυο άδειες να έχουν κατακυρωθεί στους πλειοδότες τους με υψηλό τίμημα αλλά έτερον ουδέν. Η νύχτα που πέρασε ήταν σίγουρα δύσκολη για τους δεκάδες ανθρώπους που είναι έγκλειστοι και χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας με τον έξω κόσμο.

Όλοι περιμένουν σήμερα να βγεί λευκός καπνός από το κτίριο και σίγουρα όταν όλα θα έχουν τελειώσει το τηλεοπτικό τοπίο δεν θα είναι πλέον το ίδιο. Έξω, συνεργεία, δημοσιογράφοι, νυχτερινές βάρδιες, το λεγόμενο καραούλι και μάλιστα τζάμπα. Όπως το τζάμπα που πέθανε, όπως είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος την Τρίτη απαντώντας σε μια από τις πολλές καταγγελτικές ανακοινώσεις της ΝΔ.

Όταν όλα θα έχουν τελειώσει, σε επίπεδο δημοπρασίας τότε θα αρχίσει το μεγάλο πανηγύρι. Οι τέσσερις άδειες δεν θα είναι στο τσεπάκι των υποψηφίων παρά μόνο όταν θα γίνει και θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος του πόθεν έσχες των πλειοδοτών και όταν θα εξεταστούν όλες οι ενστάσεις, γιατί αναμένονται και αυτές.

Και η αγωνία, κυρίως των εργαζομένων, μεγαλώνει αφού κάποιοι φοβούνται ότι θα χάσουν τις δουλειές τους σε ένα τοπίο το οποίο έχει χτυπήσει τα τελευταία χρόνια ανελέητα η κρίση. Και υπάρχει και η απόφαση του ΣτΕ που εκκρεμεί για την συνταγματικότητα ή όχι του διαγωνισμού που είναι σε εξέλιξη.

Και ενώ η δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες είναι σε εξέλιξη, η ΕΣΗΕΑ, το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων εμφανίστηκε επιτέλους με μια σκληρή ανακοίνωση αλλά με μεγάλη καθυστέρηση. Γιατί από όλα αυτά που συμβαίνουν στον τηλεοπτικό χώρο εκείνοι που πλήττονται βαθύτατα είναι οι τεχνικοί και οι δημοσιογράφοι. Και η αγωνία ενός ολόκληρου κλάδου άγγιξε επιτέλους τις… ευαίσθητες χορδές του συνδικαλιστικού τους οργάνου.

Η σημερινή ημέρα – αν τελικά ανακοινωθεί σήμερα ποιοί θα είναι οι νέοι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών αδειών – θα αλλάξει ριζικά την εικόνα του τηλεοπτικού τοπίου. Και χαμένοι δεν θα βγουν εκείνοι που πλειοδότησαν αλλά εκείνοι που τόσα χρόνια εργάστηκαν σκληρά σε έναν χώρο που μόνο αν έχεις μεράκι μπορείς να σταθείς και να επιβιώσεις.

Για την ιστορία: Μέσα στο κτίριο της γ.γ. ενημέρωσης, εκτός από την επιτροπή είναι: ο Βαγγέλης Μαρινάκης για την Alter Ego, ο Θοδωρής Κυριακού για τον ΑΝΤ1, ο Ιβάν Σαββίδης για τη DIMERA και ο Βλαδίμηρος Καλογρίτσας για την ομώνυμη εταιρεία.

Οι υπόλοιποι 4 υποψήφιοι εκπροσωπούνται από τους Γενικούς Διευθυντές. Ο Πάνος Κυριακόπουλος εκπροσωπεί τον Ανεξάρτητο Πάροχο, ο Κάρολος Αλκαλάι το Star, ο Κώστας Κιμπουρόπουλος τον ΣΚΑΙ και ο Δημήτρης Φουρλεμάδης για τον Alpha.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα