Ινδονησία: Σάλος με τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα

Την περασμένη εβδομάδα, το κοινοβούλιο της Ινδονησίας ψήφισε μια σειρά από αμφιλεγόμενους νόμους, οι οποίοι μεταξύ άλλων απαγορεύουν το σεξ εκτός γάμου καθώς και τη διαμονή στο ίδιο δωμάτιο ανύπαντρων ζευγαριών. 

Οι νέοι νόμοι θα τεθούν σε ισχύ σε τρία χρόνια, αλλά οι ξενοδόχοι και οι τουριστικοί πράκτορες εκφράζουν ήδη την ανησυχία τους για την επίδραση τους στον τουρισμό.

«Ο νόμος θα είναι πολύ αντιπαραγωγικός για την τουριστική βιομηχανία στο Μπαλί – ιδίως οι διατάξεις που αφορούν το σεξ και τον γάμο», δήλωσε ο Putu Winastra, πρόεδρος του μεγαλύτερου τουριστικού ομίλου της χώρας και της Ένωσης των Ινδονησιακών Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων στο CNN.

 Οι νέοι νόμοι θεωρούνται επιστέγασμα του αυξανόμενου θρησκευτικού συντηρητισμού που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στη χώρα. Μάλιστα, σε πολλά τμήματα της, με εξαίρεση το Μπαλί, όπου εκεί ο πληθυσμός είναι κυρίως ινδουιστικός, έχουν ήδη επιβληθεί αυστηροί ισλαμιστικοί κώδικες.

Οι Ινδονήσιοι νομοθέτες υπερασπίστηκαν τους νέους νόμους, λέγοντας ότι προσπάθησαν να ικανοποιήσουν τις «δημόσιες προσδοκίες». Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχολίασε ότι δεν είναι εύκολο για μια πολυπολιτισμική χώρα να φτιάξει έναν ποινικό κώδικα που «να υπηρετεί τα συμφέροντα όλων».

 Ο νέος αυτός ποινικός κώδικας ορίζει ότι όποιος Ινδονήσιος ή αλλοδαπός βρεθεί ένοχος για μοιχεία ή προγαμιαίες σχέσεις μπορεί να αντιμετωπίσει 12 μήνες φυλάκιση.

 «Πρέπει τα ζευγάρια (που επισκέπτονται το Μπαλί) να αποδεικνύουν ότι είναι παντρεμένα; Θα πρέπει να τους ρωτάμε;» αναρωτιέται ο Putu. «Οι ξένοι τουρίστες θα το σκεφτούν δύο φορές για να ταξιδέψουν στο Μπαλί επειδή μπορεί να καταλήξουν στη φυλακή» σχολιάζει.

ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ανθρώπινων δικαιωμάτων τονίζουν πως οι νόμοι θα επηρεάσουν δυσανάλογα τις γυναίκες και τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

 Οι τουριστικοί φορείς έχουν επίσης αντιταχθεί στους νόμους, λέγοντας ότι θα είναι δύσκολο για αυτούς να τους επιβάλουν. «Πρόκειται για ιδιωτικές πληροφορίες και είναι αδύνατο για εμάς να ρωτάμε τα ζευγάρια αν είναι παντρεμένα ή όχι» δήλωσε η Ida Bagus Purwa Sidemen, εκτελεστική διευθύντρια της Ινδονησιακής Ένωσης Ξενοδοχείων και Εστιατορίων (PHRI).

 Η Sidemen πιστεύει ότι η κυβέρνηση της Ινδονησίας θα επανεξετάσει τους νόμους μετά τις αντιδράσεις του κοινού. «Δεν μπορούμε να ρωτάμε κάθε ζευγάρι για τη νόμιμη οικογενειακή του κατάσταση. Αυτό θα μας δημιουργήσει τεράστια προβλήματα» σχολιάζει.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα