Κορονοϊός: Μοντέλο Πόρου προ των πυλών για την αποτροπή δεύτερου κύματος

Πιστή τήρηση και αυστηροποίηση των μέτρων ζητούν οι λοιμωξιολόγοι που βλέπουν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας να επιβαρύνεται συνεχώς. Στο Μαξίμου είναι έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα και η τηλεδιάσκεψη που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους ειδικούς τη Δευτέρα θεωρείται ιδιαιτέρως κρίσιμη για τις αποφάσεις που θα ληφθούν προκειμένου να μπει φρένο στη διασπορά του κορονοϊού πριν να είναι πολύ αργά.

Το βάρος πέφτει στις περιοχές της Βορείου Ελλάδος με την Θεσσαλονίκη να εξακολουθεί να βρίσκεται στο "κόκκινο" με 43 κρούσματα, έναντι 26 της Αττικής. Η χαλάρωση αλλά και οι μετακινήσεις αρκετών Ελλήνων και ομογενών προς τις χώρες των Βαλκανίων είναι βασικοί λόγοι που πλήττονται από τη νόσο κυρίως οι νομοί της Μακεδονίας.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από τους 50 εργαζόμενους που βρέθηκαν θετικοί στον Κορονοϊό σε εργοστάσιο της Χαλκιδικής. Η νόσος μεταδόθηκε πιθανότατα από δύο γυναίκες οι οποίες πρόσφατα είχαν ταξιδέψει σε βαλκανική χώρα. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως από τα 152 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες τα 91 εντοπίστηκαν από την Λάρισα μέχρι τον Έβρο.

Μάσκες παντού και ωράριο

Είναι πολύ πιθανό στην τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας να ανακοινωθούν μέτρα σε νομούς της Βορείου Ελλάδας που θα μοιάζουν με εκείνα του Πόρου. Δεν αποκλείεται δηλαδή να αποφασιστεί η χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, όπως και το κλείσιμο όλων των καταστημάτων στις 11 το βράδυ.

Παράλληλα θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι έλεγχοι στις συγκεκριμένες περιοχές, ενώ πάντα στο τραπέζι βρίσκεται η μείωση του αριθμού των ατόμων στις κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμοι, βαφτίσεις, κηδείες κ.α.) που είναι μέχρι τώρα τα 100. Τα παρά πάνω μέτρα αποτελούν ουσιαστικά τον προάγγελο των τοπικών lockdown στην περίπτωση που συνεχιστεί η αυξητική τάση των κρουσμάτων.

Ανησυχία για πολλαπλασιασμό κρουσμάτων

Μέχρι στιγμής το ενθαρρυντικό στοιχείο, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πως δεν πιέζεται το σύστημα υγείας. Παρά τα αυξημένα κρούσματα ο αριθμός των διασωληνώσεων είναι σαφώς μικρότερος σε σχέση με το πρώτο κύμα Κορονοϊού. Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία υπήρξαν 152 κρούσματα ενώ 17 άτομα βρίσκονται διασωληνωμένα.

Ωστόσο όπως προειδοποιούν οι λοιμωξιολόγοι η εικόνα αυτή μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή. "Μπορεί να έχουμε πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων κάθε μέρα, υπάρχει αυτή η δυναμική. Εάν συμβεί αυτό, αυτομάτως θα έχουμε περισσότερες διασωληνώσεις, θα πιεστεί το σύστημα άρα θα έχουμε και επίσημα το δεύτερο κύμα στην Ελλάδα" τόνισε ο καθηγητής Νίκος Σύψας στον ΣΚΑΙ.

Παράλληλα υποστήριξε πως σύμφωνα με τα στοιχεία, ο δείκτης αναπαραγωγής της επιδημίας (RΟ) είναι λίγο πάνω από το 1. Η εικόνα αυτή άρχισε να διαμορφώνεται στην χώρα μας από τις 20 Ιουλίου και έχει σημάνει συναγερμό στους λοιμωξιολόγους.

Τον φόβο πως ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερος (κατά 8-10 φορές) εξέφρασε σε ανάρτησή του ο καθηγητής και σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης για την πανδημία του κορονοϊού, Ηλίας Μόσιαλος. Επίσης τόνισε πως "χρειάζεται συστηματική προσπάθεια, σχέδιο και προγραμματισμός, ιδιαίτερα για τους φθινοπωρινούς και τους χειμερινούς μήνες όταν αρκετές δραστηριότητες θα μεταφερθούν σε εσωτερικούς χώρους".

Εντός των ναών οι λιτανείες

Η πεπατημένη της περιφοράς του επιταφίου, θα ακολουθηθεί και στις λιτανείες οι οποίες θα γίνουν εντός των ναών μετά την απαγόρευση από την κυβέρνηση με στόχο να αποφευχθεί ο συνωστισμός. "Η τέλεσις Λιτανειών θα πραγματοποιείται μετά μεγάλης προσοχής, άνευ συνωστισμού του συμμετέχοντος πιστού λαού, και εάν ή δυνατόν, εν συντομία, συμφώνως τη ποιμαντική κρίσει του οικείου Ποιμενάρχου" αναφέρει σε ανακοίνωση της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

Ήδη η Μητρόπολη Κερκύρας ανακοίνωσε ότι ο εορτασμός για τον πολιούχο του νησιού Άγιο Σπυρίδωνα στις 11 Αυγούστου θα γίνει εντός της εκκλησίας. "Το σκήνωμα του Αγίου θα λιτανευθεί εντός του ναού, όπως γίνεται και όταν υπάρχει κακοκαιρία" τονίζεται σε σχετικό δελτίο τύπου.

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα