Νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης - Τι προβλέπει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

20 Οκτωβρίου 2019, 16:32

Νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης - Τι προβλέπει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

Aύριο, Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, αναμένεται να παραδοθεί το τελικό πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής για την επικουρική ασφάλιση στον υφυπουργό Εργασίας, αρμόδιο για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότη Μηταράκη

Tο πόρισμα προβλέπει την υποχρεωτική υπαγωγή στο νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης όλων των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου του 2021.

Το νέο Ταμείο θα έχει καθαρά κεφαλαιοποιητικό χαρακτήρα, με εμπλοκή και του ιδιωτικού τομέα. Θα χορηγεί επικουρικές συντάξεις λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου. Στόχος είναι το ύψος της σύνταξης να καθορίζεται όχι μόνο από τα έτη ασφάλισης και τις αποδοχές, αλλά και από την απόδοση του χαρτοφυλακίου του ασφαλισμένου.

Κάθε ασφαλισμένος θα χτίζει τον ατομικό του λογαριασμό με τις εισφορές εργαζομένου-εργοδότη, οι οποίες θα επενδύονται για τη δική του σύνταξη και όχι για παλαιότερες ανάγκες του συστήματος. Έτσι, θα δίνονται στον ασφαλισμένο περισσότερες επιλογές, όπως επιλογή παρόχου, επενδυτικής στρατηγικής, ενός μείγματος εφάπαξ και ισόβιας σύνταξης στο τέλος του εργασιακού βίου, καθώς και δυνατότητα επιλογής, εντός πλαισίων, της ηλικίας συνταξιοδότησης.

Πηγή: enikos