Ο Ντέμης Νικολαΐδης αποκαλύπτει για τα στημένα

Το κουβάρι των στημένων αγώνων στο ελληνικό ποδόσφαιρο θα κληθεί να ξετυλίξει ο Ντέμης Νικολαΐδης, ο οποίος αναμένεται να κληθεί από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου, που διεξάγει την έρευνα για τα στημένα, μετά τις αποκαλύψεις που έκανε στη χθεσινοβραδυνή εκπομπή «Το κουτί της Πανδώρας».

Ο πρόεδρος της ΑΕΚ αναφέρθηκε στην περίοδο 1996-2003, όταν ακόμη ήταν ποδοσφαιριστής και μίλησε για τη συνάντησή του με τον άνθρωπο που ήταν πολύ διάσημος στο κύκλωμα της «παράγκας 1» και έστηνε τους αγώνες του ελληνικού ποδοσφαίρου:

«Ακουγα τον τύπο που εκπροσωπούσε τότε το σύστημα και με έκλεβε. Εμένα, με έκλεβε, όχι απλά χρήματα, τα συναισθήματά μου, τον κόσμο, όλους. Και δεν μπορούσα να κάνω και τίποτα. Είχα δώσει τον λόγο μου ότι αυτό είναι off the record» δήλωσε στην εκπομπή της ΝΕΤ, αλλά απέφυγε να κατονομάσει το πρόσωπο με το οποίο συναντήθηκε.

Οι αποκαλύψεις του αναμένεται ωστόσο να προκαλέσουν τη νέα αντίδραση της Πόπης Παπανδρέου, η οποία αναμένεται να τον καλέσει για να ρίξει περισσότερο φως στην υπόθεση, γιατί, όπως έγινε χθες γνωστό, ο Ντέμης Νικολαΐδης έχει ήδη καταθέσει από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Αλλωστε ήταν ένα από τα πρόσωπα που κάλεσε η εισαγγελέας για να τη βοηθήσουν στην έρευνα για τα στημένα, την οποία μόλις ξεκινούσε. Σε αυτή τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΑΕΚ της εξήγησε ότι δεν μπορούσε να βοηθήσει, γιατί είχε ήδη αποχωρήσει από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Εν τούτοις αναφέρθηκε στις δικές του εμπειρίες με την προηγούμενη «παράγκα» και την ενημέρωσε για την συνάντηση που είχε με έναν από τους πρωτεργάτες της.

Μάλιστα σε αυτή την κατάθεση ο Νικολαΐδης υποστήριξε ότι είχε απευθυνθεί εκείνη την εποχή σε ερευνητικό γραφείο στο Λονδίνο για να ελέγξει όσα γίνονται στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αντί του πποσού των 80.000 ευρώ. Η έρευνα σταμάτησε όμως μόλις η βρετανική εταιρεία αξίωσε 1.000.000 ευρώ για να φτάσει την έρευνα μέχρι το τέλος.

Στο μεταξύ, ο δικηγόρος Χάρης Οικονομόπουλος, ένα από τα πολύ έμπιστα πρόσωπα του Νικολαΐδη, έδωσε χθες νέα διάσταση για την εξέλιξη της έρευνας: «Καλώς να τον καλέσει ο εισαγγελέας και είμαι σίγουρος πως θα πάει. Ισως είναι η κατάλληλη στιγμή όσα στοιχεία υπάρχουν να βγουν στο φως. Αν δεν έχουν παραγραφεί αυτά τα αδικήματα είναι στο όριο να παραγραφούν».

Οσον αφορά τη χρονική περίοδο που επέλεξε ο Ντέμης για να κάνει τις αποκαλύψεις, ο Οικονομόπουλος δήλωσε: «Το έκανε τώρα, γιατί τώρα ρωτήθηκε και γιατί θεωρεί πως μπορεί να ξετυλιχθεί το κουβάρι και να αποκαλυφθεί η “παράγκα”. Μπορεί να έχει κάτι στο μυαλό του ή κάποια στοιχεία που εγώ δεν γνωρίζω».

ΤΟ ΜΠΑΛΑΚΙ ΣΤΗΝ ΟΥΕΦΑ

Το μπαλάκι στην ΟΥΕΦΑ πέταξε ο Σοφοκλής Πιλάβιος για το θέμα της συμμετοχής στους ευρωπαϊκούς αγώνες των ελληνικών ομάδων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο των στημένων αγώνων.

«Το Δίκαιο της ΟΥΕΦΑ επιτρέπει τα πάντα» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΠΟ, ο οποίος υποστήριξε ότι ο φίλαθλος κόσμος μπορεί να περιμένει αποτελέσματα: «Αν δεν καταλαβαίνει ο κόσμος πως κάτι άλλαξε, λυπάμαι, αλλά πρέπει να το επικοινωνήσουμε καλύτερα. Πρέπει να το πιστέψει ο κόσμος. Εγώ είμαι αισιόδοξος και ο κόσμος μπορεί να περιμένει ότι κάτι θα γίνει. Στην Ελλάδα η καταστροφολογία και η υπερβολή είναι στο μάξιμουμ». Για το γεγονός ότι παρουσιάστηκε στον εισαγγελέα και ζήτησε να σταματήσει η δημοσιοποίηση των διαλόγων τόνισε:

«Πρέπει να δείτε τον πρόεδρο της ΕΠΟ ως άτομο με ευθύνες. Εγινε για να προστατευτούν κάποιοι άνθρωποι». Ο Σοφοκλής Πιλάβιος υπεραμύνθηκε της απόφασης που πήρε να κλείσουν τα γραφεία της ομοσπονδίας λέγοντας τα εξής: «Λύθηκαν πολλά προβλήματα. Ενα παράδειγμα είναι η συνδρομή της πολιτείας για τις πλαστές ενημερότητες. Δεν ξέρω αν αποδείχθηκε σημαντική. Ηταν μια σημειολογική κίνηση. Ενα μήνυμα, μια κραυγή αγωνίας».

Οσον αφορά τις αδειοδοτήσεις των ομάδων και γιατί δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, σημείωσε: «Τα μέλη του δικού μου συμβουλίου δεν μου το ζήτησαν ποτέ! Στη Βουλή το ζήτησαν, αλλά οι φάκελοι δεν μπορούν να δοθούν λόγω εμπιστευτικότητας».

- Να προχωρήσει γρήγορα η κάθαρση στο ελληνικό ποδόσφαιρο ζήτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου που απάντησε σε έντονο ύφος στη δήλωση του Σοφοκλή Πιλάβιου πως βουλευτής τον πήρε τηλέφωνο για ένα πέναλτι: «Φταίνε οι πολιτικοί για τα στημένα; Αυτά είναι αστεία πράγματα. Η κάθαρση στο ποδόσφαιρο πρέπει να προχωρήσει αμέσως. Αυτό που απαιτεί ο ελληνικός λαός είναι οι εισαγγελείς να το κάνουν γρήγορα και με ευθυκρισία. Αυτό τους παρακαλώ και εγώ» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη φυλακή ο πρόεδρος της Φενέρ

Στη φυλακή και τυπικά ο Αζίζ Γιλντιρίμ. Ο πρόεδρος της Φενέρμπαχτσε φυλακίστηκε μαζί με άλλους δεκατέσσερις εμπλεκόμενους στην υπόθεση με τα στημένα παιχνίδια στην Τουρκία, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και κορυφαίοι παράγοντες άλλων ομάδων. Ο Γιλντιρίμ θα παραμείνει πίσω από τα κάγκελα μέχρι να διεξαχθεί η δίκη αφού χθες το δικαστήριο αποφάσισε ότι είναι ένοχοι για τις κατηγορίες που τους αποδίδονται.

Ο πρόεδρος της Φενέρμπαχτσε νοσηλευόταν σε νοσοκομείο με προβλήματα υγείας μετά τη σύλληψή του, αλλά το δικαστήριο αποφάσισε ότι πρέπει να προφυλακιστεί μέχρι να βγει η τελεσίδικη απόφαση για την υπόθεση. Ο Γιλντιρίμ Ντεμιρορέν, πρόεδρος της Μπεσίκτας, κλήθηκε επίσης χθες να καταθέσει για τα στημένα αφού και η ομάδα του θεωρείται εμπλεκόμενη.

- Στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών βρέθηκαν χθες ο πρόεδρος του Λεβαδειακού Γιάννης Κομπότης και ο προπονητής της Εθνικής Ελπίδων, οι οποίοι ζήτησαν να αρθεί η απόφαση για απαγόρευση εξόδου τους από την Ελλάδα. Ανάλογο αίτημα, μέσω των δικηγόρων τους, κατέθεσαν ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης και ο πρόεδρος του Αστέρα Τρίπολης Γιώργος Μποροβήλος.

Γερουλάνος: Θα αποβάλουμε μόνοι μας τις ομάδες

Ενώπιον της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής βρέθηκαν χθες ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος και ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής. Στην κατάθεσή του για όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο ο κ. Γερουλάνος επανέλαβε όσα είπε και στην ΚΤΕ Αθλητισμού του ΠΑΣΟΚ: «Αν διαπιστωθούν προσπάθειες κουκουλώματος είτε από την ΕΠΟ είτε από την UEFA, τότε θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο που διαθέτουμε και δεν θα διστάσουμε να αποκλείσουμε μόνοι μας τις ελληνικές ομάδες από την Ευρώπη ή και να αναβάλουμε την έναρξη του πρωταθλήματος πέραν του Σεπτεμβρίου».

Επίσης ο υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι θα ανασταλεί η λειτουργία των συνδέσμων μέσω του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του καλοκαιριού και θα ψηφιστεί τον Σεπτέμβριο. «Το νομοσχέδιο προβλέπει νέες προϋποθέσεις για τη λειτουργία των συνδέσμων. Πλέον θα ορίζεται πλαίσιο συνεργασίας των ομάδων με εταιρείες φύλαξης των γηπέδων και θα καθοριστεί ως κακούργημα η πράξη των στημένων αγώνων» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα