Βρετανικό Μουσείο: Εποικοδομητικές συζητήσεις με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα - Τι λέει το ΥΠΠΟ

Βρετανικό Μουσείο: Εποικοδομητικές συζητήσεις με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα - Τι λέει το ΥΠΠΟ

Το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε σήμερα ότι διεξάγει «εποικοδομητικές συζητήσεις» με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Η βρετανική Daily Telegraph ανέφερε σήμερα ότι έχει συνταχθεί μια συμφωνία με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, πρώην υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, προκειμένου να επιτραπεί η επιστροφή των Γλυπτών στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανταλλαγής.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι μια τέτοια διευθέτηση, η οποία στην πραγματικότητα θα είναι μια συμφωνία δανεισμού, ενδέχεται να συναφθεί σύντομα.

«Έχουμε δηλώσει δημόσια, επιδιώκουμε ενεργά μια νέα σύμπραξη για τον Παρθενώνα με τους φίλους μας στην Ελλάδα και καθώς μπαίνουμε σε μια νέα χρονιά, οι εποικοδομητικές συζητήσεις συνεχίζονται», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Βρετανικό Μουσείο.

Σημειώνεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, είπε σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα ότι «δεν υπάρχει καμία νεότερη επικοινωνία με τους αξιωματούχους της κυβέρνησης. Διαρκής επιδίωξή μας είναι η επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα».

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη το Bloomberg μετέδωσε ότι το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης πλησιάζουν σε συμφωνία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα στο πλαίσιο πολιτιστικής ανταλλαγής. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μια συμφωνία θα έβλεπε ένα ποσοστό των μαρμάρων να αποστέλλονται στην Αθήνα σταδιακά σε βάθος χρόνου. Σε αντάλλαγμα, άλλα αντικείμενα θα παραχωρηθούν στο μουσείο του Λονδίνου σε μορφή δανεισμού, ενώ η Βρετανία θα μπορούσε να πάρει και γύψινα αντίγραφα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Πηγές του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που μίλησαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, όμως, ανέφεραν ότι «δεν ισχύει το δημοσίευμα του Bloomberg ότι το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο Ακρόπολης βρίσκονται κοντά σε συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για τη σταδιακή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής».

πηγή: newsit.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα