Γαλλία: Αυτοκτόνησε 13χρονος που του έκαναν bullying στο σχολείο λόγω της ομοφυλοφιλίας του

Γαλλία: Αυτοκτόνησε 13χρονος που του έκαναν bullying στο σχολείο λόγω της ομοφυλοφιλίας του

Σοκάρει τη Γαλλία η αυτοκτονία ενός 13χρονου, ο οποίος δεχόταν bullying στο σχολείο του. Το περιστατικό συνέβη το περασμένο Σαββατοκύριακο στο σπίτι του στην περιοχή Vosges της ανατολικής Γαλλίας. Για την υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα.

Ο περιφερειακός εισαγγελέας Φρεντερίκ Ναχόν ανέφερε ότι οι φίλοι του παιδιού είπαν στους ανακριτές ότι ο 13χρονος είχε πέσει θύμα εκφοβισμού «από μαθητές στο σχολείο του εδώ και αρκετούς μήνες λόγω της ομοφυλοφιλίας του».

Η οικογένεια δεν έχει υποβάλει ακόμα μήνυση, αλλά η κατάσταση που επικρατεί στο σχολείο Louis Armand στην πόλη Golbey έχει αναφερθεί στο υπουργείο Παιδείας, πρόσθεσε ο εισαγγελέας.

«Σκέφτομαι όλους τους μαθητές, σαν τον 13χρονο που υφίστανται bullying. Η απελπισία τους είναι η βάση της αποφασιστικότητάς μου να αποτρέψω κάθε μορφή εκφοβισμού», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Παιδείας της Γαλλίας Παπ Νντιαγιέ.

Ο υπουργός Μεταφορών Clement Beaune, ο οποίος δήλωσε ανοιχτά ότι είναι ομοφυλόφιλος το 2020, έγραψε στο Twitter: «Η ομοφοβία σκοτώνει. Θλίψη και υποστήριξη στην οικογένεια του Λούκας».

«Αυτό είναι απαράδεκτο», πρόσθεσε η υπουργός Διαφορετικότητας Isabelle Rome. «Πρέπει να χυθεί άπλετο φως σε αυτήν την τραγωδία και τις ομοφοβικές συνθήκες που την περιβάλλουν», είπε.

Η Catherine Faivre, δικηγόρος που εκπροσωπεί την οικογένεια του αγοριού, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι προτού εξετάσει το ενδεχόμενο υποβολής καταγγελίας, η οικογένεια «ήθελε να θάψει τον γιο της». «Υπάρχουν ευθύνες που μπορούν να αναζητηθούν και να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι όντως έχει διαπραχθεί αδίκημα», ανέφερε στο bfmtv που σημειώνει πως η υποβολή μήνυσης από τους γονείς είναι δεδομένη.

Η κηδεία θα γίνει στην πόλη Epinal το Σάββατο. Η φιλανθρωπική οργάνωση Stop Homophobie κατά των διακρίσεων ανακοίνωσε ότι οι γονείς του θα ζητήσουν από τον κόσμο να φέρει πλακάτ LGBTQ σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Η τοπική διεύθυνση εκπαίδευσης είπε ότι ο Λούκας άρχισε να γίνεται «στόχος» στο σχολείο μετά το καλοκαίρι. «Αυτό ελήφθη αμέσως σοβαρά υπόψη από τις ομάδες του σχολείου, οι οποίες έδειχναν μεγάλη προσοχή σε καθημερινή βάση», ανέφερε.

Ο σκοπός της εισαγγελικής έρευνας είναι να διαπιστωθεί εάν υπάρχει σχέση μεταξύ αυτών των πράξεων παρενόχλησης που δεχόταν το παιδί στο σχολείο και της αυτοκτονίας του. Οι συμμαθητές του, όπως αναφέρει το bfmtv, τον κορόιδευαν και τον έβριζαν. Γεγονότα που η οικογένειά του είχε αναφέρει ήδη από τον Σεπτέμβριο στη διοίκηση του σχολείου. Στη συνέχεια, το σχολείο φέρεται να κάλεσε ορισμένους μαθητές, αλλά και τον διευθυντή και «η κατάσταση λύθηκε», όπως λένε.

Δεχόταν bullying εδώ μήνες πριν από την αυτοκτονία

Για αρκετούς μήνες, το αγόρι υφίστατο bullying στη γειτονιά του, αλλά κυρίως στο σχολείο του. H μητέρα του είχε αναφέρει εκφοβισμό που σχετίζεται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό του εφήβου στην πρώτη συνάντηση γονέων και δασκάλων, τον Σεπτέμβριο του 2022. «Ήταν πάντα χαμογελαστός, ευχάριστος, προσεκτικός, αυθόρμητος, γεμάτος όνειρα και επιθυμίες”, διαβεβαιώνει η Stéphanie, στενή φίλη της οικογένειας.

«Τον παρενοχλούσαν τακτικά σε σχέση με το ντύσιμό του, τον τρόπο ζωής του. Δεν κρυβόταν. Αυτό μπορεί να ενόχλησε κάποιους που δεν τολμούσαν να είναι τόσο ολοκληρωμένοι άνθρωποι όσο αυτός…» αναφέρει. Ο Λούκας είχε εξομολογηθεί τα όσα βίωνε στην μητέρα του.

Μίλησε για αυτό στη μαμά του, η οποία αντέδρασε καλώντας το σχολείο, τον διευθυντή… Όταν γύρισε σπίτι από το σχολείο, εξέφραζε παράπονα γι’ αυτό που περνούσε ξανά και ξανά. Η μητέρα του ζήτησε βοήθεια πολλές φορές. Το σχολικό περιβάλλον δεν αντέδρασε όπως θα έπρεπε», είπε η οικογενειακή φίλη.

«Η κατάσταση ελήφθη πολύ σοβαρά υπόψη από το ίδρυμα, από τον διευθυντή», διαβεβαιώνει η Valérie Dautreme, ακαδημαϊκή διευθύντρια των εθνικών εκπαιδευτικών υπηρεσιών στην περιοχή Vosges.

πηγή: enikos.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα