4 πιθανές παρενέργειες υγείας από τα ακρυλικά νύχια

4 πιθανές παρενέργειες υγείας από τα ακρυλικά νύχια

Το μείγμα προσκολλάται στο υπάρχον νύχι και μπορεί να διαμορφωθεί στο επιθυμητό σχήμα. Μόλις η έκθεση στον αέρα σκληρύνει τα ακρυλικά νύχια, μπορεί να λιμαριστεί και να γυαλιστεί.

“Το φυσικό σας νύχι αποτελείται από μια επάνω πλάκα και μια κάτω πλάκα που κολλάνε στο δέρμα κάτω από αυτό (υπόβαθρο νυχιού). Η τραχύτητα της επάνω πλάκας επιτρέπει στην ακρυλική επίστρωση να κολλήσει. Μόλις η επίστρωση σκληρύνει, κάνει τα νύχια σας πολύ άκαμπτα και δυνατά”, εξηγεί η συνεργάτιδα της Cleveland Clinic, δερματολόγος, δρ. Amy Kassouf.

Ένα ακρυλικό σετ νυχιών μπορεί να διαρκέσει έως και 2 μήνες. Αλλά δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζονται συντήρηση. Καθώς το φυσικό νύχι μεγαλώνει και η ακρυλική σας επίστρωση απομακρύνεται από την επιδερμίδα, απαιτείται ένα μικρό “γέμισμα” κάθε 2-3 εβδομάδες: νέα ακρυλική πάστα προστίθεται στο κενό μεταξύ του ακρυλικού νυχιού και της επιδερμίδας.

Είναι τα ακρυλικά νύχια βλαβερά για την υγεία;

Τα ακρυλικά νύχια μπορεί να έχουν ανθυγιεινές παρενέργειες. Αυτό δεν σημαίνει πώς προκαλούν προβλήματα σε κάθε άτομο που τα εφαρμόζει.

Γνωρίστε τους κινδύνους που σχετίζονται με τα ακρυλικά νύχια, ώστε να μπορείτε να εντοπίσετε γρήγορα προβλήματα υγείας:

1. Προκαλούν αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής
 
Πρόκειται για μια αντίδραση ή ευαισθησία σε ορισμένες ουσίες που αγγίζουν το δέρμα σας. Η ουσία που βοηθά τα ακρυλικά νύχια να σκληρύνουν, συνδέεται αρκετά συχνά με αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής.

Τα ακρυλικά μονομερή, τα μικρά μόρια στην ακρυλική επικάλυψη, μπορούν να προκαλέσουν αντιδράσεις στο δέρμα γύρω από τα νύχια σας, όπως:

  • Σκάσιμο ή ξεφλούδισμα
  • Ξηρότητα
  • Κνησμός
  • Ερυθρότητα

Αλλά η δρ. Kassouf λέει ότι τα βλέφαρά σας μπορεί να είναι το πρώτο μέρος που θα παρατηρήσετε τυχόν σημάδια δερματίτιδας:

“Τα βλέφαρά σας είναι το πιο λεπτό δέρμα στο σώμα μας, επομένως είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε μια αρχική αντίδραση στα βλέφαρά σας παρά στο παχύτερο δέρμα γύρω από τα νύχια”.

2. Οδηγούν σε εύθραυστα και εξασθενημένα νύχια

Η διαδικασία εφαρμογής και αφαίρεσης ακρυλικών υλικών μπορεί να είναι εξίσου -αν όχι περισσότερο- επιβλαβής από τα καθαυτά ακρυλικά.

Η βλάβη των νυχιών οφείλεται σε:

  • Ξύσιμο για να γίνει πιο τραχύ το νύχι: Αυτό το βήμα γίνεται για να κολλήσει καλύτερα η ακρυλική πάστα πάνω στο νύχι, αλλά λεπταίνει και αποδυναμώνει την φυσικής επάνω πλάκα του νυχιού.
  • Μούλιασμα νυχιών για αφαίρεση ακρυλικών: Η τοποθέτηση των νυχιών σε ασετόν για τα συνιστώμενα 15 λεπτά μπορεί να αφήσει τα νύχια ξηρά και εύθραυστα.
  • Αφαίρεση υπολειμμάτων: Μετά την αφαίρεση των ακρυλικών, τυχόν υπολείμματα ακρυλικού λιμάρονται από την επιφάνεια του νυχιού.
    “Η αφαίρεση των ακρυλικών μπορεί να βλάψει ή ακόμα και να αφαιρέσει την επάνω πλάκα του νυχιού σας. Μπορεί να καταλήξετε με πολύ αδύναμα ή εύθραυστα νύχια για περίπου 6 μήνες προτού το υγιές νύχι μεγαλώσει αρκετά για να το αντικαταστήσει”, λέει η δρ. Kassouf.

3. Προκαλούν ονυχόλυση

Ο δεσμός μεταξύ ενός ακρυλικού νυχιού και της επιφάνειας του φυσικού νυχιού είναι ισχυρότερος από εκείνον μεταξύ της κάτω πλευράς του νυχιού και του υπόβαθρου στο δέρμα. Ως αποτέλεσμα, τα άτομα με ακρυλικά νύχια είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ονυχόλυση: όταν το νύχι διαχωρίζεται από το δερματικό υπόβαθρο.

“Τα φυσικά νύχια είναι εύκαμπτα, αλλά τα ακρυλικά νύχια δεν είναι. Καθημερινές δραστηριότητες, όπως η πληκτρολόγηση και το μαγείρεμα προκαλούν τραύμα στα ακρυλικά νύχια. Αυτές οι κινήσεις πιέζουν την περιοχή όπου το φυσικό νύχι προσκολλάται στο δερματικό υπόβαθρο”, λέει η δρ. Kassouf.

Αυτό μπορεί να κάνει τελικά το φυσικό νύχι να αποκολληθεί από το δέρμα.

Η ονυχόλυση σπανίως είναι επώδυνη και ένα νέο νύχι μπορεί να αναπτυχθεί και να προσκολληθεί εκ νέου στο δερματικό υπόβαθρο με επιτυχία. Αλλά η κατάσταση ενέχει κίνδυνο μόλυνσης.

4. Αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης

Τα ακρυλικά νύχια μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης με διάφορους τρόπους:

  • Μολυσμένα αντικείμενα μπορούν να εισάγουν βακτήρια στο κατεστραμμένο ή ραγισμένο δέρμα γύρω από τα νύχια.
  • Μικροσκοπικές πληγές μπορεί να μολυνθούν όταν τα πετσάκια γύρω από τα νύχια είναι κομμένα ή πολύ στεγνά.
  • Ο διαχωρισμός των νυχιών μπορεί να παγιδεύσει υγρασία και να δημιουργήσει έναν ιδανικό χώρο για την ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων.
  • Οι μυκητιασικές λοιμώξεις (ονυχομυκητίαση) είναι οι πιο συχνές λοιμώξεις που σχετίζονται με τα ακρυλικά νύχια, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστούν βακτηριακές λοιμώξεις.

“Αφότου αφαιρέσετε τα ακρυλικά νύχια, μπορεί να δείτε ένα κενό από κάτω. Εάν ο μύκητας αναπτυχθεί σε αυτόν τον χώρο, η περιοχή μπορεί να μοιάζει πράσινη, καφέ ή κιτρινωπή και να είναι εύθραυστη. Οι βακτηριακές λοιμώξεις τείνουν να είναι φλεγμονώδεις και επώδυνες”, καταλήγει η δρ. Kassouf.

Πηγή: .onmed.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα