Προστασία και ανάπτυξη του Θερμαϊκού κόλπου

Με στόχο τον αποτελεσματικότερο συντονισμό των ενεργειών φορέων και των υπηρεσιών που εμπλέκονται στα θέματα προστασίας και ανάπτυξης του Θερμαϊκού κόλπου, πραγματοποιήθηκε την  Πέμπτη 14 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη η πρώτη σύσκεψη της νεοσύστατης Διεύθυνσης Προστασίας και Ανάπτυξης του Θερμαϊκού Κόλπου του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης με εμπλεκόμενους φορείς. Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχε και ο Δήμαρχος Πλατέος κ. Φώτης Δημητριάδης εκπροσωπώντας την Τ.Ε.Δ.Κ. Νομού Ημαθίας, κατατέθηκαν προτάσεις και απόψεις για την ανάληψη συλλογικών δράσεων των αρμοδίων φορέων με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Θερμαϊκός κόλπος.

Το 2006, με το άρθρο 18 του Ν. 3489/2006 «Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 205 Α/2-10-2006) συστήθηκε στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης η (αυτοτελής) Διεύθυνση Προστασίας και Ανάπτυξης του Θερμαϊκού Κόλπου (Π.Α.Θ.Κ.), υπαγόμενη απ’ αυθείας στον οικείο Υπουργό, με σκοπό «την ανάδειξη, ανάλυση και μελέτη των τοπικών περιβαλλοντικών, τεχνικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και αναπτυξιακών προβλημάτων, αναγκών και προτεραιοτήτων, καθώς και την εκπόνηση μελετών και την επεξεργασία κατάλληλων μέτρων και προτάσεων για την προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη της λεκάνης του Θερμαϊκού Κόλπου».

Η Διεύθυνση Π.Α.Θ.Κ., η οποία προβλέπεται να στελεχωθεί με 15 άτομα μόνιμο επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό, για την εκπλήρωση της αποστολής της θα επεξεργάζεται και υποβάλλει στον Υπουργό προτάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος της λεκάνης του Θερμαϊκού Κόλπου, την παραγωγική, τουριστική, βιομηχανική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της παράκτιας ζώνης του, καθώς και την ανάπτυξη των θαλάσσιων συγκοινωνιών και της ακτοπλοίας, θα συλλέγει, μελετά και αξιοποιεί στοιχεία και δεδομένα που αφορούν στην ανάπτυξη και στην προστασία του περιβάλλοντος του κόλπου, θα συνεργάζεται με τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων, των Περιφερειών και των Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και θα επεξεργάζεται, από κοινού, μέτρα, με σκοπό την προστασία και βιώσιμη ανάπτυξή του, θα μεριμνά για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των πολιτών επί θεμάτων προστασίας του περιβάλλοντος της λεκάνης του Θερμαϊκού και θα εισηγείται στον Υπουργό προγράμματα που αφορούν επενδύσεις, χρηματοδοτήσεις και, εν γένει, δράσεις δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και οργανισμών που έχουν σχέση ή επηρεάζουν το περιβάλλον της λεκάνης του Θερμαϊκού και τη βιώσιμη ανάπτυξή του.

Κατά την διάρκεια της πρώτης σύσκεψης των εμπλεκομένων φορέων, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, αναπτύχθηκε μια ιδιαίτερα εποικοδομητική και γόνιμη ανταλλαγή προτάσεων και απόψεων με κοινή συνισταμένη την ανάγκη εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την προστασία και την βιώσιμη ανάπτυξη της λεκάνης του Θερμαϊκού Κόλπου και την ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών για την αναστροφή της ήδη υπάρχουσας κατάστασης.

Ο Δήμαρχος Πλατέος κ. Φώτης Δημητριάδης, που εκπροσώπησε την Τ.Ε.Δ.Κ. Ημαθίας στη σύσκεψη, δεδομένου ότι ο Δήμος Πλατέος είναι έχει θαλάσσιο μέτωπο στο Θερμαϊκό κόλπο (περιοχή Κλειδίου), κατέθεσε σειρά προτάσεων όσον αφορά:

• Τη δημιουργία βάσης δεδομένων στην οποία θα συγκεντρώνονται και θα καταγράφονται πληροφορίες όλων των πηγών-εστιών ρύπανσης (αστικά απόβλητα, βιομηχανικά λύματα, γεωργικά-κτηνοτροφικά απόβλητα κ.λπ.) των υδάτινων αποδεκτών που εκβάλουν στο Θερμαϊκό Κόλπο και συμβάλλουν στη ρύπανσή του, με σκοπό να παρακολουθούνται τακτικά οι εστίες αυτές, να γίνονται μετρήσεις των ρυπαντών και εκτιμήσεις της «συνεισφοράς» τους στη ρύπανση του Θερμαϊκού.

• Τον εφεξής διαρκή συντονισμό της Διεύθυνσης Π.Α.Θ.Κ. με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Θεσ/νίκης, Ημαθίας, Πιερίας, που έχουν όρια το θαλάσσιο μέτωπο του Θερμαϊκού Κόλπου, αλλά και αυτών της Πέλλας, Κοζάνης, δεδομένου ότι έχουμε μεταφορά ρύπων μέσω των ποταμών Αξιού, Αλιάκμονα, Λουδία, που διέρχονται από τα εδαφικά τους όρια, με τους αντίστοιχους ΟΤΑ α’ βαθμού των προαναφερθέντων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες αυτών (π.χ. Τμήματα Περιβάλλοντος), για μέτρα και δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης της ρύπανσης που πρέπει να αναληφθούν.

• Την εξεύρεση οικονομικών πόρων προκειμένου να εκπονηθεί ένα συνολικό επιχειρησιακό σχέδιο περιβαλλοντικής διαχείρισης του Θερμαϊκού Κόλπου και, παράλληλα, να συνταχθούν επί μέρους τομεακές μελέτες όσον αφορά τις γεωργοκτηνοτροφικές, βιομηχανικές και αλιευτικές (συμπεριλαμβανομένης της οστρακοκαλλιέργειας) δραστηριότητες, με στόχο να εφαρμοστούν κανόνες και περιοριστικοί όροι άσκησης αυτών, ώστε να διασφαλιστεί η αειφόρος ανάπτυξη, η αντιμετώπιση της ρύπανσης των εσωτερικών υδάτων που εκβάλουν στο Θερμαϊκό, και η προστασία της βιοποικιλότητας στο οικοσύστημα της περιοχής.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Προστασίας και Ανάπτυξης του Θερμαϊκού Κόλπου του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης κ. Νικολέτα Τσικώτη δήλωσε: «Ήταν ιδιαίτερα σημαντική η πρώτη αυτή σύσκεψη που εγκαινιάζει μια σειρά συναντήσεων μας  με τους εκπροσώπους των εμπλεκομένων φορέων, με πρώτο στόχο την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων για την προστασία και ανάπτυξη του Θερμαϊκού, την καταγραφή των προβλημάτων και την υποβολή προτάσεων για την κατά το δυνατόν άμεση αντιμετώπισή τους. Είναι μια από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Διεύθυνσης μας, που συστάθηκε σε υλοποίηση της σχετικής εξαγγελίας του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή και της πρωτοβουλίας του Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης κ. Γιώργου Καλαντζή, με στόχο την εκπόνηση και γοργή υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης».

Τον καθοριστικότατο ρόλο στο ιδιαίτερα κρίσιμο κομμάτι του συντονισμού και της σύνθεσης των πρωτοβουλιών για την προστασία του Θερμαϊκού Κόλπου επεσήμανε σε δηλώσεις του μετά το τέλος της σύσκεψης ο Αναπληρωτής καθηγητής Χημείας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος κ. Κώστας Φυτιάνος, τονίζοντας ότι: «Εδώ και δεκαετίες διάφοροι φορείς των οποίων οι αρμοδιότητες συχνά αλληλοεπικαλύπτονταν αναλάμβαναν ξεχωριστές πρωτοβουλίες χωρίς κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ο Συντονισμός όλων των φορέων από την Διεύθυνση Προστασίας και Ανάπτυξης του Θερμαϊκού Κόλπου του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης θα έχει θεαματικά αποτελέσματα τα οποία θα είναι πολύ σύντομα ορατά στον καθένα».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Φίλιππος Ζαφειρίου, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Αναστάσιος Κονακλίδης, ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα κ. Θεμιστοκλής Κουϊμτζής, ο  Γεν. Διευθυντής της ΕΥΑΘ Α.Ε κ. Ιωάννης Λασκαρίδης, από την Τ.Ε.Δ.Κ. Ν. Θεσσαλονίκης ο κ. Γιάννης Τσουκνίδας, από την Τ.Ε.Δ.Κ. Ν. Πιερίας, ο Δήμαρχος Παραλίας κ. Γιώργος Κεραμιδιώτης, εκπρόσωπος του ΟΛΘ, της ΕΥΑΘ Παγίων, της Διεύθυνσης Προστασίας Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Θεσ/νίκης, του Οργανισμού Ρυθμιστικού και της ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα