Αυτή είναι η "χρυσή" εντεκάδα των νέων!

Η τεράστια επιτυχία με την κατάκτηση της δεύτερης θέσης στο Ευρωπαϊκό Τουρνουά Ποδοσφαίρου Νέων στην Εσθονία ήρθε να προστεθεί στις πολλές διακρίσεις που μας έχει χαρίσει ο ελληνικός αθλητισμός.

Οι νεαροί ποδοσφαιριστές απέδειξαν για άλλη μία φορά ότι η χώρα μας διαθέτει σπουδαία ταλέντα και μπορεί να κοιτάζει το μέλλον με μια αισιόδοξη ματιά. Ας δούμε όμως ποια είναι αυτά τα αμούστακα παιδιά που μας έκαναν να νιώσουμε εθνικά υπερήφανοι...

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΔΙΟΥΔΗΣ: ΑΣΟΣ (ΣΤΟ ΜΑΝΙΚΙ)!

Είναι ο άγνωστος 19χρονος τερματοφύλακας που κλήθηκε να υπερασπιστεί την εστία της εθνικής μας ομάδας μετά την αποβολή του Στέφανου Καπίνο στον ημιτελικό με την Αγγλία. Η δήλωσή του «δεν είχα προλάβει ούτε τις κάλτσες μου να βάλω» αποκαλύπτει απολύτως την κατάσταση που βρισκόταν τη συγκεκριμένη στιγμή. Ο νεαρός πορτιέρο με τις εμφανίσεις του και τις ικανότητές του στον ημιτελικό και τον τελικό, όπου αγωνίστηκε βασικός, απέδειξε σε όλους ότι μπορεί να αποτελέσει μια αξιόπιστη λύση στο μέλλον. Πλέον, το βάρος πέφτει στους ιθύνοντες της ομάδας του Αρη (δεν έχει καμία συμμετοχή με την πρώτη ομάδα) να αξιοποιήσουν και να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τον νεαρό και ταλαντούχο πορτιέρο.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΠΙΝΟ: Ο... ΠΑΛΙΟΣ ΚΙΠΕΡ

Είναι ένας από τους σταρ της ομάδας, καθώς ξεκίνησε να πρωταγωνιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα τον περασμένο Σεπτέμβρη με τη φανέλα του Παναθηναϊκού και έτσι έγινε ο νεότερος παίκτης που έχει φορέσει την πράσινη φανέλα. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι έχει περάσει για δυόμισι μήνες και από την ομάδα του Ολυμπιακού πριν υπογράψει συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό τον Ιούνιο του 2007. Εχοντας περάσει από όλα τα επίπεδα του εθνικού μας συγκροτήματος, έχει υπερασπιστεί μία φορά και τα δοκάρια της Εθνικής Ανδρών, την οποία συννδύασε με το ρεκόρ νεότερου παίκτη.

Αποτέλεσε βασικό μέλος των Νέων μέχρι την άδικη, όπως έχουν χαρακτηρίσει πολλοί, αποβολή του στον ημιτελικό. Παρουσιάζοντας εξαιρετικά σωματικά προσόντα (ύψος 1,97μ.) και αρκετές ικανότητες κάτω από τα δοκάρια, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον αρκετών ευρωπαϊκών ομάδων, όπως η Ιντερ, η Αρσεναλ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, οι οποίες, όπως φημολογείται, παρακολουθούν στενά την εξέλιξή του και δεν αποκλείεται η έκφραση ενδιαφέροντος των ομάδων αυτών στο άμεσο μέλλον. Ο ίδιος, από την πλευρά του, έχει δηλώσει ότι θα δουλέψει σκληρά ώστε να βελτιωθεί για τον Παναθηναϊκό και την εθνική ομάδα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΡΜΠΕΛΗΣ: ΜΕ ΑΝΟΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Γέννημα-θρέμμα της Αρκαδίας, ο νεαρός αμυντικός ξεκίνησε την καριέρα του στην ομάδα του Κορακοβουνίου μέχρι να εντοπιστεί από τους σκάουτερ του Αστέρα Τρίπολης και να τον εντάξουν στο δυναμικό τους σε ηλικία δεκαπέντε ετών. Μαζί με τον συμπαίκτη του στον Αστέρα Τάσο Μπακασέτα αποτελούν το δίδυμο της εκπροσώπησης της ομάδας της Τρίπολης στην Εθνική Νέων, ενώ παράλληλα κατέχουν τις δύο πρώτες θέσεις στο ρεκόρ νεότερου παίκτη που έχει αγωνιστεί στην κορυφαία εθνική κατηγορία. Η πορεία του είναι συνέχεια ανοδική δουλεύοντας καθημερινά πάνω στο ταλέντο του, κάτι που αποδεικνύεται με τις εμφανίσεις του από τις ακαδημίες του Αστέρα στην πρώτη ομάδα και από τις μικρές εθνικές μέχρι και τον τελικό του Πρωταθλήματος Νέων. Μπορεί να αγωνιστεί τόσο ως μέσος όσο και ως αμυντικός, γι’ αυτό φαίνεται να τον προτιμάει ο Σάκης Τσιώλης και αναμένεται να χρησιμοποιηθεί αρκετά και τη νέα αγωνιστική περίοδο.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΛΥΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: ΖΑΡΝΤΙΜ, ΤΟΝ ΕΙΔΕΣ;

Το όνομά του έγινε γνωστό σε όλη την Ευρώπη μετά το γκολ-πρόκριση που πέτυχε στον ημιτελικό με την Αγγλία στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα με εξαιρετικό τρόπο. Μπορεί να αγωνιστεί τόσο ως αριστερό μπακ όσο και ως χαφ που μπορεί να καλύψει με ιδιαίτερη άνεση όλη την πλευρά. Διαθέτει πολύ καλή φυσική κατάσταση και τεχνική κατάρτιση. Στον Ολυμπιακό έχει αγωνιστεί μία φορά στο Κύπελλο, όταν τον είχε εμπιστευτεί ο Βαλβέρδε για τα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης. Για την κλήση του στην πρώτη ομάδα είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι είχε μείνει δύο ημέρες άυπνος από τον ενθουσιασμό του! Φέτος, θα προσπαθήσει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του νέου προπονητή του Λεονάρντο Ζαρντίμ, ο οποίος αρέσκεται να δουλεύει με νεαρούς ποδοσφαιριστές, για να ολοκληρώσει το άλμα του στην πρώτη ομάδα.

ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο… ΒΕΝΙΑΜΙΝ

Αποτελεί τον «Βενιαμίν» της εθνικής Νέων. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα δεν πρόλαβε να αναδείξει τις ικανότητές του εξαιτίας ενός τραυματισμού. Η φυσική του θέση είναι στόπερ, αλλά έχει αγωνιστεί μερικές φορές και ως δεξί μπακ λόγω του δυναμισμού και της τεχνικής του. Ο Παναθηναϊκός τον απέκτησε από τον Ηρόδοτο πριν από δύο χρόνια και φέτος υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο μαζί του. Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα τον πιστεύει και τον χαρακτήρισε ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της ομάδας, και αναμένει να δικαιωθεί από αυτόν στο μέλλον.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΜΠΟΥΓΑΪΔΗΣ: Η... ΚΟΛΟΝΑ

Είναι η κολόνα της ελληνικής άμυνας και ένας από τους βασικούς παράγοντες της επιτυχίας της Εθνικής. Αλάνθαστος στα αμυντικά του καθήκοντα, με σωστές τοποθετήσεις, σημείωσε το πρώτο γκολ στον ημιτελικό με κεφαλιά, το οποίο είχε δώσει το προβάδισμα στην ομάδα μας. Προερχόμενος από τη Θεσσαλονίκη και τον Αρη, αποκτήθηκε από την ΑΕΚ το περασμένο καλοκαίρι, όμως λόγω τραυματισμών είχε μόλις πέντε συμμετοχές. Το ντεμπούτο του δεν ήταν το ιδανικό εξαιτίας της ήττας της ομάδας [Χάρης Μαυρίας.] από τη Στουρμ Γκρατς για το Γιουρόπα Λιγκ στα τελευταία λεπτά και του ξεσηκωμού του κόσμου εναντίον τού τότε προπονητή της ΑΕΚ. Χαρακτηριστική ήταν η εικόνα του την ώρα των δηλώσεων μετά τον αγώνα, με τον ίδιο να δείχνει πόσο σοκαρισμένος και στεναχωρημένος ήταν από τον τρόπο που ηττήθηκε η ομάδα του. Φέτος, αναμένεται να αποτελέσει ίσως και βασικό μέλος στην ενδεκάδα λόγω των εμφανίσεών του και των πολλών αποχωρήσεων από την ομάδα.

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΥΓΚΑΛΑΣ: Ο... ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ

Είναι μία από τις εναλλακτικές λύσεις για τη βασική ενδεκάδα της Εθνικής. Ο νεαρός αμυντικός κατάγεται από την Αχαΐα και ξεκίνησε να παίζει μπάλα στη Θύελλα, στα τμήματα τζούνιορ. Αργότερα, ήταν μέλος των μεικτών ομάδων, όπου και ξεχώρισε. Αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό το 2008, όπου αγωνίζεται μέχρι και σήμερα. Σημαντική διάκριση για τον ίδιο ήρθε το 2010, όταν είχε συμπεριληφθεί στην καλύτερη δεκάδα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Παίδων στο Λιχτενστάιν.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΦΥΛΙΔΗΣ: ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ

Ενας από τους πολλά υποσχόμενους αριστερούς μπακ της ηλικίας του, με εξαιρετικές εμφανίσεις στο τουρνουά. Ο Λάζλο Μπόλονι διέκρινε αμέσως το ταλέντο του και τον εμπιστεύτηκε πέρυσι δεκαεπτά φορές στην αρχική ενδεκάδα με αποκορύφωμα την εμφάνισή του εναντίον της Τότεναμ στο Λονδίνο. Εχει ένα λαμπρό μέλλον μπροστά του τόσο σε συλλογικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, με πρόσφατα δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για παρακολούθησή του από το τμήμα σκάουτινγκ της Μάντσεστερ Σίτι.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΔΩΣΕ ΛΥΣΕΙΣ

Επαιξε στο δεξί άκρο της ελληνικής άμυνας και κάλυψε επάξια την απουσία του Μαρινάκη όσες φορές χρειάστηκε. Αγωνίζεται και ως κεντρικός αμυντικός, ενώ δεν διστάζει να βοηθάει την ομάδα στην επιθετική της ανάπτυξη. Ανήκει στην ομάδα του Παναθηναϊκού και περιμένει να πάρει τις ευκαιρίες του.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΙΔΗΣ: Ο ΚΑΠΙΤΑΝΟ

Αρχηγός και εμψυχωτής της ομάδας. Συνέβαλε τα μέγιστα στην πορεία της Εθνικής με τις εμφανίσεις του και τα γκολ του (3 τέρματα) στο τουρνουά, με σημαντικότερο στο ματς με την Πορτογαλία. Στον Αρη το ταλέντο του το είχε διακρίνει πρώτος ο Εκτορ Κούπερ με εμφανίσεις στην πρώτη ομάδα στο περσινό πρωτάθλημα. Η επόμενη αγωνιστική περίοδος αναμένεται να τον βρει στο Νησί για λογαριασμό της Εβερτον, όπως φημολογείται έντονα τον τελευταίο καιρό.

ΧΑΡΗΣ ΜΑΥΡΙΑΣ: ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΤΑΡ

Είναι ένας από τους σταρ της ομάδας, καθώς έχει τις περισσότερες συμμετοχές (21) με την ομάδα του Παναθηναϊκού σκοράροντας και ένα τέρμα εναντίον του Εργοτέλη. Ηταν ο μεγάλος απών στον ημιτελικό λόγω τιμωρίας, αλλά είχε μεγάλο μερίδιο στην επιτυχία της ομάδας. Ο Νίκος Νόπλιας τον χρησιμοποίησε εναντίον της Ρούμπιν Καζάν στο Τσάμπιονς Λιγκ τον Οκτώβρη του 2010 και τον καθιέρωσε ως τον νεότερο παίκτη που έχει αγωνιστεί στη διοργάνωση. Ο Ζ. Φερέιρα βεβαίως τον εμπιστεύεται και την επόμενη χρονιά σίγουρα θα πάρει περισσότερες συμμετοχές.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΛΑΣ: ΜΠΑΛΛΑΔΟΡΟΣ

Εγινε γνωστός φέτος με την ομάδα του Ατρομήτου έχοντας δεκαεννέα συμμετοχές στο ενεργητικό του, εκ των οποίων οι δώδεκα στην αρχική ενδεκάδα. Ξεκίνησε την καριέρα του από την Ακαδημία «Ελπίδες», μέχρι να μετακομίσει στο Περιστέρι το 2008. Στην Εθνική ήταν βασικό μέλος στο κέντρο αγωνιζόμενος ως ανασταλτικός μέσος και επιδεικνύοντας εξαιρετική τεχνική.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΟΥΖΑΣ: Ο ΑΤΥΧΟΣ

Ο μέσος του Πανιωνίου αποτέλεσε εναλλακτική λύση στα πλάνα του Κώστα Τσάνα, ενώ στο τελικό «θυσιάστηκε» ώστε να δηλωθεί ο δεύτερος τερματοφύλακας λό [Γιώργος Κατίδης.] γω της αποβολής του Καπίνο. Εχει οκτώ συμμετοχές με την εθνική ομάδα, ενώ στην ομάδα της Σμύρνης έχει χρησιμοποιηθεί μόνο δύο φορές. Φέτος, με τον Δημήτρη Ελευθερόπουλο στο τιμόνι της ομάδας θα έχει περισσότερες συμμετοχές στην ενδεκάδα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΟΥΧΑΛΑΚΗΣ: ΠΟΛΥΕΡΓΑΛΕΙΟ

Είναι το πολυεργαλείο της Εθνικής, καθώς μπορεί να αγωνιστεί σε όλες τις θέσεις του κέντρου και της επίθεσης. Ο άσος του Εργοτέλη μπορεί να λύσει τα χέρια κάθε προπονητή με τις πολυάριθμες δυνατότητές του στον αγωνιστικό χώρο. Κλήθηκε για πρώτη φορά στην Εθνική σε αυτό το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και εμφανίστηκε επτά φορές, ενώ στον Εργοτέλη είχε μόνο δύο εμφανίσεις.

ΣΠΥΡΟΣ ΦΟΥΡΛΑΝΟΣ: ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ

Πρόσφερε πολλή δουλειά στη μεσαία γραμμή με το παιχνίδι του και σκόραρε ένα τέρμα στην τελική φάση. Στον Παναθηναϊκό έχει χρησιμοποιηθεί συνολικά τριάντα λεπτά και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του Ζ. Φερέιρα. Δεσμεύεται με συμβόλαιο μέχρι το 2013, αλλά ήδη έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για επέκτασή του.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΙΩΤΑΣ: Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Είναι η αποκάλυψη της Εθνικής Νέων στο τουρνουά της Εσθονίας και βασικό μέλος της ομάδας με οκτώ συμμετοχές και ένα γκολ στην τελική φάση. Εκανε εξαιρετικές εμφανίσεις τόσο με την Εθνική όσο και με την ομάδα του Αρη φέτος κάνοντας το ντεμπούτο του με τον Ολυμπιακό στο «Κλ. Βικελίδης», ενώ πέτυχε το πρώτο του τέρμα στη δεύτερη εμφάνισή του. Ο ταλαντούχος εξτρέμ αποτελεί ανακάλυψη του τότε προπονητή του Αρη Μίχαλ Πρόμπιερζ. Πλέον, αποτελεί στόχο του Ολυμπιακού, ο οποίος αναμένεται να κάνει πρόταση για την απόκτησή του.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΣ: ΤΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ

Ο νεαρός επιθετικός αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό με ιδιαίτερο τρόπο, αφού πρώτα είχε «πληγώσει» την τωρινή ομάδα του με τρία γκολ σε φιλικό αγώνα φορώντας τη φανέλα του Ατρομήτου Πειραιά. Αγωνίζεται με τη ίδια ευκολία στην κορυφή και στα πλάγια της επίθεσης και γι’ αυτόν τον λόγο είχε τραβήξει την προσοχή του Βαλβέρδε, χωρίς όμως να πάρει λεπτά συμμετοχής με την πρώτη ομάδα. Με τη γαλανόλευκη φανέλα έχει δεκαπέντε συμμετοχές και κατέχει την πρώτη θέση των σκόρερ (8 γκολ) μαζί με τον Κατίδη στην Εθνική Νέων.

ΤΑΣΟΣ ΜΠΑΚΑΣΕΤΑΣ: «ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΟΣ»

Ο ελπιδοφόρος επιθετικός είναι συμπαίκτης με τον Κουρμπέλη στην Εθνική Νέων και στον Αστέρα Τρίπολης. Είναι ο μοναδικός «καθαρόαιμος» φορ που μπορεί να ηγηθεί στην κορυφή της επίθεσης. Αφησε εξαιρετικές εντυπώσεις με την ομάδα της Τρίπολης έχοντας εννέα συμμετοχές και ένα γκολ, ενώ στην Εθνική έχει σημειώσει τρία τέρματα σε δεκατέσσερις εμφανίσεις.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΝΑΣ: Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ

Είναι ο δημιουργός του επιτυχημένου συνόλου των νεαρών ποδοσφαιριστών που θαυμάσαμε όλοι στα γήπεδα της Εσθονίας. Σε αντίθεση με τη νεαρή προπονητική του ηλικία, είναι μόλις σαράντα πέντε ετών, μετράει ήδη δέκα χρόνια προπονητικής εμπειρίας. Αγωνίστηκε με επιτυχία ως επιτελικός μέσος στην ποδοσφαιρική του καριέρα και ξεκίνησε να μεταφέρει τις εμπειρίες του στον πάγκο από την ομάδα του Αθηναϊκού. Από το 2009 υπηρετούσε την Εθνική Νέων και Ελπίδων ως βοηθός προπονητή μέχρι που ανέλαβε ο ίδιος τα ηνία της ομάδας τον Οκτώβρη του 2011.

Οσοι τον γνωρίζουν μιλούν για έναν τελειομανή στη δουλειά του, γεγονός που αποδεικνύεται από τη συμμετοχή του μαζί με τον Φ. Σάντος στη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων παρακολούθησης όλων των νέων ποδοσφαιριστών, ώστε να μη χάνεται κανένας ταλαντούχος παίκτης ο οποίος μπορεί να βοηθήσει στο μέλλον την ομάδα. Μετά το τέλος του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, δήλωσε ευχαριστημένος από την πορεία των παικτών, ενώ δεν δίστασε να ρίξει τις ευθύνες στις ομάδες όσον αφορά την αξιοποίηση καταλλήλως των «παιδιών» του στο μέλλον.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα