Η Ρωσία επιμένει ότι οι Ουκρανοί χτύπησαν το Ιλιούσιν – Δεν σχολιάζει ακόμα το Κίεβο

Η Ρωσία επιμένει ότι οι Ουκρανοί χτύπησαν το Ιλιούσιν – Δεν σχολιάζει ακόμα το Κίεβο

Η Ρωσία κατηγόρησε, την Τετάρτη (24/01), την Ουκρανία ότι κατέρριψε σκόπιμα ένα ρωσικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος – τύπου Ιλιούσιν – που μετέφερε 65 αιχμάλωτους Ουκρανούς στρατιώτες για ανταλλαγή, κάνοντας λόγο για «μια βάρβαρη τρομοκρατική πράξη», η οποία προκάλεσε τον θάνατο συνολικά 74 ανθρώπων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι έξι μέλη του ρωσικού πληρώματος και τρεις Ρώσοι στρατιώτες επέβαιναν στο στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος Ιλιούσιν, Il-76, που καταρρίφθηκε κοντά στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ, πλησίον στα ουκρανικά σύνορα.

«Η ουκρανική ηγεσία γνώριζε πολύ καλά ότι, σύμφωνα με την καθιερωμένη πρακτική, οι Ουκρανοί στρατιωτικοί θα μεταφέρονταν σήμερα (24/01) με στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος στο αεροδρόμιο του Μπέλγκοροντ για να ανταλλαγούν», ανέφερε ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, προσθέτοντας το εξής: «Σύμφωνα με προηγούμενη συμφωνία, το γεγονός αυτό επρόκειτο να γίνει το απόγευμα στο σημείο ελέγχου Κολοτιλόβκα, στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα. Διαπράττοντας αυτή την τρομοκρατική ενέργεια, η ουκρανική ηγεσία έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο. Αδιαφόρησε για τις ζωές των ίδιων της των πολιτών».

Τι λέει η Ουκρανία για τη συντριβή του Ιλιούσιν

Ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου, δήλωσε στο Reuters: «Τα σχόλια θα έρθουν λίγο αργότερα. Χρειάζεται χρόνος για να διευκρινιστούν όλα τα δεδομένα». Βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram από το Baza, ένα κανάλι που συνδέεται με τις ρωσικές Υπηρεσίες Ασφαλείας, και επαληθεύτηκε από το Reuters, έδειχνε ένα μεγάλο αεροσκάφος να πέφτει κοντά στο χωριό Γιαμπλόνοβο στην περιοχή Μπέλγκοροντ και να εκρήγνυται.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ουκρανίας (GUR), Αντρίι Γιούσοβ, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Radio Svoboda» ότι είχε προγραμματιστεί ανταλλαγή αιχμαλώτων για την Τετάρτη (24/01), προσθέτοντας: «Δεν πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή».

Το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό. Επίσης, το ουκρανικό μέσο ενημέρωσης «Ukrainska Pravda» ανέφερε, αρχικά, ότι στρατιωτικές πηγές υποστήριξαν ότι το Κίεβο κατέρριψε το αεροπλάνο επειδή μετέφερε πυραύλους S-300 αλλά, αργότερα, διόρθωσε το δημοσίευμά του, σημειώνοντας ότι η πληροφορία αυτή δεν είχε επιβεβαιωθεί από άλλες πηγές.

«Συνετρίβη από ουκρανικούς πυραύλους», λέει η Ρωσία

Ο Αντρέι Καρταπόλοφ, νομοθέτης στο ρωσικό κοινοβούλιο και στρατηγός εν αποστρατεία, δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ότι ήταν αδύνατον για τους χειριστές των ουκρανικών πυραυλικών συστημάτων εδάφους - αέρος να μπερδέψουν τα μεταγωγικά αεροπλάνα με τα στρατιωτικά αεροπλάνα ή τα ελικόπτερα ως στόχους. «Έγινε σκόπιμα για να σαμποταριστεί η ανταλλαγή αιχμαλώτων», είπε ο ίδιος, τονίζοντας ότι ένα δεύτερο ρωσικό μεταγωγικό αεροπλάνο Il-76 που μετέφερε περίπου 80 Ουκρανούς στρατιώτες στην ανταλλαγή, είχε καταφέρει να κάνει αναστροφή.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι οι χειριστές των ραντάρ του είχαν εντοπίσει την εκτόξευση δύο ουκρανικών πυραύλων τη στιγμή της κατάρριψης του αεροσκάφους. Ο Αντρέι Καρταπόλοφ, ο οποίος έχει στενούς δεσμούς με το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, ισχυρίστηκε ότι το αεροπλάνο είχε καταρριφθεί από τρεις πυραύλους είτε αμερικανικής είτε γερμανικής κατασκευής και πρόσθεσε ότι το εν λόγω Ιλιούσιν δεν συνοδεύτηκε από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη επειδή η πτήση είχε συμφωνηθεί με τους Ουκρανούς. Εάν επιβεβαιωθούν οι λεπτομέρειες, θα πρόκειται για το πιο θανατηφόρο περιστατικό του είδους του, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια του σχεδόν διετούς πολέμου με την Ουκρανία.

Ωστόσο, το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει άμεσα λεπτομέρειες σχετικά με το ποιοι επέβαιναν στο αεροσκάφος που κατέπεσε, αλλά η Μόσχα και το Κίεβο ανταλλάσσουν τακτικά αιχμαλώτους από τότε που η Ρωσία άρχισε την – κατά το Κρεμλίνο – «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, δηλαδή από τον Φεβρουάριο του 2022.

Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν έναν κατάλογο με τα ονόματα των 65 αιχμαλώτων Ουκρανών στρατιωτών που, όπως ανέφεραν, επέβαιναν στο αεροσκάφος μαζί με τις ημερομηνίες γέννησής τους.

Κυβερνήτης Μπέλγκοροντ: «Σκοτώθηκαν όλοι»

Ο Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ, κυβερνήτης της περιοχής του Μπέλγκοροντ, δήλωσε ότι και οι 74 επιβαίνοντες στο αεροπλάνο σκοτώθηκαν και ότι το Ιλιούσιν κατέπεσε στην περιοχή Κοροτσάνσκι της περιοχής, βορειοανατολικά της πόλης. Είπε, επίσης, ότι οι ερευνητές και οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης βρίσκονταν ήδη στο σημείο.

Η περιοχή του Μπέλγκοροντ, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία, έχει δεχθεί συχνές επιθέσεις κατά τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένης μιας πυραυλικής επίθεσης τον Δεκέμβριο από την οποία σκοτώθηκαν 25 άνθρωποι.

Ο Βιάτσεσλαβ Βολοντίν, πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, δηλαδή της Κάτω Βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, ανέφερε ότι θα αποσταλεί επιστολή προς το αμερικανικό Κογκρέσο και το γερμανικό κοινοβούλιο «ώστε οι νομοθέτες τους να δουν επιτέλους καθαρά ποιον χρηματοδοτούν και ποιον βοηθούν». Χαρακτηριστικά, ο ίδιος δήλωσε: «Αυτοί [σ.σ. η Ουκρανία] κατέρριψαν τους δικούς τους στρατιώτες στον αέρα.

Οι μητέρες, οι γυναίκες και τα παιδιά τους τούς περίμεναν. Πήραν μια απόφαση και κατέρριψαν με αμερικανικούς και γερμανικούς πυραύλους τους ανυπεράσπιστους πιλότους μας σε ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροπλάνο, οι οποίοι εκτελούσαν μια ανθρωπιστική αποστολή».

Επισημαίνεται πως το Il-76 είναι ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος που έχει σχεδιαστεί για την αερομεταφορά στρατευμάτων, φορτίων, στρατιωτικού εξοπλισμού και όπλων, έχει συνήθως πενταμελές πλήρωμα και μπορεί να μεταφέρει έως και 90 επιβάτες. Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι εξετάζει την κατάσταση.

Λαβρόφ: «Η Ουκρανία αρχικά πανηγύρισε για την κατάρριψη»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μίλησε την Τετάρτη (24/01) στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, και δήλωσε πως «η ουκρανική πλευρά πανηγύρισε για την κατάρριψη του στρατιωτικού αεροσκάφους και στη συνέχεια προσπάθησε να το κρύψει γρήγορα κάτω από το χαλί όταν το συνειδητοποίησε».

Ακόμα, ο ίδιος κατήγγειλε το Κίεβο ότι χρησιμοποιεί τρομοκρατικές μεθόδους μετά την κατάρριψη του μεταγωγικού αεροσκάφους Il-76 πάνω από την περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας και σημείωσε πως η Ρωσία αναμένει από τη γαλλική προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση ύστερα από αυτό το περιστατικό.

Επίσης, σύμφωνα με τον Σεργκέι Λαβρόφ, η Μόσχα εργάζεται για την εξακρίβωση των γεγονότων σχετικά με τη συντριβή του αεροσκάφους Il-76, ενώ το Κίεβο κάνει λόγο για «νίκη». Κατά τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, η Ουκρανία γνώριζε σίγουρα για την επικείμενη ανταλλαγή αιχμαλώτων στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως «η Ρωσία δεν νοιάζεται που η παγκόσμια κοινότητα μπορεί να μην πιστέψει την άποψή της για τη συντριβή του Il-76, καθώς κανένα στοιχείο σχετικά με την Μπούτσα δεν έχει εμφανιστεί επί δύο χρόνια»

Πηγή: ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα