Κακοκαιρία Ιανός: Συναγερμός στον κρατικό μηχανισμό - Ζωντανή εικόνα από Επτάνησα, Πελοπόννησο

Σε συναγερμό έχει τεθεί όλος ο κρατικός μηχανισμός λόγω της κακοκαιρίας Ιανός που αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έχει ανακοινώσει σειρά έκτακτων μέτρων για να αντιμετωπιστεί η κακοκαιρία ενώ έχει δηλώσει πού θα απαγορεύεται η κυκλοφορία.

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε: «Ενεργοποιούμε όλο τον μηχανισμό για να συνδράμουμε στα θέματα διαχείρισης του κινδύνου που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις επόμενες ώρες». Και πρόσθεσε πως απαγορεύεται, από τις 21:00 την Πέμπτη και για 24 ώρες η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων, οχημάτων με τρέιλερ και λεωφορείων κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου στους νομούς Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Μεσσηνίας. Επισήμανε πως θα παραμείνει ανοικτή η Ολυμπία Οδός μέχρι να επαναξιολογηθεί το μεσημέρι της Παρασκευής.
Στη δίνη του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανού» είναι Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Ιθάκη, με τα πρώτα φαινόμενα να έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους. Σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται και οι περιφερειακές ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας, αφού τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα «χτυπήσουν» και αυτές τις περιοχές.

 
Ήδη οι κάτοικοι των τριών νησιών του Ιονίου, βρίσκονται σε επιφυλακή, φοβούμενοι το «χτύπημα του μεσογειακού κυκλώνα. Γι' αυτό το λόγο το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ιονίων Νήσων εξέδωσε ανακοίνωση όπου προβαίνει σε «ισχυρή σύσταση σε όλους τους κατοίκους της Ζακύνθου, για περιορισμό των μετακινήσεών τους σε όλη την επικράτεια του νησιού, από σήμερα Πέμπτη 17-9-2020 έως και αύριο Παρασκευή 18-9-2020 αργά τη νύχτα».

Οι πολύ δυνατές ριπές ανέμου έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους και ο «Ιανός» χτυπά την πόρτα των νησιών του Ιονίου αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας.

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Ποιες περιοχές θα πληγούν από την κακοκαιρία Ιανός

Την πορεία της κακοκαιρίας Ιανός περιέγραψε ο Κλέαρχος Mαρουσάκης, μετεωρολόγος του Open Tv, στο κεντρικό δελτίο Ειδήσεων του καναλιού. Όπως ανέφερε, το φαινόμενο της κακοκαιρίας Ιανός έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ ανέλυσε ποιες περιοχές θα πληγούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα το βράδυ της Πέμπτης μέχρι τα ξημερώματα της Παρασκευής, και πού θα επεκταθεί ο Ιανός από το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

«Ξεκινά ένα πολύ δύσκολο χρονικό διάστημα. Ο Ιανός οργανώνεται περισσότερο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Κατά τη διάρκεια της νύχτας και μέχρι το πρωί της Παρασκευής θα πληγούν Λευκάδα, Ιθάκη και Ζάκυνθος, Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Πύργος Ηλείας και Καλαμάτα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ο Κλέαρχος Μαρουσάκης και πρόσθεσε: «Προς το μεσημέρι απόγευμα της Παρασκευής θα μετατοπιστεί το φαινόμενο σε κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα. Δεν θα εξασθενίσει. Η Δυτική Αττική θα δεχθεί το μεγαλύτερο όγκο νερού, από το απόγευμα της Παρασκευής μέχρι τα ξημερώματα τα φαινόμενα που θα ενταθούν».
 
Λαγουβάρδος: Περιμένουμε ανέμους 10 μποφόρ και κύματα 7 μέτρων

Επί ποδός βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός στη δυτική και νότια χώρα, απ’ όπου αναμένεται να πλήξει -κατ’αρχάς- την Ελλάδα ο μεσογειακός κυκλώνας Ιανός. Ο διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος μίλησε στο Open TV και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων για τις πιθανές καταστροφές που μπορεί να φέρει η κακοκαιρία «Ιανός» η οποία ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά και για όσα πρέπει να προσέχουμε.

Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο αναμένονται άνεμοι στο Ιόνιο με πολύ ισχυρές ριπές, ισχύος άνω των 10 Μποφόρ και κύματα επτά μέτρων, ενώ τόνισε ότι θα συσσωρευθεί νερό στα ίδια σημεία και δεν αποκλείεται να χρειαστούν εκκενώσεις.

«Οι παράκτιες περιοχές θα έχουν αρκετά προβλήματα» ανέφερε ενώ τόνισε ότι το μεγάλο ύψος των βροχών θα επηρεάσει τη χώρα στο δυτικό και νότιο τμήμα, υπενθυμίζοντας τις πλημμύρες που είχε προκαλέσει ο «Ξενοφώντας». O κ. Λαγουβάρδος ανέφερε ότι ο κυκλώνας θα υποχωρήσει από το Σάββατο βράδυ προς την Κυριακή το πρωί.

Δείτε LIVE EIKONA από το Αργοστόλι

Δείτε LIVE EIKONA από το Ληξούρι

Δείτε LIVE EIKONA από το Λιμάνι του Φισκάρδου

Δείτε LIVE EIKONA από την Κουρούτα Ηλείας

Δείτε LIVE EIKONA από την Αμαλιάδα

Δείτε LIVE ΕΙΚΟΝΑ από την Ιθάκη



Ο διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών εξήγησε ότι ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει η πορεία του κυκλώνα για αυτό και είναι σημαντικό να βλέπουμε πώς εξελίσσεται το φαινόμενο ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.
Συναγερμός για την επέλαση του Ιανού

Επί ποδός θα είναι την Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου, ο κρατικός μηχανισμός στη δυτική και νότια χώρα, απ’ όπου αναμένεται να πλήξει - καταρχάς - την Ελλάδα η κακοκαιρία Ιανός. Τα Επτάνησα πρώτος σταθμός της κακοκαιρίας που φέρνει θυελλώδεις ανέμους, σφοδρή θαλασσοταραχή, καταιγίδες και πλημμυρικά φαινόμενα, γι’ αυτό άλλωστε Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Ιθάκη έχουν ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Αντίστοιχος ο συναγερμός και στον Νομό Ηλείας.
Κακοκαιρία Ιανός: Σε ετοιμότητα η Αττική

«Η Περιφέρεια βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και διαρκή επαγρύπνηση για την καλύτερη θωράκιση της Αττικής και των πολιτών», τόνισε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης στην έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε με τους αντιπεριφερειάρχες και τα συντονιστικά όργανα Πολιτικής Προστασίας όλων των ενοτήτων για την αντιμετώπιση της επικείμενης κακοκαιρίας Ιανός.

Από την πρώτη στιγμή που η ΕΜΥ ενημέρωσε την Περιφέρεια Αττικής για την εκδήλωση έκτακτων καιρικών φαινομένων, ο κ. Πατούλης έδωσε οδηγίες προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, προκειμένου να εντατικοποιήσουν τα μέτρα πρόληψης, με έμφαση σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας, με στόχο την καλύτερη θωράκιση της Αττικής και των πολιτών.

Σε πλήρη ετοιμότητα έχει τεθεί ο μηχανισμός της Περιφέρειας Αττικής, με εντολή του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό για την αντιμετώπιση της επικείμενης κακοκαιρίας.

Ειδικότερα από το πρωί της Τετάρτης:

    Εντατικοποιήθηκαν οι αυτοψίες και οι καθαρισμοί σε όλα τα ρέματα της Αττικής.

To πρωί της Πέμπτης εστάλη κατεπείγον έγγραφο προς όλους τους Δήμους της Αττικής, με το οποίο τους καλεί να μεριμνήσουν για τον άμεσο καθαρισμό των φρεατίων υδροσυλλογής για το οδικό δίκτυο της αρμοδιότητα τους καθώς και για την σήμανση και φύλαξη των Ιρλανδικών Διαβάσεων.

    Σε ρέματα και περιοχές υψηλής επικινδυνότητας βρίσκονται χωματουργικά μηχανήματα και σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ αντλίες απάντλησης υδάτων.
    Στην έκτακτη Σύσκεψη που συγκάλεσε σήμερα ο περιφερειάρχης με τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες, τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλη, την εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλο τεχνικών έργων Ε. Κοσμίδη και του Διευθυντή Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αλ. Καλογερόπουλου, έδωσε σαφείς εντολές να τεθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες όλων των περιφερειακών ενοτήτων της Αττικής σε πλήρη ετοιμότητα και για περαιτέρω εντατικοποίηση των ελέγχων και καθαρισμών σε ρέματα υψηλής επικινδυνότητας. Σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων, η Περιφέρεια παρακολουθεί την εξέλιξη της κακοκαιρίας και αν απαιτηθεί, θα προβεί σε προληπτικά μέτρα, τα οποία θα ανακοινωθούν.

«Εντείνουμε τα προληπτικά μέτρα, βρισκόμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση και θα παρέμβουμε όπου χρειαστεί προκειμένου να μην κινδυνεύσει κανένας συμπολίτης μας» τόνισε ο κ. Πατούλης.
Συστάσεις της Περιφέρειας Αττικής προς τους πολίτες

Η περιφέρεια Αττικής συστήνει σε όλους τους πολίτες παρακάτω μετρα για την καλύτερη προστασία τους:

    Περιορισμός άσκοπων μετακινήσεων.
    Να μην διασχίζουν για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρήσει, πεζοί ή με όχημα αλλά
    Να μην διέρχονται κάτω από μεγάλα δένδρα και πινακίδες καθ’ όλη τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων.
    Να αποφεύγουν διαμονή σε υπόγειους και ημιυπόγειους χώρους κυρίως σε περιοχές που έχουν πλημμυρήσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές.

Νωρίτερα ο περιφερειάρχης Αττικής συμμετείχε μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλη και τον προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ν. Σταθόπουλο σε ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων πολιτικών φορέων που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υφ. Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Ν. Χαρδαλιά, με αφορμή την επικείμενη κακοκαιρία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα