Θέλετε να αδυνατίσετε; Κόψτε το πολύ κρέας

Αν θέλετε να αδυνατίσετε, κόψτε το πολύ κρέας. Μία νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε εκατοντάδες χιλιάδες Ευρωπαίους δείχνει πως όσοι τρώνε πολύ κρέας - είτε είναι πουλερικά είτε επεξεργασμένα κρέατα και κόκκινο κρέας - παχαίνουν περισσότερο απ’ ό,τι όσοι τρώνε λιγότερο, ακόμα και αν οι θερμίδες του φαγητού είναι οι ίδιες!

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η μείωση στην κατανάλωση κρέατος μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σωματικού βάρους», γράφουν επιστήμονες από το Imperial College του Λονδίνου στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής».

Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 100.000 άντρες και 270.000 γυναίκες από δέκα ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα), οι οποίοι συμμετέχουν εδώ και χρόνια στην μεγάλη ευρωπαϊκή μελέτη EPIC.

Δανοί, Γερμανοί, Ισπανοί και Σουηδοί αναδείχτηκαν στους μεγαλύτερους καταναλωτές κρέατος, με τους άντρες να προσλαμβάνουν καθημερινά σχεδόν 300 θερμίδες από κρέας και τις γυναίκες 200.

Το λιγότερο κρέας σε καθημερινή βάση τρώμε εμείς, οι Έλληνες: 200 θερμίδες οι άντρες και 140 οι γυναίκες.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η ποσότητα αυτή είναι τεράστια, αν αναλογιστεί κανείς ότι για καλή υγεία συνιστάται να τρώμε κρέας το πολύ μία φορά την εβδομάδα.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους εθελοντές επί πέντε χρόνια, διαπιστώνοντας ότι άντρες και γυναίκες πάχαιναν κατά περίπου 0,5 κιλό τον χρόνο. Όσο περισσότερο κρέας, όμως, έτρωγε κανείς, τόσο περισσότερο πάχαινε: το βάρος στην 5ετία αυξανόταν κατά 3 επιπλέον κιλά για κάθε μεγάλη μπριζόλα που καταναλώνεται σε καθημερινή βάση!

Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν ξεχωριστά τα διάφορα είδη κρέατος, ανακάλυψαν ότι την ισχυρότερη συσχέτιση με το βάρος είχαν τα πουλερικά, εν συνεχεία τα επεξεργασμένα κρέατα και τέλος το κόκκινο κρέας.

Πως μπορεί να μας παχαίνει το κρέας; Μία πιθανή εξήγηση είναι πως όσοι τρώνε πολύ κρέας, μάλλον δεν ακολουθούν και τόσο τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής, άρα δεν τρώνε αρκετά φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ψάρια.

Επιπλέον, το κρέας έχει μεγάλη «ενεργειακή πυκνότητα» - δηλαδή ανά γραμμάριο παρέχει περισσότερες θερμίδες απ’ όσες λ.χ. τα φρούτα και τα λαχανικά – οπότε μπορεί να επηρεάζει αρνητικά τον έλεγχο της όρεξης.

Αν και 3 κιλά σε πέντε χρόνια δεν φαίνονται πολλά, με το πέρασμα του χρόνου γίνονται πάρα πολλά λένε οι ερευνητές.

Συνεπώς, κράτει στα κοτόπουλα και στις μπριζόλες, εάν θέλετε να αδυνατίσετε ή τέλος πάντων να μην παχύνετε άλλο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα