Eurovision: Σάλος με το Ισραήλ – Ερωτηματικό για τον Ολλανδό, ισπανική απειλή αποχώρησης, σχόλια για τη Σάττι

Eurovision: Σάλος με το Ισραήλ – Ερωτηματικό για τον Ολλανδό, ισπανική απειλή αποχώρησης, σχόλια για τη Σάττι

Τόσο επεισοδιακή όσο εξελίσσεται και ενώ το βράδυ είναι ο μεγάλος τελικός, δεν την περίμενε κανείς τη διοργάνωση της Eurovision, αν και εκφράζονταν εξαρχής έντονοι φόβοι ότι η συμμετοχή του Ισραήλ θα προκαλούσε θύελλες.

Το ρίσκο που πήρε η διοργανώτρια αρχή EBU να καλέσει και το Ισραήλ, παρά τις εκκλήσεις περί του αντιθέτου, λόγω της σφαγής στη Γάζα, φαίνεται ότι δεν της βγήκε – αν και το τραγούδι της 20χρονης Ισραηλινής Έντεν Γκολάν εμφανίζεται τις τελευταίες ώρες ως ένα από τα δύο, τρία φαβορί για να κατακτήσει τη νίκη.

Στην πραγματικότητα η διοργάνωση έχει πολιτικοποιηθεί με έναν άγριο και ανεξέλεγκτο τρόπο.

Και είναι εξαιρετικά πιθανό να εκδηλωθούν ποικίλες και έντονες αντιδράσεις απόψε στον τελικό, είτε πάνω στη σκηνή από καλλιτέχνες, είτε στην αρένα από θεατές, αλλά πιθανόν και έξω από το στάδιο, καθώς πραγματοποιούνται διαρκώς διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και τα μέτρα ασφάλειας είναι δρακόντεια υπό το φόβο επεισοδίων ή και επιθέσεων.

Η EBU επέλεξε να αγνοήσει το κλίμα που έχει διαμορφωθεί και ενώ πέρσι είχε επιλέξει να αποκλείσει τη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, φέτος απέφυγε να αποκλείσει το Ισραήλ που επιχείρησε προκλητικά στην αρχή να δικαιολογήσει με το τραγούδι που είχε προωθήσει, την επίθεση στη Γάζα – το απέσυρε μετά, αλλά τα πράγματα ξέφυγαν από κάθε έλεγχο στη συνέχεια. Η συνεχιζόμενη σφαγή αμάχων στη Γάζα εξοργίζει πλέον όλο και περισσότερους.

Γιουχαΐσματα στην τελευταία πρόβα του Ισραήλ

Στην τελευταία πρόβα του τραγουδιού, το βράδυ της Παρασκευής υπήρξαν δυνατές αποδοκιμασίες – όπως και στον ημιτελικό της Πέμπτης – αλλά τα χειρότερα συνέβησαν στο παρασκήνιο, καθώς και με αφορμή τη συνέντευξη τύπου των συμμετεχόντων, όπου υπήρξαν αντιδράσεις.

Η Ισπανία απείλησε ότι θα αποχωρήσει από τον αποψινό τελικό καταγγέλλοντας εκφοβισμό δημοσιογράφου, ενώ η EBU απέκλεισε από τη χθεσινή πρόβα τον Ολλανδό τραγουδιστή Joost Klein, επειδή έδειξε να αποδοκιμάζει την Ισραηλινή συμμετέχουσα, κατά τη συνέντευξη τύπου.

Τραγελαφικό ήταν και το περιστατικό που έγινε με την κρατική ιταλική τηλεόραση RAI η οποία αποκάλυψε τον τρόπο που ψήφισαν οι Ιταλοί στον ημιτελικό (έδωσαν πρωτιά στο Ισραήλ), δημιουργώντας κλίμα για την έκβαση του διαγωνισμού.

Η απειλή της Ισπανίας

«Η ισπανική αντιπροσωπεία του RTVE μετέφερε στην EBU τη δέσμευσή της για την ελευθερία του Τύπου και της γνώμης και απαίτησε να διασφαλίσει τον σεβασμό της στη Eurovision», ήταν η δήλωση που δημοσιεύτηκε από το δημόσιο φορέα στο κοινωνικό δίκτυο X.

Τι συνέβη; Ο Ισπανός δημοσιογράφος Juanma Fernández κατήγγειλε τον εκφοβισμό του από τέσσερις Ισραηλινούς που ήταν διαπιστευμένοι ως δημοσιογράφοι στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision αφού φώναξε «Ελεύθερη Παλαιστίνη» μετά την πρόβα του Ισραήλ αυτήν την Παρασκευή.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ένας Ισραηλινός δημοσιογράφος γύρισε όταν άκουσε το σχόλιο «και άρχισε να τον επιπλήττει και να βγάζει φωτογραφίες».

Λίγα λεπτά αργότερα, δύο ακόμη Ισραηλινοί δημοσιογράφοι συμμετείχαν στην παρενόχληση του Fernández και τράβηξαν επίσης φωτογραφίες της διαπίστευσής του. «Τι κάνεις εδώ και γιατί το κάνεις αυτό αν είσαι δημοσιογράφος» είπαν σε έντονο ύφος και επιθετική στάση.

Μάλιστα, εμφανίστηκε και ένας Ισραηλινός κάμεραμαν και εστίασε στον Ισπανό «με τα φώτα της δημοσιότητας κατευθείαν στο πρόσωπό του σε μια προσπάθεια να τον εκφοβίσει», χωρίς να δώσει σημασία στο αίτημά του να τον αφήσει ήσυχο, αναφέρεται στην καταγγελία.

Ο αποκλεισμός του Ολλανδού από την πρόβα

Μέχρι αργά χθες το βράδυ υπήρχε σύγχυση και θολή εικόνα σχετικά με την ολλανδική συμμετοχή και ενώ ο καλλιτέχνης που εκπροσωπεί τη χώρα, ο Joost Klein αποκλείστηκε από την τελική πρόβα της Παρασκευής.

«Η έρευνα για το περιστατικό με τον Ολλανδό καλλιτέχνη στον φετινό Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision συνεχίζεται ακόμη. Γίνονται επίσης συζητήσεις μεταξύ της EBU και του AVROTROS, του ολλανδικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα» δήλωσε επισήμως χθες το βράδυ η EBU

Οι διοργανωτές έχουν ενοχληθεί από τη στάση του απέναντι στην ισραηλινή τραγουδίστρια, στην συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης.

Ο Joost σκεπάστηκε με τη σημαία της χώρας του γιατί δεν ήθελε να φωτογραφηθεί μαζί με την ισραηλινή αποστολή – ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την ισραηλινή σφαγή στην Γάζα, στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Προκειμένου να δικαιολογήσουν τη στάση τους, έφτασαν στο σημείο να διοχετεύσουν φήμη ότι είχε επεισόδιο και μάλιστα σοβαρό, με άνθρωπο της αποστολής του Ισραήλ, ο οποίος φέρεται να τον ειρωνεύτηκε, σχετικά με τους γονείς του που έχουν φύγει από τη ζωή, ενώ ο σουηδικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας αναφέρει ότι ο Joost Klein είχε σωματική αντιπαράθεση με έναν από τους φωτογράφους στην αρένα.

Πληροφορίες που διακινούνται φέρουν την Ολλανδία έτοιμη να αποσυρθεί από τον διαγωνισμό, ενώ η σημαία της χώρας φέρεται να έχει αφαιρεθεί στα αποδυτήρια.

Αντιδράσεις μέσα κι έξω από το στάδιο

Ο Σουηδός τραγουδιστής Έρικ Σάαντε εμφανίστηκε στον α’ ημιτελικό με ένα παλαιστινιακό μαντήλι δεμένο στο μπράτσο του, ενώ στη συνέντευξη της Πέμπτης η Μαρίνα Σάττι γύρισε την πλάτη της και χασμουριόταν επιδεικτικά στέλνοντας εμμέσως το μήνυμα της πολιτικής αποδοκιμασίας προς το Ισραήλ, ενώ την ίδια ώρα και ο Ελβετός Nemo κάθισε πίσω στην καρέκλα του, παίρνοντας ένα αδιάφορο ύφος.

Έξω από το στάδιο του Μάλμε, όπου γίνεται ο διαγωνισμός έχουν πραγματοποιηθεί πολλές και πολυπληθείς διαδηλώσεις εναντίον του Ισραήλ.

Και η αγωνία κορυφώνεται για το τι μπορεί να συμβεί απόψε πριν και κατά την ώρα του τελικού.

πηγή: topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα