Δεκάδες χιλιάδες γιατροί απεργούν στα βρετανικά νοσοκομεία

Δεκάδες χιλιάδες γιατροί απεργούν στα βρετανικά νοσοκομεία

Χιλιάδες γιατροί άρχισαν σήμερα απεργία τριών ημερών στα βρετανικά νοσοκομεία ζητώντας μισθολογικές αυξήσεις, στο ξεκίνημα μιας εβδομάδας που αναμένεται ότι θα σηματοδοτηθεί από πολυάριθμες κοινωνικές κινητοποιήσεις.

Απεργίες πραγματοποιούνται τους τελευταίους μήνες από πολλούς επαγγελματίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ο πληθωρισμός υπερβαίνει το 10%. Σιδηροδρομικοί, νοσηλεύτριες, συνοριοφύλακες, εκπαιδευτικοί και άλλοι έχουν απεργήσει για να ζητήσουν αυξήσεις, καθώς οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας έχουν αυξηθεί αλματωδώς.

Η κυβέρνηση άρχισε διαπραγματεύσεις κυρίως με τις νοσηλεύτριες και τους σιδηροδρομικούς.

Ωστόσο η μεθαυριανή Τετάρτη, η μέρα που η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τον προϋπολογισμό της, αναμένεται ότι θα είναι μία από τις σημαντικότερες ημέρες εργατικής κινητοποίησης σε διάστημα πολλών ετών. Δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, οδηγοί του λονδρέζικου μετρό και δημοσιογράφοι του BBC θα απεργήσουν. Διαδήλωση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο, στη συνοικία του Ουέστμινστερ.

Οι γιατροί άρχισαν σήμερα την κινητοποίηση. Μέλη του συνδικάτου British Medical Association (BMA) έχουν οργανώσει πικετοφορίες μπροστά από νοσοκομεία. Η κινητοποίησή τους προβλέπεται να διαρκέσει τρεις ημέρες.

Σύμφωνα με το BMA, οι γιατροί αυτοί έχουν χάσει 26% της αμοιβής τους σε πραγματικούς όρους από το 2008, όταν επιβλήθηκαν μέτρα λιτότητας στις υπηρεσίες υγείας.

Το συνδικάτο αυτό άρχισε εκστρατεία υποστηρίζοντας πως οι σερβιτόροι στα καφέ πληρώνονται καλύτερα από τους πρωτοδιοριζόμενους γιατρούς. Αυτοί οι τελευταίοι αμείβονται με περίπου 14 στερλίνες (15,8 ευρώ) την ώρα, σύμφωνα με το BMA.

«Χάρη σ' αυτή την κυβέρνηση, μπορείς να κερδίσεις περισσότερα σερβίροντας σε καφέ απ' ό,τι σώζοντας ασθενείς», σύμφωνα με ένα σύνθημα του BMA.

«Πίστευα πως με το να γίνω γιατρός, θα ήμουν ανεξάρτητη οικονομικά, όμως αυτό δεν συμβαίνει», δήλωσε η Μπέκι Μπέιτς, μια νεαρή γιατρός στην κεντρική Αγγλία.

«Με τα δάνεια για τα δίδακτρα και τα προσωπικά δάνεια, βγήκα από την ιατρική αχολή με χρέος πάνω από 100.000 στερλίνες. Σήμερα, ο μισθός μου δεν μου επιτρέπει ούτε καν να επισκευάσω το αυτοκίνητό μου όταν έχει πρόβλημα», πρόσθεσε.

Οι επικεφαλής της δημόσιας Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας (NHS) εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτή η απεργία για τους ασθενείς.

Η NHS διέρχεται βαθιά κρίση, εξασθενημένη από τις πολιτικές λιτότητας και τις συνέπειες της πανδημίας. Στις 6 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στην εν λόγω υπηρεσία η σημαντικότερη απεργία από τη δημιουργία της το 1948, όταν νοσηλεύτριες και τραυματιοφορείς απήργησαν για πρώτη φορά την ίδια ημέρα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα