Γαλοπούλα Γεμιστή ή Χοιρινό; Χριστουγεννιάτικες Συνταγές

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΓΕΜΙΣΤΗ

1 γαλοπούλα 2,5 με 3 κιλά

χυμό από 4 πορτοκάλια

½ φλ. κονιάκ

2 φλ. γλυκό κρασί

ρίγανη, πιπέρι , μπαχάρι τριμμένο

Για τη γέμιση

4 κ.σ ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι τριμμένο

1 πράσο ψιλοκομμένο

Τα συκωτάκια από τη γαλοπούλα

200 γρ. χοιρινό κιμά

3 κ.σ ρύζι καρολίνα

1 ½ φλ βρασμένα κάστανα κομμένα στη μέση

2 κ.σ σταφίδες

2 κ.σ κουκουνάρια  καβουρντισμένα

1 μήλο τριμμένο

1 φλ γραβιέρα τριμμένη

Για την κρούστα

½ φλ. βούτυρο

1 φλ. δυόσμο και μαϊντανό ψιλοκομμένα

½ φλ. τυρί κρέμα

Αλάτι ,πιπέρι

Διαδικασία


Βάζουμε τη γαλοπούλα σε σκεύος που να τη χωρά ίσα ίσα και τη περιχύνουμε με τα υλικά της μαρινάτας .Την αφήνουμε να μαριναριστεί για 5-6 ώρες ενώ φροντίζουμε να τη γυρίζουμε κάθε μια ώρα για να μαριναριστεί από όλες τις πλευρές . σε ένα μπολ ενώνουμε τα υλικά της κρούστας και τα ανακατεύουμε. Αποσύρουμε τη γαλοπούλα από τη μαρινάτα και τη σκουπίζουμε καλά. Την αλατοπιπερώνουμε . ανασηκώνουμε την πέτσα ξεκινώντας από τη βάση του λαιμού. Περνάμε προσεκτικά μέσα τα δαχτυλά μας και προχωρώντας σιγά σιγά ελευθερώνουμε τη πέτσα προσέχοντας να μην τη σκίσουμε. Με τα δάχτυλα σπρώχνουμε το μίγμα ανάμεσα στο δέρμα και τη σάρκα της γαλοπούλας.

 

Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο ,τα συκωτάκια και το κιμά. Μόλις πάρουν χρώμα προσθέτουμε το ρύζι , το μήλο και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το τυρί.  Προσθέτουμε 2 φλ. από τα υγρά της μαρινάτας και αφήνουμε τα υλικά να πάρουν βράση.  Αλατοπιπερώνουμε και καρυκεύουμε με ρίγανη και μπαχάρι.

 

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το τυρί. Γεμίζουμε τη γαλοπούλα και βάζουμε σε ταψί. Περιχύνουμε με υγρά από τη μαρινάτα και ψήνουμε για 2 ώρες στους 180 βαθμούς . κάθε 20 λεπτά βρέχουμε τη γαλοπούλα με τα υγρά του ταψιού

Καλή επιτυχία .


<< ... Περισσότερες Συνταγές... >>

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΣΕΛΙΝΟ

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό κρέας χοιρινό, μοσχάρι ή αρνί
100 γραμ. ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια ξερά, τριμμένα
1 ½ κιλό σέλινο ή σελινόριζες ή και τα δύο
αλατοπίπερο

Για το αυγολέμονο
2 αυγά τους κρόκους και 1 ασπράδι
½ ποτηράκι χυμό λεμονιού
1 κοφτή κουταλιά κορν-φλάουρ (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε το κρέας, το στραγγίζουμε και το κόβουμε σε μερίδες. Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα και το αφήνουμε να περιμένει. Ξανθαίνουμε το κρεμμύδι και προσθέτουμε το κρέας στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε 1 ½ ποτήρι ζεστό νερό και αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει.

Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε το σέλινο σε μεγάλα κομμάτια. Καθαρίζουμε τις σελινόριζες, αν υπάρχουν, και τις κόβουμε σε κομμάτια. Βράζουμε μπόλικο νερό και ζεματίζουμε το σέλινο για 5-10 λεπτά. Το βγάζουμε από το νερό και το στραγγίζουμε σε τρυπητό.

Όταν το κρέας έχει σχεδόν βράσει, προσθέτουμε το σέλινο και το αλατοπίπερο. Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να ολοκληρωθεί.

Τότε χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε σ’ αυτό το λεμόνι, το κορν φλάουρ και συνεχίζουμε το χτύπημα. Σιγουρευόμαστε ότι το φαγητό μας έχει αρκετό ζουμί, αν όχι προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Κατεβάζουμε το φαγητό από τη φωτιά, παίρνουμε λίγο-λίγο από το ζουμί του και το προσθέτουμε στο αυγολέμονο, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρις ότου το αυγολέμονο έχει την επιθυμητή θερμοκρασία. Το προσθέτουμε στο φαγητό μας, κουνάμε την κατσαρόλα να πάει παντού και αν έχουμε βάλει κορν-φλάουρ, το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για να διασπαστεί το κορν-φλάουρ και να πήξει ή σάλτσα.

Συνταγή από το βιβλίο "Συνταγές Λημνιακής Κουζίνας"

Καλή επιτυχία .

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα