Γνωρίζετε ότι η "μπάκα" κρύβει σοβαρούς κινδύνους;

Οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουν ότι η ανδρικού τύπου παχυσαρκία που χαρακτηρίζεται από μεγάλη κοιλιά – την γνωστή και ως «μπάκα» στους άντρες – κρύβει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

Μία δημοσκόπηση που έγινε σε 12.000 Ευρωπαίους αποκάλυψε ότι οι 9 στους 10 αγνοούσαν πως η «μπάκα» αποτελεί κατ’ αρχήν ένδειξη ότι έχει συσσωρευτεί επικίνδυνη ποσότητα λίπους γύρω από τα εσωτερικά όργανα.

Επιπλέον, μόλις το 25% ήξεραν ότι αυτή η συσσώρευση μπορεί να επιφέρει μακροπρόθεσμα σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως η καρδιοπάθεια και ο διαβήτης.

Την δημοσκόπηση πραγματοποίησαν επιστήμονες για λογαριασμό της φαρμακευτικής εταιρείας GlaxoSmithKline, η οποία παράγει το μη συνταγογραφούμενο φάρμακο για το αδυνάτισμα Alli.

Όπως εξηγεί ο δρ Τέρι Μαγκουάιρ, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Κουήνς στο Μπέλφαστ, ο κόσμος δεν ξέρει ότι η «μπάκα» υποδηλώνει αυξημένο σπλαχνικό λίπος.

Το σπλαχνικό λίπος δεν είναι ορατό ούτε μπορεί να το αισθανθεί κανείς, αλλά περιβάλλει τα εσωτερικά όργανά μας. Όταν είναι αυξημένο, σχετίζεται με την παραγωγή πρωτεϊνών και ορμονών που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της μπορεί να βλάψει τις αρτηρίες και να επεκταθεί στο ήπαρ, καθώς και να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο διασπά το σώμα τα σάκχαρα και τα λίπη.

«Οι περισσότεροι υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνθρωποι εξακολουθούν να θεωρούν τα περιττά τους κιλά καθαρά αισθητικό πρόβλημα. Όμως είναι πολύ περισσότερα από αυτό», λέει.

Περίμετρος της μέσης

Οι έως τώρα μελέτες έχουν δείξει πως η μέτρηση της περιμέτρου της μέσης αποτελεί καλό δείκτη για το σπλαχνικό λίπος και κατ’ επέκταση για τον κίνδυνο που διατρέχει ένας άνθρωπος να αναπτύξει προβλήματα όπως ο διαβήτης τύπου 2.

Υγιής θεωρείται η περίμετρος της μέσης όταν είναι κάτω από 88 εκατοστά του μέτρου για τις γυναίκες και κάτω από 102 εκατοστά του μέτρου για τους άντρες.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τους 12.000 εθελοντές της ευρωπαϊκής δημοσκόπησης, τα δύο τρίτα είπαν πως θα αρχίσουν δίαιτα με το Νέο Έτος – και οι ερευνητές άδραξαν την ευκαιρία για να προειδοποιήσουν πως εάν θέλει κανείς να χάσει σπλαχνικό λίπος και όχι μυϊκή μάζα και υγρά, πρέπει να αποφύγει τις δίαιτες-αστραπή.

Η νέα μελέτη δίνεται στη δημοσιότητα λίγες μέρες έπειτα από την προειδοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) της Βρετανίας ότι από τα 1.500 μωρά που γεννήθηκαν στη χώρα αυτή την Πρωτοχρονιά, τα 300 θα έχουν γίνει υπέρβαρα ή παχύσαρκα μέχρι να πάνε στο σχολείο, εάν δεν αλλάξουν μυαλά οι γονείς τους – και η Βρετανία δεν είναι καν η πρωταθλήτρια της παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη (είναι η Ελλάδα…).

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα