Τι είναι το νιτρικό αμμώνιο που ισοπέδωσε μεγάλο μέρος της πόλης της Βηρυτού

Τι είναι το νιτρικό αμμώνιο που ισοπέδωσε μεγάλο μέρος της πόλης της Βηρυτού

Σχεδόν 3.000 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή βομβών, ισοπέδωσαν χθες μεγάλο μέρος της Βηρυτού, αφήνοντας πίσω εκατόμβη νεκρών, χιλιάδες τραυματίες, εγκλωβισμένους και καταστροφές.

Ο Βασίλης Καπράλος, ειδικός πυροτεχνουργός και πραγματογνώμων της εισαγγελίας Αθηνών-Πειραιώς, εξήγησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ότι η νιτρική αμμωνία είναι μια εκρηκτική ύλη η οποία χρησιμοποιείται σε νταμάρια και σε βράχους, ενώ πυροδοτείται με πυροκροτητή, με θέρμανση, κρούση, τριβή, σπινθήρα, συμπίεση και ηλεκτρικό ρεύμα.

Τι σημαίνουν όμως σχεδόν 3.000 τόνοι εκρηκτικής ύλης;  Με ταχύτητα εκρήξεως με 6.800 μέτρα το δευτερόλεπτο και 380 βαθμούς κελσίου, ισοπεδώνονται τα πάντα, δημιουργώντας έναν κρατήρα 400-500 μέτρων.

Ο κος Καπράλος τόνισε πως ήταν λάθος που οι 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνία έμειναν 6 χρόνια, διότι είχαν υποστεί φθορές και αλλοιώσεις.

Η επίδραση του χρόνου, οι μεταβολές της θερμοκρασίας και της υγρασίας, ο κακός χειρισμός και η μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας δημιουργούν στα πυρομαχικά φθορές και αλλοιώσεις.

Το νιτρικό αμμώνιο μπορεί να γίνει βόμβα

«To νιτρικό αμμώνιο κάτω από κάποιες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας και συνήθως μετά από πολύχρονη παραμονή σε κάποιο χώρο, μπορεί να αρχίσει να διασπάται. Μπορεί να γίνει βόμβα» εξήγησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ο Νίκος Θωμαϊδης, καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ.

«Το μανιτάρι είναι τα προϊόντα καύσης, μεταξύ αυτών και τα οξείδια αζώτου, τα οποία είναι εν δυνάμει τοξικά πάνω από κάποιες ποσότητες, προκαλώντας αναπνευστικά προβλήματα και σε κάποιες περιπτώσεις καρκίνο» κατέληξε.

Οι Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στον Λίβανο και έχουν επηρεαστεί από τις εκρήξεις στον λιμένα της Βηρυτού, μπορούν να επικοινωνούν με την Πρεσβεία της Ελλάδος στα τηλέφωνα 00961 78990315 και 00961 81507061, καθώς και με την Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, στο τηλέφωνο +30210368 1730 και στο e-mail: kt@mfa.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα