Χαρδαλιάς για Μύκονο: Δεν μπορούν να υπάρχουν περιοχές που να φαντάζουν εκτός νόμου

Χαρδαλιάς για Μύκονο: Δεν μπορούν να υπάρχουν περιοχές που να φαντάζουν εκτός νόμου

Από την άλλη Δευτέρα 15 Ιουνίου το αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης θα ανοίξει πάλι, κατ’ εξαίρεση, ενώ όλα τα άλλα θα ανοίξουν την 1η Ιουλίου, ύστερα από τρεις μήνες, για τις απευθείας πτήσεις εξωτερικού και αυτό θα γίνει με όρους δημόσιας ασφάλειας και δημόσιας υγείας, δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν κάνει εκπτώσεις στην τήρηση αυτών των όρων.

«ΗΘεσσαλονίκη αποτελεί υψηλής προτεραιότητας στοίχημα για την κυβέρνηση σε σχέση με τον τουρισμό, όπως συνολικά η Βόρεια Ελλάδα», τόνισε ο υφυπουργός πριν την έναρξη σύσκεψης με τους υπεύθυνους της Fraport στο αεροδρόμιο “Μακεδονία”, και υπογράμμισε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα είναι έτοιμα όλα τα απαραίτητα πρωτόκολλα που αφορούν διαδικασίας, μέτρα, κανόνες, οδηγίες, σε σχέση με όλα τα διαφορετικά σενάρια που μπορούν να “τρέξουν”.

«Δεν θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία, θα πρέπει να παραμείνουμε όλοι σε εγρήγορση και να συνειδητοποιήσουμε όλοι το εξής: Αν ο καθένας από μας κάνει αυτό που πρέπει σε σχέση με τις οδηγίες, σε σχέση με τα μέτρα, σε σχέση με τους κανόνες που έχουμε θέσει, νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά. Το κράτος, σε κάθε περίπτωση, θα κάνει αυτό που πρέπει, την ώρα που πρέπει και με τις διαδικασίες που πρέπει», επισήμανε.

Σε ερώτηση τι πρωτόκολλα θα εφαρμοστούν στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” τόνισε ότι δεν υπάρχουν οριζόντια πρωτόκολλα και οριζόντιες διαδικασίες- και ανάλογα με τους αλγόριθμους που τρέχουν και τι θα συναντήσουμε σε όλη τη χώρα προκύπτουν και τα ανάλογα πρωτόκολλα. Ζήτησε να κάνουμε υπομονή, λέγοντας ότι έχει γίνει μια εξαιρετική δουλειά και από το υπουργείο Υγείας και από το υπουργείο Τουρισμού και ταυτόχρονα παρατηρείται, σε συνεργασία με τους λοιμωξιολόγους, ό,τι γίνεται σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και χώρες με ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον που είναι εκτός Ευρώπης.

«Στις 15 Ιουνίου ανοίγει το αεροδρόμιο “Μακεδονία” και 1η Ιουλίου θα είμαστε έτοιμοι σε όλη τη χώρα να υποδεχτούμε με όρους ασφάλειας και για τους ταξιδιώτες, αλλά κυρίως για τους Έλληνες πολίτες, για τον γενικό πληθυσμό, και να προχωρήσουμε βήμα- βήμα σε όλη αυτή τη διαδικασία», επισήμανε.

«Δεν μπορούν να υπάρχουν περιοχές που να φαντάζουν εκτός νόμου»

Σε ερώτηση για το περιστατικό στη Μύκονο ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε ότι «η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έδειξε ότι θέλει να ενισχύσει και να στηρίξει το άνοιγμα της αγοράς, αλλά το άνοιγμα της αγοράς γίνεται με κανόνες και αυτοί οι κανόνες είναι αδιαπραγμάτευτοι, είναι κανόνες που θα πρέπει όλοι να τους τηρήσουμε».

«Δεν μπορούν να υπάρχουν περιοχές που να φαντάζουν ότι είναι εκτός νόμου ή εκτός διαδικασιών. Αυτό δεν είναι επιτρεπτό, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία και το βασικότερο από όλα είναι ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε άπαντες ότι οι νόμοι, οι κανόνες, οι οδηγίες είναι για να τους ακολουθούμε όλοι», είπε ο υφυπουργός και συνέχισε: «Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι οι επιχειρηματίες ότι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να μην τηρηθούν πρωτόκολλα, να μην τηρηθούν διαδικασίες και να έχουμε προβλήματα. Αυτό θα είναι σε κάθε περίπτωση εις βάρος της ίδιας της αγοράς. Άρα, όλοι ακολουθούμε πρωτόκολλα, κανόνες και δεν υπάρχει κανένας ο οποίος να εξαιρείται από αυτό».

Από την πλευρά της Fraport, o Ηλίας Μαραγκάκης, γενικός διευθυντής επιχειρησιακής λειτουργίας, είπε ότι ο σκοπός είναι κοινός, ο στόχος είναι κοινός, δηλαδή αεροδρόμια ασφαλή, αεροδρόμια που φημίζονται για την ασφάλεια τους για τα πρωτόκολλα τους και από τις 15 Ιουνίου περιμένουν πολλές πτήσεις εξωτερικού.

Τόνισε πως τα πρωτόκολλα που εφαρμόζει η Fraport στα αεροδρόμια είναι όχι μόνο τα εθνικά του ΕΟΔΥ, αλλά και του ευρωπαϊκού οργανισμού για την ασφάλεια πτήσεων και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης είναι έτοιμη και η νέα πτέρυγα που τώρα ολοκληρώθηκε και πλέον μπορεί να εξυπηρετεί μέχρι και 20.000.000 επιβάτες τον χρόνο, ενώ μέχρι τώρα έφτανε γύρω στους 7.000.000 επιβάτες.

 

Αντιδρούν οι επιχειρηματίες για το βαρύ πρόστιμο και ετοιμάζονται μέχρι και για κατέβασμα ρολών

Δεν κρύβεται η ανησυχία στους μαγαζάτορες της Μυκόνου μετά το "λουκέτο” σε γνωστό beach bar στη παραλία της Φτελιάς αλλά και τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης και των λοιμοξιολόγων.

Ωστόσο η αντίδραση των επαγγελματιών του κοσμοπολίτικου νησιού, περιορίζεται μέχρι στιγμής σε μία αντιπρόταση προς την κυβέρνηση για τη λειτουργία των καταστημάτων τους ή ακόμη και στο ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε απεργία και όχι στο πως να περιορίσουν, έστω και αυτά τα λίγα "περιστατικά" μη τήρησης των μέτρων προστασίας που ήδη έχουν αποφασιστεί, την οποία θεωρουν μη βιώσιμη για τις επιχειρήσεις τους.

Ο γενικός γραμματέας εμπορίου και προστασίας του καταναλωτή, Πάνος Σταμπουλίδης μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό έκανε λόγο για "ανεπίτρεπτη εικόνα”.

Ο ίδιος τόνισε πως δεν υπάρχει διαδικασία ανάκλησης της ποινής και το κατάστημα θα παραμείνει κλειστό για 60 ημέρες. Πρόσθεσε δε πως οι αρχές περιμένουν την αναφορά της τοπικής αστυνομίας και για δεύτερο μπαρ στο νησί που φέρεται να σημειώθηκε συνωστισμός.

Τις εικόνες που ήρθαν στη δημοσιότητα και δείχνουν πολίτες να μην τηρούν ούτε τις αποστάσεις σχολίασε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι "επιβλήθηκε πρόστιμο σε beach bar και σφράγισμα του καταστήματος για μεγάλο διάστημα, αφού διαπιστώθηκαν διάφορες παραβάσεις για μη τήρηση των μέτρων, μια εκ των οποίων ήταν η μη τήρηση αποστάσεων, καθώς οι ελεγκτές είδαν ότι χόρευε ο ένας πελάτης επάνω στον άλλο”.

Το γεγονός έχει θορυβήσει τους μαγαζάτορες του νησιού. Όπως αναφέρει το Cyclades24.gr, το Σάββατο το 80% των μπαρ και των beach bar έμειναν κλειστά σε ένδειξη συμπαράστασης στο beach bar αλλά και λόγω φόβου.

Οι Μυκονιάτες είναι πλέον διατεθειμένοι να αντιδράσουν δυναμικά, ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο απεργίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας, όπως μετέδωσε το τοπικό Mykonos Live TV.

"Όλοι εμείς οι επιχειρηματίες της Μυκόνου έχουμε σαν προτεραιότητα την υγεία των εργαζομένων και των πελατών. Συνεπώς, είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Αρκεί να είναι εφικτό. Δηλαδή είναι πολύ δύσκολο σε ένα μαγαζί με όρθιους να τους αστυνομεύεις και να τους απαγορεύεις να πλησιάζουν ο ένας τον άλλον, ακόμα και αν τηρείς τα απαραίτητα μέτρα", δήλωσε ο γραμματέας Εστίασης και Διασκέδασης Μυκόνου, Ηρακλής Ζησιμόπουλος, στον ΣΚΑΪ.

"Αυτό που προτείνουμε αφενός μεν είναι να γίνει μία πιο βιώσιμη και οικονομικά και υγειονομικά κατάσταση, όπου να μπορούν από τη μία να μαζευτούν οι άνθρωποι αλλά από την άλλη να μην κινδυνεύουν με πολύ μεγάλο συγχρωτισμό. Για παράδειγμα, ίσως θα μπορούσαμε να ελέγξουμε τον περιμετρικό χώρο, να υπάρχει συγκεκριμένη είσοδος, να καταγράφονται οι άνθρωποι που μπαίνουν με την ώρα άφιξης τους ώστε να μπορεί να υπάρξει μία ιχνηλάτηση σε περίπτωση που βρεθεί κάποιο πιθανό κρούσμα", ανέφερε.

"Σήμερα θα συζητηθεί εάν θα κλείσουμε τα καταστήματα της Μυκόνου. Είναι μέσα στην ατζέντα και μέσα στις επιλογές που έχουμε. Ίσως για ορισμένα καταστήματα είναι μονόδρομος", είπε ο κ. Ζησιμόπουλος, τονίζοντας ότι είναι μη βιώσιμο τα μαγαζιά να λειτουργούν με βάση τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί.

Οι λοιμωξιολόγοι πάντως εξακολουθούν να προειδοποιούν υπενθυμίζοντας πως ο ιός είναι εδώ και πως τα μέτρα προστασίας πρέπει να τηρούνται.

Γεωργιάδης για λουκέτο στο beach bar : Ήταν σα να μην υπήρχε κανένας νόμος

Στο λουκέτο που μπήκε σε γνωστό beach bar στη Μύκονο αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, έχουν γίνει πλήθος ελέγχων αλλά λουκέτο δεν έχει επιβληθεί σε καμία άλλη περίπτωση καθώς "δεν βρέθηκε σε κανένα άλλο σημείο τόση εξόφθαλμη παραβίαση των κανονισμών". Το λουκέτο πρόσθεσε είναι το τελευταίο μέτρο και εξαρτάται από το μέγεθος της παραβίασης των κανόνων.

"Εκεί ήταν κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο και προσέξτε, εμείς έχουμε απαγορεύσει τη χρήση του μπαρ. Εκεί ήταν ο ένας πάνω στον άλλο, πάνω στο μπαρ. Ήταν σα να μην υπήρχε κανένας νόμος και καμιά απόφαση. Όταν κάποιος είναι τόσο πολύ προκλητικός, δεν καταλαβαίνω", είπε.

Πέτσας: Υπάρχει σχέδιο για τοπικό lockdown σε περίπτωση αυξημένων κρουσμάτων

Υπάρχει σχέδιο για τοπικό lockdown σε περίπτωση αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού σε κάποια δομή, σχολείο ή και ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές όπως ολόκληρους νομούς ή νησιά, επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι στόχος είναι εάν υπάρξει εστία να διαγνωστεί γρήγορα και να γίνει "περιχαράκωσή" ώστε να μην υπάρξει διασπορά στην κοινότητα.

"Το ίδιο θα κάνουμε σε τοπικό επίπεδο αν δούμε κάπου ένα πρόβλημα, είτε αφορά γειτονιά, ή μια υγειονομική δομή ή ένα σχολείο. Μπορεί να αφορά ακόμη και μια γεωγραφική περιοχή ένα νησί ή ένα νομό. Όλα είναι στο τραπέζι. Δεν έχει φύγει ο κορωνοϊός. Μην χαλαρώνουμε", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για το δίμηνο λουκέτο σε γνωστό beach bar στη Μύκονο τόνισε ότι η νομοθεσία πρέπει να γίνεται σεβαστεί και "αν χρειάζεται κάτι να αναθεωρηθεί στο μέλλον εδώ είμαστε να το δούμε" αλλά το κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η δημόσια υγεία.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα