Ο Αντώνης Κανάκης στο Immersion της ActionAid. Βίντεο

Μια ολόκληρη εβδομάδα, τον Οκτώβριο του 2012, έζησε ο Αντώνης Κανάκης, μαζί με τους πολύ φτωχούς κατοίκους του χωριού Φέγκεχουν στη Σιέρρα Λεόνε, πραγματοποιώντας «βουτιά σε μια άλλη πραγματικότητα» με την ομάδα της ActionAid.
Το χωριό Φέγκεχουν, όπου ανήκει στην κοινότητα Μπο της ActionAid, είναι από τιςπιο φτωχές περιοχές του κόσμου, όπου οι οικογένειες ζουν σε λασποκαλύβες με αχυρένιες στέγες, χωρίς τρεχούμενο νερό και ηλεκτρικό. Τις εμπειρίες του καθώς και τις επισκέψεις του σε έργα και προγράμματα που στηρίζονται από το πρόγραμμα Αναδοχής Παιδιού της ActionAid στην περιοχή, αποτυπώνει o Αντώνης Κανάκης σε ένα ιδιαίτερο ντοκιμαντέρ, τα έσοδα από την παραγωγή του οποίου θα προσφέρει στην ActionAid.

Περιτριγυρισμένος από παιδιά, που μεγαλώνουν πολύ διαφορετικά απ’ ότι έχουμε συνηθίσει, βρέθηκε ο Αντώνης Κανάκης στη Σιέρα Λεόνε, . Μάλιστα, ο παρουσιαστής δεν έκρυψε εκείνο που τον έκανε να νιώσει άσχημα!

«Οι άνθρωποι αυτοί φώναζαν ρυθμικά το όνομά μου και ήθελα να ανοίξει η Γη να με καταπιεί, άσχετα που δεν το έδειχνα. Τραγουδούσαν,  όμως, και κάτι άλλο: “ο Αντώνης θα δώσει τέλος στη φτώχεια και την πείνα μας”! Πόσο άσχημα ένιωσα Θεέ μου! Πόσο ανάγκη έχουν να πιστέψουν ότι οποιοσδήποτε Ευρωπαίος επισκέπτης θα λύσει όλα τους τα προβλήματα», είπε ο παρουσιαστής στο ντοκιμαντέρ.

Οι εικόνες του «Impression» ήταν πραγματικά συγκλονιστικές: ένας κόσμος αλλιώτικος από αυτόν που έχουμε όλοι κατά νου, με μεγάλους και παιδιά να «παλεύουν» για νερό, φαγητό και πράγματα που εμείς θεωρούμε δεδομένα, αλλά και όλους ενωμένους, σαν μια γροθιά.

«Αυτός είναι ο πραγματικός πολιτισμός! Αυτοί οι μαύροι, πάμφτωχοι, φαινομενικά βρώμικοι, απολίτιστοι, σχεδόν πρωτόγονοι για τα δικά μας δεδομένα άνθρωποι, παραδίδουν μαθήματα πολιτισμού με τον σεβασμό που έχουν ο ένας για τον άλλον, τον σεβασμό για τον τόπο τους, τη φύση, το περιβάλλον και για τον εαυτό τους. Με την καλοσύνη και τη δοτικότητα που τους διακρίνει, έτοιμοι να δώσουν τα πάντα από το τίποτα που έχουν, απαλλαγμένοι από μίση, αλαζονείες, εξουσιομανία, διακρίσεις...», ανέφερε ο «Mr. Αρβύλα».

Η Ντέπυ Γκολεμά δεν θα μπορούσε να αφήσει ασχολίαστη αυτή την κίνηση του παρουσιαστή και έγραψε στη στήλη της στη «Real News»: «Εμπειρία ζωής χαρακτήρισε ο Αντώνης Κανάκης το ταξίδι του. Έζησε τη ζωή στα πιο φτωχά μέρη της γης και όταν ο καλοβολεμένος πηγαίνει στην κόλαση γυρίζει και λέει το αυτονόητο.. Ήταν εμπειρία ζωής»..

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα