Όσκαρς 2023: Βραβείο στο ντοκιμαντέρ για τον Ναβάλνι - Η Ρωσία κάνει λόγο για πολιτικοποίηση του Χόλιγουντ

Όσκαρς 2023: Βραβείο στο ντοκιμαντέρ για τον Ναβάλνι - Η Ρωσία κάνει λόγο για πολιτικοποίηση του Χόλιγουντ

Για «πολιτικοποίηση» του Χόλιγουντ κάνει λόγο ο Κρεμλίνο σχολιάζοντας το βραβείο Όσκαρ που απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ «Ναβάλνι» σχετικά με την υπόθεση της δηλητηρίασης του ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι και τη φυλάκισή του μετά την επιστροφή του το 2021 στη Μόσχα.

Το ντοκιμαντέρ εμφανίζει τον σφοδρό επικριτή του Κρεμλίνου να αναρρώνει στη Γερμανία μετά την δηλητηρίασή του με νευροτοξικό παράγοντα στη Σιβηρία το 2020 και να συνεργάζεται με την ερευνητική ιστοσελίδα Bellingcat για να αποκαλύψουν τους υπεύθυνους. Ο Ναβάλνι επέρριψε την ευθύνη για την υπόθεση της δηλητηρίασης σε μια ομάδα πρακτόρων της ρωσικής κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας FSB. Η Ρωσία αρνείται ότι επιχείρησε να τον δολοφονήσει.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι δεν έχει δει την ταινία, που κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ, αλλά μολαταύτα «τολμώ να υποθέσω πως σαφώς υπάρχει ένα συγκεκριμένο στοιχείο πολιτικοποίησης του θέματος». Όπως είπε, η πολιτική δεν είναι άγνωστη στο Χόλιγουντ, «αλλά δεν μπορώ να μιλήσω για την όποια κινηματογραφική αξία αυτής της ταινίας διότι δεν είμαι γνώστης».

Σημειώνεται πως ο Ναβάλνι βρίσκεται σε μια φυλακή υψηλής ασφαλείας όπου εκτίει συνδυαστική ποινή κάθειρξης 11,5 ετών για περιφρόνηση δικαστηρίου και απάτη, κατηγορίες που ο ίδιος υποστηρίζει ότι είναι κατασκευασμένες για να τον φιμώσουν.

Κατά την απονομή του Όσκαρ, μαζί με τον καναδό σκηνοθέτη της ταινίας Ντάνιελ Ρόχερ, η Γιούλια Ναβάλναγια, σύζυγος του 46χρονου Ναβάλνι, κατήγγειλε πως «ο σύζυγός μου είναι στη φυλακή επειδή είπε την αλήθεια (…) επειδή υπερασπίστηκε τη δημοκρατία» και πρόσθεσε: «Αλεξέι, ονειρεύομαι τη μέρα που θα ανακτήσεις την ελευθερία σου, που η χώρα μας θα ανακτήσει την ελευθερία της. Μείνε δυνατός αγάπη μου».

Για την ιστορία το ντοκιμαντέρ «Ναβάλνι», παραγωγής CNN Films και HBO Max, ήταν υποψήφιο μαζί με τα ντοκιμαντέρ «All that breathes», «All the Beauty and the Bloodshed», «Fire of love» και «A House Made of Splinters».

Πηγή: newsbeast.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα