Βάρσος, Αριστοκρατικόν, Κοσμικόν και Χαρά: Γλυκά με ιστορία

❤️ Αυτό το άρθρο άρεσε σε 20180 άτομα
Βάρσος, Αριστοκρατικόν, Κοσμικόν και Χαρά: Γλυκά με ιστορία

Ενα απολαυστικό ταξίδι στον λαχταριστό κόσμο των γλυκών. Μια ονειρεμένη περιπλάνηση σε μερικά από τα πιο παλιά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας που μεγάλωσαν γενιές και γενιές με φρεσκοψημένα γαλακτομπούρεκα, θεϊκά εκμέκ και αριστοκρατικά σοκολατάκια!

«ΒΑΡΣΟΣ» από το 1892

Με την αίγλη της παλιάς Κηφισιάς…

Το γαλακτοζαχαροπλαστείο Βάρσος είναι ένα από τα παλαιότερα και καλύτερα της Ελλάδας με ιστορία 118 χρόνων συνεχούς λειτουργίας και μάλιστα υπό τη διεύθυνση της ίδιας οικογένειας! Γνωστό στα πέρατα της γης και με φανατικούς πελάτες που το επισκέπτονται σε καθημερινή βάση για να προμηθευτούν φρεσκότατα παραδοσιακά γλυκά αλλά και βασικά αγαθά, όπως γάλα και γιαούρτι, ο Βάρσος αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι για όλη την Αθήνα. Οχι τυχαία, αφού έχει καταφέρει να διατηρήσει την αίγλη της παλιάς Κηφισιάς επιμένοντας στη χρήση αγνών υλικών και παραδοσιακών συνταγών που πολλοί προσπάθησαν να αντιγράψουν, χωρίς όμως επιτυχία!

Ολα ξεκίνησαν το 1892, όταν ο 16χρονος ιδρυτής Βασίλειος Χ. Βάρσος άνοιξε το ομώνυμο γαλακτοπωλείο στην οδό Πανεπιστημίου και Σανταρόζα στην Αθήνα. Το 1922, η επιχείρηση μετακόμισε στην Κηφισιά, που είχε μεγάλη παραγωγή γάλακτος με τους κατοίκους της να έχουν τεράστια αγοραστική δύναμη για την εποχή. Μάλιστα, τη δύσκολη περίοδο της Κατοχής ο Βάρσος τροφοδοτούσε τα νοσοκομεία στα οποία νοσηλεύονταν τραυματίες πολέμου με τέσσερις χιλιάδες κεσεδάκια γιαούρτι καθημερινά!

Ο κ. Αντώνης Βάρσος, η τέταρτη γενιά της επιχείρησης, δηλώνει στην «Espresso της Κυριακής»: «Κατ’ αρχάς, να διευκρινίσω πως υπάρχει μόνο ένα ζαχαροπλαστείο Βάρσος και αυτό είναι το δικό μας στην Κηφισιά. Από εδώ έχουν περάσει όλα τα μεγάλα ονόματα της πολιτικής και καλλιτεχνικής σκηνής, από πρωθυπουργούς μέχρι βασιλιάδες, υπ [Ο Βάρσος διαθέτει ακόμη φρέσκο γάλα] πουργούς και βουλευτές. Θυμάμαι την Αλίκη Βουγιουκλάκη, που έμενε στο Κολωνάκι, να μπαίνει στο μαγαζί και να φιλάει τη γιαγιά μου που ήταν θαυμάστριά της και έκλαιγε από συγκίνηση!

Πολλές φορές ερχόταν και ο Ανδρέας Μπάρκουλης κατευθείαν από το ξενύχτι. Ολα τα προϊόντα κατασκευάζονται στο εργαστήρι του καταστήματος με παραδοσιακές συνταγές και όλα τα υλικά είναι ελληνικά αρίστης ποιότητας! Είμαστε από τα λίγα καταστήματα που δεν χρησιμοποιούν χημικά συντηρητικά και βελτιωτικά στα προϊόντα μας. Εδώ δεν υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί, δεξιοί και αριστεροί. Εδώ όλοι είναι πελάτες και τους σεβόμαστε το ίδιο! Εχουμε υποχρέωση και καθήκον να διατηρήσουμε την ποιότητα, την ιστορία και το όνομα του Βάρσου»!
Διεύθυνση: Κασσαβέτη 5, Κηφισιά.


«ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΚΟN» από το 1928

Η Μαρία Κάλλας και το εργοστάσιο σοκολάτας

Η σοκολατένια ιστορία του «Αριστοκρατικόν» ξεκίνησε το 1928, όταν ο Παναγιώτης Καρράς, παππούς του Γεωργίου Μπιτσόπουλου, ο οποίος διευθύνει σήμερα την οικογενειακή επιχείρηση, άνοιξε το πρώτο κατάστημα επί της οδού Βουκουρεστίου 2, δίπλα από το γνωστό καφενείο του Ζαχαράτου. Λάτρης της σοκολάτας και εμπνευστής μιας πραγματικά ονειρεμένης συνταγής, που παραμένει αναλλοίωτη μέχρι τις μέρες μας, ο ιδρυτής του «Αριστοκρατικόν» επένδυσε στο γλυκό όνειρό του και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα το αθηναϊκό ζαχαροπλαστείο αναδείχθηκε σε «Μέκκα» των απανταχού πιστών της σοκολάτας.

Η επίσημη αναγνώριση ήταν απλώς θέμα χρόνου. Το 1939, το «Αριστοκρατικόν» απέσπασε το χρυσό μετάλλιο σε διεθνή έκθεση ζαχαροπλαστικής και σταδιακά καθιερώθηκε ως επίσημο ζαχαροπλαστείο των επωνύμων με διάσημους πελάτες, όπως η Μαρία Κάλλας που προτιμούσε τις γροθιές από φιστίκια, η Τζάκι Κένεντι που προμηθευόταν λουκούμια με [Στο πελατολόγιο και ο «διάδοχος Κωνσταντίνος».] άρωμα τριαντάφυλλο και βανίλια αλλά και η Γκρέις Κέλι, η οποία είχε παθιαστεί με τα φιστίκια καραμελέ!

Σήμερα, το «Αριστοκρατικόν» παραμένει το αγαπημένο ζαχαροπλαστείο για πλήθος επωνύμων, επιχειρηματιών, πολιτικών, καλλιτεχνών και δημοσιογράφων αλλά και για όσους έχουν δώσει στον ουρανίσκο τους την ευκαιρία να… απογειωθεί με τα χειροποίητα και μοναδικά στην Ελλάδα σοκολατάκια του! Δεν είναι τυχαίο πως κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στη χώρα μας, η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας επισκέφτηκε το κατάστημα προκειμένου να γευτεί την αγαπημένη της σοκολάτα μέντα!

Σύμφωνα με τον κ. Θωμά Μπιτσόπουλο, που σύντομα θα διαδεχθεί τον πατέρα του κ. Γιώργο και θα αναλάβει τα ηνία της επιχείρησης ως τέταρτη γενιά, το βασικό συστατικό της επιτυχίας είναι οι μυστικές συνταγές του παππού που τηρούνται ευλαβικά από το 1928 και παραδίδονται από γενιά σε γενιά. Ο ίδιος μας λέει: «Κάθε χειροποίητο σοκολατάκι είναι ένα ανεπανάληπτο κομμάτι της ιστορίας του “Αριστοκρατικόν”! Η πίστη στις συνταγές του παππού είναι ιερή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και σήμερα ζυγίζουμε τα υλικά μας σε οκάδες, όπως εκείνος! Χρησιμοποιούμε μόνο επίλεκτα ελληνικά προϊόντα και έχουμε πάνω από διακόσια είδη σοκολατάκια! Μέσω του καινούργιου μας site (www.aristokratikon.com) εκτελούμε παραγγελίες σε όλον τον κόσμο, αφού έχουμε πελάτες που ζουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη, από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τη Σαουδική Αραβία. Επίσης, για εμάς είναι πολύ βασικό ότι το εργαστήριο παρασκευής που τροφοδοτεί τα καταστήματά μας βρίσκεται στους πρόποδες του Λυκαβηττού, στο νεοκλασικό οίκημα όπου έζησε και δημιούργησε για πρώτη φορά ο ιδρυτής του “Αριστοκρατικόν”».
Διευθύνσεις: Καραγεώργη Σερβίας 9, Σύνταγμα,
Αργυροπούλου 8, Κηφισιά,
Βασ. Γεωργίου 10 [1912, Πανεπιστημίου και Σανταρόζα. Το 1922 ο Βάρσος μετακόμισε στην Κηφισιά. ] και Λαοδίκης, Γλυφάδα.


«ΚΟΣΜΙΚΟΝ» από το 1961

Ονειρεμένα γαλακτομπούρεκα…

Το «Κοσμικόν» δεν είναι ένα συνηθισμένο ζαχαροπλαστείο αλλά ο απόλυτος ναός του «εθνικού μας γλυκού», του γαλακτομπούρεκου! Αυτό άλλωστε υποστηρίζουν όχι μόνον οι πιστοί και φανατικοί πελάτες του που το τιμούν σε καθημερινή βάση, αλλά και όσοι έχουν γευτεί έστω και μία φορά ένα σιροπιαστό κομμάτι από τα ζεστά ταψάκια που ετοιμάζονται καθημερινά με την παραδοσιακή συνταγή που κρατάει από το 1961!

Σύμφωνα με όσα δηλώνει στην «Espresso της Κυριακής» ο κ. Τάκης Τελώνης, εκ των ιδιοκτητών του διάσημου ζαχαροπλαστείου, όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου μισό αιώνα, όταν ο παππούς του και ιδρυτής του «Κοσμικόν» άρχισε να γλυκαίνει τους Αθηναίους με τα απίστευτης γεύσης σιροπιαστά του που πωλούνταν από ένα μικρό αναψυκτήριο κοντά στον σταθμό του τρένου στην Ομόνοια.

Ο ίδιος μας λέει: «Το πρώτο κατάστημα του παππού ήταν το αναψυκτήριο στην Ομόνοια, όμως έπειτα από… λαϊκή απαίτηση αποφάσισε να ανοίξει τα φτερά του και να δημιουργήσει το δικό του ζαχαροπλαστείο. Τελικά, αυτό έγινε το 1961, όταν άνοιξε το πρώτο “Κοσμικόν” στον Αγιο Ελευθέριο! Από τότε τα γλυκά του “Κοσμικόν” έγιναν γνωστά σε όλη την Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο, αφού έχουμε πελάτες από κάθε μεριά του πλανήτη».

Αναφορικά με τους επώνυμους πελάτες αλλά και το μυστικό της επιτυχίας, ο κ. Τελώνης μας λέει: «Η λίστα των επώνυμων πελατών που μας τιμούν με την προτίμησή τους είναι πραγματικά πολύ μεγάλη! Εχουμε στείλει ταψάκι γαλακτομπούρεκο ακόμη και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και στον μεγάλο μας ηθοποιό Θανάση Βέγγο. Μεταξύ άλλων, από τα καταστήματα μας έχουν περάσει ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο Γιώργος Τράγκας, η Καίτη Γαρμπή και ο Κώστας Πρέκας. Μάλιστα, στο ζαχαροπλαστείο μας στο Παλαιό Φάληρο έρχεται συχνά ολόκληρη η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού! Ακόμη και ο Πάπας Ιωάννης Παύλος είχε φάει γαλακτομπούρεκο του “Κοσμικόν”! Πιστεύω ότι το μυστικό της επιτυχίας είναι πως κρατάμε τις παραδοσιακές συνταγές αναλλοίωτες από το 1961 αλλά και ότι είμαστε πολύ προσεκτικοί στα υλικά που χρησιμοποιούμε, γιατί θέλουμε να είναι μόνο φρέσκα και ελληνικά. Εχουμε τεράστια ποικιλία προϊόντων αλλά στην κορυφή των προτιμήσεων βρίσκονται το γαλακτομπούρεκο, το κανταΐφι και το προφιτερόλ».
Διευθύνσεις: Λ. Ιωνίας 104, Αγιος Νικόλαος,
Χρ. Σμύρνης 69, Αγιος Ελευθέριος,
Αγ. Αλεξάνδρου 102 και Ζησιμοπούλου, Παλαιό Φάληρο.


«ΧΑΡΑ» από το 1969

Πολίτικο εκμέκ με συνταγή της γιαγιάς…

Μια παραδοσιακή πολίτικη συνταγή των αρχών του περασμένου αιώνα που εκτελείται πιστά ακόμη και στις μέρες μας είναι το μυστικό της επιτυχίας του ανεπανάληπτου εκμέκ με παγωτό καϊμάκι του ζαχαροπλαστείου «Χαρά» στα Πατήσια! Σύμφωνα με όσα δηλώνει στην «Espresso της Κυριακής» ο κ. Σταύρος Παπουτσής, γιος του ιδρυτή και ιδιοκτήτης του καταστήματος, όλα ξεκίνησαν το 1922 από τη γιαγιά του Αριστέα, η οποία προνόησε και φρόντισε να κρατήσει καλά φυλαγμένο το χαρτάκι με τη μυστική συνταγή!
Τη συνταγή του εκμέκ παγωτό την έφερε η γιαγιά μου από την Κωνσταντινούπολη γύρω στο 1922! Μάλιστα, επειδή δεν ήθελε να τη χάσει και επειδή φοβόταν μην της την κλέψουν είχε κρύψει το χαρτί με τα υλικά μέσα στο παπούτσι της! Το 1969 ο πατέρας μου αποφάσισε να ανοίξει το ζαχαροπλαστείο και το ονόμασε “Χαρά” επειδή ήθελε να προσφέρει χαρά σε όσους δοκίμαζαν τα γλυκά του».

Η λίστα με τους επώνυμους πελάτες που έχουν μελώσει τους ουρανίσκους τους στη «Χαρά» είναι πραγματικά ατελείωτη. Οπως μας λέει ο κ. Παπουτσής «από εδώ έχει περάσει ακόμη και ο Σπίλμπεργκ που είχε έρθει στην Αθήνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μάλιστα, δεν τον είχα αναγνωρίσει γιατί φορούσε σορτσάκι και σαγιονάρες και έμοιαζε με οποιονδήποτε τουρίστα! Τακτικός πελάτης ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, που παράγγελνε γλυκά για τις δεξιώσεις που έδινε για ξένους πολιτικούς αλλά και για οικογενειακές συναντήσεις. Θυμάμαι μάλιστα πως έστελνε μια μαύρη Buick για να παραλάβει τα εκμέκ και τα γαλακτομπούρεκα! Πελάτες μας είναι και ο Αντώνης Σαμαράς, που του αρέσει το σαράι κανταΐφι, ο Χρήστος Παπουτσής, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Γιώργος Καμίνης, ο Κώστας Σκανδαλίδης, η Ελένη Μενεγάκη, η Αντζελα Δημητρίου, η Γλυκερία, η Χάρις Αλεξίου, η Αννίτα Πάνια, ο Χρήστος Φερεντίνος, ο Θάνος Πετρέλης, ο Τάκης Ζαχαράτος και ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ Μίμης Παπαϊωάννου. Από τους παλιότερους συχνά έρχονταν η Σοφία Βέμπο, ο Μίμης Τραϊφόρος, ο Χρήστος Τσαγανέας, ο Γιώργος Οικονομίδης και ο συνθέτης Γιώργος Μητσάκης. Είναι σίγουρο πως έχω ξεχάσει αρκετούς, αλλά το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ στους πελάτες μας, επώνυμους και μη, είναι πως θα διατηρήσουμε την ποιότητα των γλυκών μας και θα συνεχίσουμε να τους προσφέρουμε εκλεκτά προϊόντα».
Διεύθυνση: Πατησίων 339Γ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα