Αξιοποιήστε το γάλα σας πριν λήξει!

Η περίοδος που περνάμε είναι δύσκολη, ιδιαίτερα από οικονομικής άποψης και αυτό κανένας δεν το αμφισβητεί! Οι υποχρεώσεις αυξάνονται και τα έσοδα συμπιέζονται... Σε όλους έχει τύχει να βρεθούν αντιμέτωποι με τρόφιμα που σύντομα λήγουν και από τη μια σκέφτονται τα χρήματα που χάλασαν για την αγορά τους, από την άλλη ότι πάνω από όλα είναι η υγεία και το σωστό είναι αυτό. Όμως, το να πετάμε τρόφιμα δεν είναι η σωστή λύση, όπως έλεγαν και οι παλιοί «όσα πετάξεις θα στερηθείς».

Όπως επισημαίνει η διαιτολόγος- διατροφολόγος, Σπυριδούλα Νικομάνη, η πιο σωστή λύση είναι να ψωνίζουμε μόνο ό,τι χρειαζόμαστε και πάντα να ελέγχουμε και να οργανώνουμε το ημερήσιο διατροφικό πλάνο μας, με βάση αυτά που υπάρχουν στο ψυγείο και στα ντουλάπια μας.

Τι γίνεται όμως αν τελευταία στιγμή συνειδητοποιήσουμε ότι αύριο το γάλα λήγει; Μην πανικοβάλλεστε, λύση υπάρχει και φυσικά δεν εννοούμε να το πετάξουμε ούτε και να πιούμε ένα λίτρο γάλα σε μια μέρα.

ΛΥΣΗ 1η: Η πιο εύκολη λύση είναι να μετατρέψουμε το γάλα σε κρέμες σοκολάτας ή βανίλιας, έτσι θα έχουμε ένα ελαφρύ σπιτικό γλύκισμα για εμάς και τα παιδιά μας.

ΛΥΣΗ 2η: Θα μπορούσε, επίσης, να μετατραπεί σε ρυζόγαλο, το οποίο αποτελεί ένα υπέροχο δείπνο κάθε δεκαπέντε μέρες φυσικά για να αποφεύγουμε τα λιπαρά και τη ζάχαρη.

ΛΥΣΗ 3η: Κάτι πιο σπάνιο για τα δεδομένα μας και κάτι που θα άξιζε να τολμήσουμε! Να φτιάξουμε σπιτικό γιαούρτι! Η ακόλουθη συνταγή είναι για να φτιάξετε γιαούρτι σπίτι σας εύκολα και γρήγορα:

Συστατικά:
• 1 κιλό γάλα
• 1 κουταλιά σούπας γεμάτη γιαούρτι.

Παρασκευή:

1. Θερμάνετε το γάλα στους 90 βαθμούς Κελσίου. Θα χρειαστείτε ένα θερμόμετρο αλλά αν δεν έχετε μπορείτε να κλείσετε τη θερμότητα αμέσως προτού να αρχίσει να βράζει το γάλα, δηλαδή μόλις το δείτε να αρχίζει να φουσκώνει.
2. Βγάλτε το γάλα από τη φωτιά και περιμένετε να πέσει η θερμοκρασία στους 45 βαθμούς Κελσίου (για όσους διαθέτουν θερμόμετρο κουζίνας) αλλιώς τόσο ώστε να μπορείς να κρατήσεις το μικρό σου δαχτυλάκι μέσα στο γάλα και να μετρήσεις ως το 20 χωρίς να καείς.
3. Αραιώστε 1 κουταλιά σούπας γιαούρτι σε λίγο γάλα και ρίξτε το στο γάλα ανακατεύοντας
4. Τοποθετήστε το σκεύος στο φούρνο στους 40-45 βαθμούς. Αν δεν έχουμε φούρνο σκεπάζουμε το σκεύος με κουβέρτα για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του και το αφήνουμε για 4 ώρες . Προσοχή δε κουνάμε ούτε αναταράσσουμε το σκεύος κατά την διάρκεια της πήξης.
5. Τοποθετούμε το γιαούρτι μας σε θερμοκρασία δωματίου και μετά στο ψυγείο, το αφήνουμε για 24 ώρες χωρίς να το μετακινήσουμε και το καταναλώνουμε εντός 15 ημερών.

ΛΥΣΗ 4η: Και αφού φτάσαμε ως εδώ, γιατί να μην φτιάξουμε και σπιτικό τυρί;

Υλικά για 250 γρ. τυρί:

• 2 λίτρα γάλα
• 1 φλιτζανάκι του καφέ ξύδι λευκό
• 1 τουλουπάνι ( ή μουσελίνα ή τσαντίλα)
• λίγο αλάτι.

Παρασκευή:

Βάζουμε το γάλα στην κατσαρόλα να βράσει. Λίγο πριν αρχίσει να φουσκώνει και ετοιμάζεται να βράσει ρίχνουμε το ξύδι. Το αφήνουμε για λίγο μέχρι «να κόψει», να διαχωριστεί η τυρόμαζα από τον ορό του γάλακτος.

Στο μεταξύ έχουμε απλώσει το τουλουπάνι πάνω στο σουρωτήρι και μέσα σε μια λεκάνη, ρίχνουμε μέσα στο τουλουπάνι το περιεχόμενο της κατσαρόλας. Δένουμε σφιχτά και προσεκτικά το τουλουπάνι και το κρεμάμε κάπου για να σουρώσει (η καλύτερη λύση είναι να δεθεί πάνω στη βρύση). Μια- δυο ώρες είναι αρκετές. Στη συνέχεια φτιάχνουμε μια μπάλα τυριού 250 γρ., την αλατίζουμε ελαφρά και αν θέλουμε την κυλάμε πάνω σε καβουρντισμένο σουσάμι ή σε γλυκιά πάπρικα ή σε πιπέρι, αποξηραμένα βότανα, σε αποξηραμένο δυόσμο ή σε ό,τι άλλο μας λέει η φαντασία μας. Το τυρί καταναλώνεται αμέσως.

Καλή μας όρεξη λοιπόν!

Πηγή: diatrofi.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα