Η θερμοκρασία του θερμόμετρου και η αισθητή θερμοκρασία διαφέρουν!

«Η θερμοκρασία αύριο θα κυμανθεί μεταξύ 4 και 10 βαθμών Κελσίου, ενώ η "αισθητή θερμοκρασία" θα βρίσκεται μεταξύ2 και 6 βαθμών». Η ημέρα που τα δελτία του καιρού θα αρχίσουν κάπως έτσι, δεν αργεί. Οι «διπλές» θερμοκρασίες, οι πραγματικές δηλαδή, και αυτές που... αισθανόμαστε, αποτελούν καθημερινή πρακτική εδώ και λίγο καιρό στις ΗΠΑ.

Στη χώρα μας έκαναν δειλά δειλά την εμφάνισή τους στη μετεωρολογική ιστοσελίδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου. «Η "αισθητή θερμοκρασία" αποτελεί έναν τρόπο προκειμένου να περιγράψουμε το πώς αισθανόμαστε τη θερμοκρασία» λέει στα «ΝΕΑ» ο μετεωρολόγος κ. Κώστας Λαγουβάρδος, υπεύθυνος της ιστοσελίδας http://www. meteo.gr, στην οποία υπάρχουν οι «αισθητές» προγνώσεις για τέσσερις ημέρες. «Κάθε φορά που ο υδράργυρος είναι κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου και η ταχύτητα των ανέμων ξεπερνάει τα 5 χιλιόμετρα την ώρα, η θερμοκρασίαπου αισθανόμαστε είναι διαφορετική από αυτή που καταγράφει το θερμόμετρο».

Όπως συμπληρώνει ο μετεωρολόγος, «το ανθρώπινο σώμα αισθάνεται πολύ περισσότερο κρύο σε αυτή την περίπτωση». Ο καθένας έχει τον δικό του βιολογικό θερμοστάτη. Άλλωστε η αίσθηση της θερμοκρασίας από τον άνθρωπο επιτυγχάνεται μέσω ενός μάλλον σύνθετου τρόπου. Τα αισθητήρια του σώματός μας δεν αναγνωρίζουν τιμές θερμοκρασίας ώστε βάσει αυτών να μας πουν ότι κρυώνουμε ή ζεσταινόμαστε. Αντιλαμβάνονται το μέγεθος του βαθμού απώλειας θερμότητας ή λήψης θερμότητας από ή προς το περιβάλλον.

Ζήτημα... φύλου
Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι το πόσο έντονα αισθάνεται το κρύο ένας άνθρωπος είναι και ζήτημα... φύλου. «Οι γυναίκες κρυώνουν περισσότερο, γιατί έχουν διαφορετικό σύστημα θερμοκρασίας απ΄ ό,τι οι άνδρες. Αυτό σημαίνει πως περισσότερο αίμα ρέει προς τα βασικά εσωτερικά όργανα και λιγότερο προς τα χέρια και τα πόδια. Σύμφωνα με μια θεωρία, οι γυναίκες έχουν αναπτύξει αυτό το σύστημα για να μπορούν να επιβιώνουν στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες: αφού έχουν λιγότερο λίπος και μάζα σε σύγκριση με τους άνδρες» αναφέρεται σε επιστημονικά δελτία.

«Όπως και να ΄χει, η αισθητή από την πραγματική θερμοκρασία διαφέρουν». Όπως επισημαίνει ο κ. Λαγουβάρδος, «οι διαφορές στη Βόρεια Ελλάδα έχουν φτάσει ακόμα και τους 10 βαθμούς Κελσίου- στην περιοχή όπου βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν έχει καταγραφεί το ρεκόρ. Πρόκειται για σημαντική διαφορά, η οποία παρατηρείται συνήθως σε βορειότερες χώρες. Ειδικά στη Βόρεια Ευρώπη και την Αμερική έχει υπάρξει και διαφορά 25 βαθμών Κελσίου. Όσο πέφτει η θερμοκρασία- και ταυτόχρονα αυξάνεται η ταχύτητα των ανέμων- η διαφορά μεγαλώνει».

«Ετοιμαζόμαστε για χάρτες»
«Ετοιμαζόμαστε και εμείς, ως Μετεωρολογική Υπηρεσία, να εκδίδουμε ανάλογους χάρτες» επισημαίνει ο μετεωρολόγος της ΕΜΥ κ. Μανώλης Αναδρανιστάκης. Ο ίδιος συμπληρώνει ότι «σιγά σιγά αποκτάει η επιστήμη της μετεωρολογίας πιο εξειδικευμένες πρακτικές εφαρμογές. Αυτό, μαζί με την ακρίβεια των προγνώσεων αποτελεί το στοίχημα των επόμενων ετών. Πάντως ήδη στις ΗΠΑ εκδίδονται δελτία αλλεργιών (δηλαδή εκτιμήσεις για την ποσότητα γύρης στην ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με τις κλιματολογικές συνθήκες), δελτία πρόγνωσης ηλεκτρικών εκκενώσεων (αστραπών, βροντών και κεραυνών) και εξειδικευμένες προγνώσεις κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων για όσους οδηγούν.


Δείκτης δυσφορίας το καλοκαίρι

ΤΟΥΣ ΘΕΡΜΟΥΣ μήνες του έτους, η κατάσταση είναι διαφορετική. Η αισθητή θερμοκρασία περιγράφεται και ως δείκτης δυσφορίας. «Εμείς χρησιμοποιούμε για τον υπολογισμό τις σύνθετες μαθηματικές εξισώσεις που προέρχονται από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ. Όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από τους 27 βαθμούς Κελσίου και η σχετική υγρασία πάνω από το 40%, τότε υπάρχει διαφορά στις τιμές, προς τα πάνω αυτή τη φορά. Στη ζέστη η ταχύτητα των ανέμων δεν παίζει κανέναν ρόλο». Ειδικά για το Λεκανοπέδιο, από πέρσι το Πανεπιστήμιο της Αθήνας άρχισε να μετρά τις περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν καθημερινά, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, και να εκδίδει ακόμα πιο εξειδικευμένες προγνώσεις για τον δείκτη δυσφορίας. Η ατμοσφαιρική ρύπανση, οι καιρικές συνθήκες και η ηλιακή ακτινοβολία είναι τα στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη για την έκδοση του δείκτη.

ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα