Τουρκία: Οι πανηγυρισμοί, οι καταγγελίες. O ρυθμιστής του β΄ γύρου των εκλογών

Τουρκία: Οι πανηγυρισμοί, οι καταγγελίες. O ρυθμιστής του β΄ γύρου των εκλογών

Το τρίπτυχο Ισλάμ, πατρίδα, οικογένεια έδωσε τη νίκη στον Ταγίπ Ερντογάν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, δίνοντας στον Τούρκο πρόεδρο ποσοστό 49,5% έναντι 44,9% του κεμαλιστή Κιλιτσντάρογλουπου εκπροσώπησε τη συμμαχία της αντιπολίτευσης.

«Έρχεται αυτός που περιμέναμε. Έρχεται ο υπηρέτης του λαού μας. Ο γενναίος της Ανατολής».

Δύο μετά τα μεσάνυχτα στην Άγκυρα. Ο Ταγίπ Ερντογάν βγαίνει στο μπαλκόνι του αρχηγείου του με τη σύζυγό του Εμινέ. Αποθεώνεται από τους οπαδούς του και προσθέτει τη φωνή του σε ένα τραγούδι με νόημα.

«Σε αυτούς που ακούν, σε αυτούς που δεν ακούν, σε αυτούς που ρωτούν και σε αυτούς που δεν ρωτούν. Αγαπάμε, αγαπάμε πολύ».

«Είμαστε μπροστά από τον βασικό μας αντίπαλο με 2,6 εκατομμύρια ψήφους. Αυτή η διαφορά θα είναι μεγαλύτερη στα τελικά αποτελέσματα», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Αποδέχτηκε το αποτέλεσμα ο Κιλιτσντάρογλου
Ο αντίπαλός του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποψήφιος της συμμαχίας έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, κατήγγειλε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu για χειραγώγηση και καθυστέρηση των αποτελεσμάτων σε συνδυασμό με διαρκείς ενστάσεις σε εκλογικά κέντρα όπου έχανε ο Ερντογάν.

Όμως, στο τέλος αποδέχθηκε το αποτέλεσμα που σημαίνει πολιτική μονομαχία του με τον Ερντογάν σε δύο εβδομάδες.

«Θα κερδίσουμε αυτές τις εκλογές στο δεύτερο γύρο. Θα το δουν όλοι», είπε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ερντογάν 49,5% – Κιλιτσντάρογλου 44,89% – Ογάν 5,17%
Στα σχεδόν τελικά αποτελέσματα, ο Ερντογάν έχει 49,5% με λίγο πάνω από 27 εκατομμύρια ψήφους, ο Κιλιτσντάρογλου 44,89% με 24 εκατομμύρια 500.000 ψήφους και ο ακροδεξιός εθνικιστής, Σινάν Ογάν, με 5,17% και 2 εκατομμύρια 800.000 ψήφους.

Η ζωή μία μέρα μετά τις κάλπες, έχει επιστρέψει στο φυσιολογικό της. Όλοι είναι πίσω στις δουλειές τους. Ο πρόεδρος του ανώτατου εκλογικού συμβουλίου ανακοίνωσε ότι σε 15 μέρες πάμε για τον δεύτερο γύρο. Εκεί, οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι θα δουν αν μπορούν να διεκδικήσουν την προεδρία, με τον Ταγίπ Ερντογάν φυσικά να έχει το προβάδισμα και την παράσταση νίκης.

Το απόγευμα ο Κιλιντσντάρογλου επανήλθε με μια οργισμένη δήλωση, απευθυνόμενους σε φίλους και αντιπάλους.

«Εδώ είμαι. Και εσείς εδώ είστε. Μα τον Θεό, θα αγωνιστώ μέχρι το τέλος. Εδώ είμαι, εδώ».

Παρά τις απώλειες στις βουλευτικές εκλογές, ο Ερντογάν και οι εθνικιστές σύμμαχοί του διατηρούν την πλειοψηφία στη Βουλή, συνολικά 322 έδρες.

Οι κεμαλιστές του Κιλιτσντάρογλου ανέβηκαν στις 169 έδρες, το «Καλό Κόμμα» της Ακσενέρ έχει 44 (αθροιστικά 213 έδρες), ενώ η συμμαχία Κούρδων Αριστεράς και Πράσινων διατηρεί τις δυνάμεις της με 66 έδρες.

Γιατί αποδείχθηκε «πολύ σκληρός για να πεθάνει» ο Ερντογάν
Φαίνεται πως η επιλογή του Ερντογάν να επιτεθεί στους κούρδους απέδωσε. Ένας πολύ σημαντικό στοιχείο είναι η νίκη του στις σεισμόπληκτες περιοχές, όπου τους έπεισε πως είναι ο μόνος που μπορεί να τους βοηθήσει, στέλνοντάς τους άμεσα κοντέινερ.

Απόλυτος ρυθμιστής είναι ο Ογάν, ο οποίος δήλωσε πως δεν πρόκειται το κόμμα του να συνεργαστεί με κάποιον που συνεργάζεται με τους Κούρδους, δηλαδή τον Κιλιντσάρογλου.

Εάν μείνουν ελεύθεροι οι ψηφοφόροι του, καθώς είναι εθνικιστές, το πιο πιθανό είναι να  ψηφίσουν τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα