Νέα έρευνα: Το γιαούρτι καταπολεμά τον διαβήτη

Σύμφωνα με νέα έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard, η καθημερινή κατανάλωση γιαουρτιού αποτελεί ασπίδα κατά του διαβήτη τύπου 2.
Οι επιστήμονες έβγαλαν το συμπέρασμα αφού αξιολόγησαν στοιχεία από τρεις διαφορετικές μελέτες, που κράτησαν δεκαετίες και αφορούσαν δεκάδες χιλιάδες άτομα, μεταξύ των οποίων περίπου 15.100 διαβητικούς.
Τα αποτελέσματα της επεξεργασίας των στοιχείων, έδειξα πως ενώ η συνολική κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων μέσα στην ημέρα δεν φαίνεται να σχετίζεται με τον κίνδυνο διαβήτη, δεν ισχύει το ίδιο για το γιαούρτι, το οποίο σαφώς μειώνει τον σχετικό κίνδυνο. Μάλιστα υπολόγισαν πως 28 γραμμάρια γιαουρτιού την ημέρα είναι αρκετά για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 18%.
Παλαιότερες μελέτες είχαν συνδέσει την καταπολέμηση του διαβήτη με το ασβέστιο, το μαγνήσιο και ορισμένα λιπαρά οξέα που υπάρχουν στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ειδικοί είχαν βρει επίσης πως τα προβιοτικά βακτήρια του γιαουρτιού βελτιώνουν το λιπιδικό προφίλ και το επίπεδο αντιοξειδωτικών ουσιών στον οργανισμό των ανθρώπων που ήδη έχουν διαβήτη τύπου 2.
Ο διαβήτης τύπου 2 των ενηλίκων, από τον οποίο υποφέρουν  366 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο, εμφανίζεται, όταν το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή τα κύτταρα του σώματος πολεμούν την ινσουλίνη με αποτέλεσμα την αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να είναι και κληρονομικός και μπορεί να οδηγήσει και σε παχυσαρκία. Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχει από διαβήτη τύπου 2 θα αυξηθεί στα 552 εκατομμύρια έως το 2030.

Πηγή:healthview.gr
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα