Πρωτοχρονιάτικη τούρτα

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΤΟΥΡΤΑ

ΥΛΙΚΑ

9 αυγά
1 πακέτο βούτυρο φρέσκο
500 γραμ. άχνη ζάχαρη
Όσο κακάο σκόνη θέλουμε
1 πακέτο βιτάμ
400 ml δυνατό λικέρ (κατά προτίμηση ΑΜΑΡΕΤΟ)
3 κουταλιές σούπας Νες καφέ σκόνη
300 γραμ. αμύγδαλα καβουρδισμένα και αποφλοιωμένα
3/4 κιλού σαβαγιάρ ζαχαροπλαστείου
300 γραμ. ζάχαρη άσπρη
μισό ποτήρι φρέσκο γάλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κάνουμε ένα μίγμα από 100 γραμ. από το λικέρ μας, λίγο νερό, 100 γραμ. ζάχαρη, το φρέσκο γάλα και τις τρεις κουταλιές του καφέ. Το ανακατεύουμε και το ζεσταίνουμε σε ένα μπρίκι. Στο μίγμα αυτό βουτάμε για δευτερόλεπτα ένα ένα τα σαβαγιάρ.

Στη συνέχεια χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών και τα κάνουμε σφιχτή μαρέγκα. Σε άλλο μπολ χτυπάμε πολλή ώρα την άχνη ζάχαρη, τους κρόκους των αυγών, το βούτυρο, το κακάο και ένα ποτήρι λικέρ (να έχει μείνει εκτός ψυγείου αρκετή ώρα). Μετά ρίχνουμε στο μίγμα την μαρέγκα και ανακατεύουμε. Βάζουμε στο ψυγείο την κρέμα τουλάχιστον για 5 ώρες, μέχρι να σφίξει καλά.

Απλώνουμε σε ένα δίσκο ή πιατέλα μία στρώση από τα σαβαγιάρ και απλώνουμε μία παχιά στρώση από την κρέμα μας. Επαναλαμβάνουμε αυτό για δύο ακόμα στρώσεις. Η τούρτα είναι έτοιμη για να την καλύψουμε με την καραμέλα που θα φτιάξουμε.

Πώς φτιάχνουμε την καραμέλα μας: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι λιώνουμε σε μέτρια φωτιά τα 300 γραμ. άσπρης ζάχαρης. Όταν πάρει την μορφή μελιού, την αδειάζουμε ζεστή πάνω στα αμύγδαλα που έχουμε απλώσει σε ένα ταψάκι μίας χρήσης. Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Στην συνέχεια, με ένα σφυράκι χτυπάμε ελαφρά την καραμέλα σε διάφορα σημεία μέχρι να γίνει κομμάτια μικρά. Με τα κομμάτια αυτά καλύπτουμε ομοιόμορφα όλη την τούρτα-από πάνω και στα πλαϊνά σημεία της.

Μπορούμε να στολίσουμε την τούρτα με φυσικά λουλούδια Χριστουγέννων ή άλλα της προτίμησης μας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα