Ο Ντόναλντ Τραμπ «βάφτισε» ξανά τα Στενά του Ορμούζ «έδαφος των ΗΠΑ», απαντά το Ιράν με απειλές

Ο Ντόναλντ Τραμπ «βάφτισε» ξανά τα Στενά του Ορμούζ «έδαφος των ΗΠΑ», απαντά το Ιράν με απειλές

Ο Ντόναλντ Τραμπ επανήλθε με μια νέα ανάρτηση, ισχυριζόμενος πως τα Στενά του Ορμούζ αποτελούν «αμερικανικό έδαφος». Η κίνηση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Ιράν, το οποίο προειδοποίησε με στρατιωτικά πλήγματα σε αμερικανικά συμφέροντα. Παράλληλα, η Τεχεράνη απείλησε με απάντηση «σαν σεισμό» σε όσες χώρες συμμορφωθούν με τις νέες αμερικανικές κυρώσεις, τις οποίες η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να ανακοινώσει τη Δευτέρα.

Ο Τραμπ και τα Στενά του Ορμούζ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι τα Στενά του Ορμούζ είναι πλέον αμερικανικό έδαφος. Αυτή η δήλωση έγινε μέσω μιας νέας ανάρτησής του στον λογαριασμό του στο Truth Social.

Στην ανάρτησή του, ο Τραμπ δημοσίευσε μια εικόνα της περιοχής, στην οποία το Ορμούζ ήταν κυκλωμένο, συνοδευόμενη από τη λεζάντα «Νέο έδαφος των ΗΠΑ». Αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα που ο Αμερικανός πρόεδρος επιλέγει να αναρτήσει την ίδια εικόνα με τον συγκεκριμένο ισχυρισμό.

Η προειδοποίηση του Ιράν προς τις χώρες

Στο μεταξύ, ο γραμματέας του ιρανικού Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Μοχσέν Ρεζαΐ, προέβη σε δηλώσεις το Σάββατο, τονίζοντας τη θέση της Τεχεράνης. Ο Ρεζαΐ δήλωσε ότι το Ιράν θα θεωρήσει «εχθρούς» οποιαδήποτε χώρα συμμετάσχει στον «οικονομικό πόλεμο» που διεξάγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ιρανός αξιωματούχος υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «οποιαδήποτε χώρα συμμετέχει στην εφαρμογή οικονομικών περιορισμών εις βάρος μας θεωρείται εχθρός». Απευθυνόμενος σε όλες τις γύρω χώρες και σε όλες τις χώρες του κόσμου, ο Ρεζαΐ τόνισε: «μην συμμετέχετε στον οικονομικό πόλεμο που διεξάγεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες». Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στην κρατική τηλεόραση, μετά την ανακοίνωση από την Ουάσινγκτον για ενίσχυση των οικονομικών κυρώσεων που έχουν ως στόχο την αύξηση της πίεσης επί της Τεχεράνης.

Απειλές για πλήγματα σε αμερικανικά συμφέροντα

Ο Μοχσέν Ρεζαΐ προχώρησε περαιτέρω, δηλώνοντας ότι αν οι χώρες αρνηθούν «να πάρουν αποστάσεις» από τις ΗΠΑ, το Ιράν «θα πλήξει τα συμφέροντά τους». Διευκρίνισε ότι «ακόμη δεν έχουμε επιτεθεί στα αμερικανικά οικονομικά συμφέροντα» και ότι «μέχρι στιγμής έχουμε στοχοθετήσει μόνο στρατιωτικές βάσεις».

Ωστόσο, ο Ρεζαΐ υπογράμμισε πως, «αν θέλουν να μας επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις, οι ΗΠΑ διαθέτουν πετρελαϊκές και οικονομικές εταιρείες γύρω από το Ιράν και αλλού και θα τις πλήξουμε». Κατέληξε με μια ξεκάθαρη προειδοποίηση, αναφέροντας ότι αν ο Τραμπ «αναλάβει δράση, η αντίδρασή μας θα είναι σαν σεισμός».

Οι επικείμενες κυρώσεις των ΗΠΑ και η διεθνής στάση

Η Ουάσινγκτον έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή της να ενισχύσει τις οικονομικές κυρώσεις κατά του Ιράν, με στόχο την αύξηση της πίεσης επί της Τεχεράνης. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου αύριο Δευτέρα.

Η συνέντευξη Τύπου έχει προγραμματιστεί για τις 14:00 τοπική ώρα, που αντιστοιχεί στις 21:00 ώρα Ελλάδας. Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, υπάρχουν προειδοποιήσεις για την αποκάλυψη «των σκληρότερων κυρώσεων στην Ιστορία» εις βάρος του Ιράν. Η Ουάσινγκτον έχει απευθύνει έκκληση σε άλλες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένου του Πεκίνου, να συμμετάσχουν στις προσπάθειες απομόνωσης της ιρανικής οικονομίας. Ωστόσο, η Κίνα, η οποία αποτελεί στρατηγικό οικονομικό εταίρο του Ιράν, έχει επικρίνει αυτήν την πρωτοβουλία, υποστηρίζοντας ότι οι αμερικανικές «κυρώσεις και πιέσεις» δεν θα επιλύσουν τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Με πληροφορίες από: Enikos, Topontiki

Διαβάστε ακόμα

Δείτε ακόμα