ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ
ΥΛΙΚΑ
1/2 κιλό αλεύρι, μαλακό
1 πακετάκι μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλιτζ. ζάχαρη
1 φλιτζ. ανάμεικτο χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού
2 βανίλιες
5-6 κουταλιές κονιάκ
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
μαργαρίνη για το άλειμμα του ταψιού
Για το σιρόπι
1 φλιτζ. μέλι
1/2 φλιτζ. ζάχαρη
3/4 του φλιτζανιού νερό
Για την επικάλυψη
600 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, λιωμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το μπέικιν πάουντερ. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη, τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού, το κονιάκ και τον ανάμεικτο χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού. Προσθέτουμε το αλεύρι λίγο λίγο και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακή. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μακρόστενο σχήμα και τα πιέζουμε επάνω σε έναν τρίφτη. Τα βάζουμε σε ένα ταψί, αλειμμένο με μαργαρίνη και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20. Στο μεταξύ, σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το νερό, μαζί με τη ζάχαρη και το μέλι. Μόλις αρχίζει να πήζει, αφαιρούμε τον αφρό, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. Βουτάμε μέσα στο σιρόπι τα μελομακάρονα, ζεστά, για ένα λεπτό, φροντίζοντας να μη βάζουμε περισσότερα από 3-4 τη φορά. Τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα βουτάμε κατευθείαν στη λιωμένη κουβερτούρα, φροντίζοντας να καλυφθούν ομοιόμορφα. Στη συνέχεια, τα βάζουμε πάνω σε μια σχάρα, τα αφήνουμε να στραγγίξουν και όταν παγώσει η σοκολάτα, σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία .
ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ, ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
ΥΛΙΚΑ
για το σιρόπι
2 κούπες μέλι
για το γαρνίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπήστε 4' στο μίξερ ή στο μπλέντερ, στη δυνατή ταχύτητα, τα 6 πρώτα υλικά. Κοσκινίστε το αλεύρι με τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ σε μια λεκάνη ζυμώματος. Ανοίξτε ένα λάκκο στο κέντρο και ρίξτε το μίγμα των υγρών υλικών. Παίρνοντας λίγο-λίγο το αλεύρι από τριγύρω, ανακατέψτε το με τα υγρά υλικά και ζυμώστε το ελαφρά.
Πλάστε ή κόψτε τη ζύμη με κουπ πατ σε διάφορα σχήματα. Αραδιάστε τα σε ταψί και ψήστε τα στους 175 βαθμούς Κελσίου, για 30' περίπου, ώσπου να ροδίσουν καλά. Στο μεταξύ, ετοιμάστε το σιρόπι. Βράστε το μέλι με τη ζάχαρη και το νερό για 5', αφαιρέστε τον αφρό και περιχύστε τα μελομακάρονα, μόλις βγουν από το φούρνο.
΄Οταν πιουν το σιρόπι, αναποδογυρίστε τα κι αφήστε τα να σταθούν, ώσπου να κρυώσουν εντελώς. Ανακατέψτε τα καρύδια με την κανέλα και το γαρίφαλο. Πάρτε τα μελομακάρονα ένα-ένα, αναποδογυρίστε τα κι έτσι όπως είναι μελωμένη η επιφάνεια, πασπαλίστε τα με το καρύδι κι αραδιάστε τα σε πιατέλα. Σκεπάστε τα με πλαστική μεμβράνη. Διατηρούνται ένα μήνα εκτός ψυγείου.
Κουραμπιέδες: Χριστουγεννιάτικες συνταγές