Ενέσιμες βιταμίνες: Το μυστικό υγείας κι ομορφιάς που δεν ήξερες ότι χρειάζεσαι

Ενέσιμες βιταμίνες: Το μυστικό υγείας κι ομορφιάς που δεν ήξερες ότι χρειάζεσαι

Σε έναν τέλειο κόσμο, θα ακολουθούσες μια ισορροπημένη διατροφή και θα πήγαινες στο γυμναστήριο κάθε μέρα. Σίγουρα, η διατροφή και η άσκηση είναι βασικά μέρη ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Αλλά η ενίσχυση του οργανισμού με θρεπτικά συστατικά, είναι επίσης το κλειδί. Enter ενέσιμες βιταμίνες. Ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσεις τη φυσική υγεία του σώματός σου.

Γιατί να τις δοκιμάσεις; Η σύντομη απάντηση είναι ότι οι ενέσεις βιταμινών μπορούν να βελτιώσουν τη φυσική επούλωση του σώματος, να ενισχύσουν την ανοσολογική απόκριση και να προάγουν τα επίπεδα ενέργειας και τη συνολική ευεξία σου. Εάν όμως διαβάζεις για πρώτη φορά για τις ενέσεις βιταμινών, δεν είσαι μόνη.

Ενώ οι ενέσεις βιταμινών υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, είναι ευρέως γνωστές περίπου τα τελευταία 10 χρόνια. Μελέτες αποκαλύπτουν ότι πάνω από το 90% των ανθρώπων έχουν έλλειψη σε τουλάχιστον ένα ή περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Μεταξύ αυτών των θρεπτικών συστατικών είναι οι βιταμίνες B12, C, D, E και A, καθώς και το ασβέστιο, ο σίδηρος, οι φυτικές ίνες και το κάλιο.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι ευκολότερο για το σώμα μας να απορροφήσει υγρές βιταμίνες, σε σχέση με τα από του στόματος χορηγούμενα συμπληρώματα. Λοιπόν, τι κάνει τα εμβόλια βιταμινών τόσο αποτελεσματικά; Και ποια είναι τα οφέλη για την υγεία; Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

Γιατί να δοκιμάσεις ενέσιμες βιταμίνες;

Η σημασία των βιταμινών στη διατροφή μας είναι αδιαμφισβήτητη. Ωστόσο, το πώς ακριβώς καταναλώνουμε αυτές τις βιταμίνες είναι κάπως πιο περίπλοκο. Για παράδειγμα, τα από του στόματος συμπληρώματα, μπορεί να διαφέρουν σημαντικά ως προς την αποτελεσματικότητά τους. Τι ώρα της ημέρας τα έπαιρνες; Τα πήρες με ή χωρίς φαγητό; Ήταν κάψουλα ή χάπι;

Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν το πόσο εύκολα απορροφάται μια βιταμίνη. Επιπλέον, διαφορετικές βιταμίνες απορροφώνται καλύτερα υπό διαφορετικές συνθήκες, γεγονός που κάνει ακόμα πιο πολύπλοκα τα πράγματα στην περίπτωση των πολυβιταμινών.

Με την ενδοφλέβια ή ενδομυϊκή ένεση βιταμινών, παρακάμπτεις το πεπτικό σύστημα εντελώς. Κάτι που κάνει τα πολύτιμα αυτά συστατικά, πιο εύκολα διαθέσιμα στο σώμα. Αυτό συμβαίνει αφού όταν τα θρεπτικά συστατικά εγχέονται απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος, παρακάμπτουν το πεπτικό σύστημα και ωθούνται απευθείας στα κύτταρα, όπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν πιο αποτελεσματικά από τον οργανισμό.

Έτσι οι ενέσεις βιταμινών, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αυξήσεις την ενέργειά σου, να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα, και φυσικά να βελτιώσεις την όψη της επιδερμίδας και την υγεία των μαλλιών και των νυχιών σου.

Αλλά ποιες βιταμίνες πρέπει να παίρνεις και πόσο συχνά; Η ακριβής απάντηση είναι διαφορετική για κάθε άτομο. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις, είναι να αναζητήσεις ιατρική συμβουλή πριν πάρεις οποιαδήποτε συμπληρώματα. Τούτου λεχθέντος, ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις πιο δημοφιλείς επιλογές.

Ενέσεις βιταμίνης Β12

Μακράν ο πιο δημοφιλής τύπος ενέσιμων βιταμινών είναι η βιταμίνη Β12. Η βιταμίνη Β12 είναι ένα υδατοδιαλυτό μόριο που είναι απαραίτητο για μια ποικιλία λειτουργιών του σώματος. Μεταξύ άλλων, απαιτείται για την καλή υγεία του εγκεφάλου, την παραγωγή DNA και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Ένας λόγος που πολλοί άνθρωποι χρειάζονται συμπληρώματα Β12, είναι ότι η Β12 βρίσκεται σε ζωικά προϊόντα όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά. Συνιστώνται μόνο 6 mg την ημέρα, αλλά αυτή η ποσότητα είναι δύσκολο να καλυφθεί, από χορτοφάγους ή vegans. Στην πραγματικότητα, μελέτες δείχνουν ότι έως και το 90% των χορτοφάγων και των vegans μπορεί να έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης Β12.

Αλλά ακόμα κι αν τρως πολύ κρέας και γαλακτοκομικά, μπορεί να μην είσαι καλυμμένη. Ο λόγος για αυτό, είναι ότι η βιταμίνη Β12 δεν απορροφάται εύκολα από μόνη της στον οργανισμό. Αντίθετα, πρέπει να συνδεθεί με μια πρωτεΐνη στο στομάχι σας που ονομάζεται «ενδογενής παράγοντας». Ο ενδογενής παράγοντας είναι μια γλυκοπρωτεΐνη που παράγεται από τα τοιχωματικά κύτταρα του στομάχου και είναι απαραίτητος για την απορρόφηση της βιταμίνης Β12 από τη διατροφή.

Για τους περισσότερους υγιείς ανθρώπους, αυτό δεν είναι πρόβλημα. Ωστόσο, υπάρχει ένας αριθμός παραγόντων κινδύνου που μπορούν να μειώσουν την ποσότητα του ενδογενούς παράγοντα στο έντερο. Τα άτομα που πάσχουν από εντερικές παθήσεις, όπως η νόσος του Crohn ή η κοιλιοκάκη, εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία. Ομοίως, όσοι έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο έντερο, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Ο κίνδυνος είναι επίσης υψηλότερος για τους ηλικιωμένους, καθώς παράγουμε λιγότερο ενδογενή παράγοντα καθώς μεγαλώνουμε.

Άλλες ενέσεις βιταμινών

Η Β12 είναι μόνο μία από τις πολλές βιταμίνες που μπορούν να ληφθούν με ένεση. Άλλες δημοφιλείς βιταμίνες για ένεση περιλαμβάνουν βιταμίνες C, B1, B2, B5 και B6, καθώς και αμινοξέα.

Πάντα με ασφάλεια

Ακόμα και τα πιο καλά πράγματα στον κόσμο, θέλουν μέτρο. Για παράδειγμα, το νερό είναι σχεδόν το πιο υγιεινό πράγμα που μπορείτε να πιείς, αλλά ακόμη και το πολύ νερό μπορεί να είναι επικίνδυνο. Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να συμβουλευτείς γιατρό, φαρμακοποιό ή διατροφολόγο πριν αποφασίσεις να πάρεις οποιοδήποτε τύπο ισχυρού συμπληρώματος.

Ο κίνδυνος υπερδοσολογίας είναι υψηλότερος με τις λιποδιαλυτές βιταμίνες όπως οι A, D, E και K. Αυτό συμβαίνει επειδή χρειάζονται πολύ χρόνο για να τις επεξεργαστεί και να τις αποβάλει το σώμα. Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες, από την άλλη πλευρά, ενέχουν μικρότερο κίνδυνο, επειδή μπορούν να απεκκριθούν σχετικά γρήγορα.

Επιπλέον, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο επιπλοκών. Οι διαβητικοί με ασταθές σάκχαρο στο αίμα, για παράδειγμα, θα πρέπει πάντα να συμβουλεύονται έναν γιατρό πριν λάβουν οποιαδήποτε ενέσιμη βιταμίνη.

Όπως εύκολα λοιπόν μπορείς να καταλάβεις, εάν θέλεις να δοκιμάσεις ενέσεις βιταμινών με ασφάλεια, είναι σημαντικό να συνεργαστείς με έναν επαγγελματία.

Πηγή: ladylike.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα