ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΣΕΛΙΝΟ, ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΣΕΛΙΝΟ

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό κρέας χοιρινό, μοσχάρι ή αρνί
100 γραμ. ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια ξερά, τριμμένα
1 ½ κιλό σέλινο ή σελινόριζες ή και τα δύο
αλατοπίπερο

Για το αυγολέμονο
2 αυγά τους κρόκους και 1 ασπράδι
½ ποτηράκι χυμό λεμονιού
1 κοφτή κουταλιά κορν-φλάουρ (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε το κρέας, το στραγγίζουμε και το κόβουμε σε μερίδες. Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα και το αφήνουμε να περιμένει. Ξανθαίνουμε το κρεμμύδι και προσθέτουμε το κρέας στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε 1 ½ ποτήρι ζεστό νερό και αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει.

Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε το σέλινο σε μεγάλα κομμάτια. Καθαρίζουμε τις σελινόριζες, αν υπάρχουν, και τις κόβουμε σε κομμάτια. Βράζουμε μπόλικο νερό και ζεματίζουμε το σέλινο για 5-10 λεπτά. Το βγάζουμε από το νερό και το στραγγίζουμε σε τρυπητό.

Όταν το κρέας έχει σχεδόν βράσει, προσθέτουμε το σέλινο και το αλατοπίπερο. Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να ολοκληρωθεί.

Τότε χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε σ’ αυτό το λεμόνι, το κορν φλάουρ και συνεχίζουμε το χτύπημα. Σιγουρευόμαστε ότι το φαγητό μας έχει αρκετό ζουμί, αν όχι προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Κατεβάζουμε το φαγητό από τη φωτιά, παίρνουμε λίγο-λίγο από το ζουμί του και το προσθέτουμε στο αυγολέμονο, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρις ότου το αυγολέμονο έχει την επιθυμητή θερμοκρασία. Το προσθέτουμε στο φαγητό μας, κουνάμε την κατσαρόλα να πάει παντού και αν έχουμε βάλει κορν-φλάουρ, το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για να διασπαστεί το κορν-φλάουρ και να πήξει ή σάλτσα.

Συνταγή από το βιβλίο "Συνταγές Λημνιακής Κουζίνας"

Καλή επιτυχία .

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα