Δίκη Πιστόριους: Οργή για την ετυμηγορία

Σε λυγμούς ξέσπασε ο Όσκαρ Πιστόριους την ώρα που η δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα ολοκλήρωνε το πρώτο σκέλος της ετυμηγορίας της. Δάκρυα από ανακούφιση, καθώς απέφυγε τις βαρύτερες ποινές και όλα δείχνουν ότι θα κριθεί ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

Η συγκεκριμένη ετυμηγορία τιμωρείται με ποινή φυλάκισης 15 χρόνων, ωστόσο ενδέχεται ο παραολυμπιονίκης να παραμείνει στη φυλακή για δέκα χρόνια. Στο άκουσμα της απόφασης, η ανάγνωση της οποίας θα συνεχιστεί σήμερα, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις.

Πολλοί είπαν ότι η δικαστής επηρεάστηκε από τη φήμη του Πιστόριους και ήταν ιδιαίτερα ελαστική απέναντί του για τα όσα συνέβησαν στις 14 Φεβρουαρίου του 2013, όταν και η Ρίβα Στίνκαμπ βρέθηκε νεκρή στο σπίτι του Πιστόριους.

«Ο Πιστόριους επέδειξε αμέλεια»

Από την πλευρά της ωστόσο, η Τοκοζίλε Μασίπα ανέφερε ότι ο εισαγγελέας δεν κατάφερε να αποδείξει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ο Όσκαρ Πιστόριους είναι ένοχος για φόνο εκ προ μελέτης, πρόσθεσε ωστόσο ότι η κατάθεσή του ήταν ανακριβής και αόριστη.

Η δικαστής επισήμανε ότι δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος πίστεψε εσφαλμένα ότι η ζωή του βρισκόταν σε κίνδυνο τη στιγμή που πυροβόλησε, σκοτώνοντας την φίλη του στην τουαλέτα του διαμερίσματός του.

«Προκύπτει λοιπόν ότι ο κατηγορούμενος θεωρούσε ότι η ζωή του βρισκόταν σε κίνδυνο και δεν μπορεί κατά συνέπεια να θεωρηθεί ένοχος για δολοφονία», δήλωσε η Μασίπα, η οποία μπορεί πλέον να καταδικάσει τον Πιστόριους για φόνο εξ αμελείας ή να τον αθωώσει.

Οι αντιδράσεις

Πριν ακόμη τελειώσει η ανάγνωση της ετυμηγορίας, άρχισαν ήδη να διατυπώνονται οι πρώτες επικρίσεις κατά της δικαστή. «Έχω σοκαριστεί», δήλωσε ο ποινικολόγος Μάρτιν Χουντ. «Πιστεύω ότι θα επικριθεί από τον κόσμο της δικαιοσύνης», δήλωσε ο δικηγόρος του Γιοχάνεσμπουργκ.

«Το γενικό αίσθημα είναι ότι η δικαστής έκανε ένα λάθος, το γενικό αίσθημα στη δικαστική κοινότητα είναι πως είναι ένοχος για φόνο», συνέχισε ο Χουντ.

Ο Τζέιμς Γκραντ, καθηγητής ποινικού δικαίου στο πανεπιστήμιο Βιτς του Γιοχάνεσμπουργκ υπογραμμίζει από την πλευρά του πως η εισαγγελία μπορεί να ασκήσει έφεση αν εκτιμά πως η δικαστής έσφαλε.

«Πώς μπορείτε να πυροβολείτε εσκεμμένα τέσσερις φορές στην πόρτα μιας τουαλέτας και να μην φανταστείτε την πιθανότητα ότι μπορεί να σκοτώσετε κάποιον στο εσωτερικό;», έγραψε στο Twitter.

«Εγώ και μερικοί άλλοι είμαστε άναυδοι από την απόφαση αυτή», δήλωσε ο δικηγόρος Ντέιβιντ Ντάντιτς, ενώ εξέφρασε επίσης την έκπληξή του για την ταχύτητα με την οποία η δικαστής παρουσίασε την ετυμηγορία της, ενώ οι ειδικοί περίμεναν πως η ανάγνωση θα διαρκούσε δύο, ακόμη και τρεις ημέρες.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα