Ρωσία: Η ώρα της φιέστας για την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών – Ο Πούτιν ενημέρωσε την Κρατική Δούμα

Ρωσία: Η ώρα της φιέστας για την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών – Ο Πούτιν ενημέρωσε την Κρατική Δούμα

Έφθασε η ώρα της φιέστας του Κρεμλίνου για την προσάρτηση νέων ουκρανικών εδαφών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη προσάρτηση εδαφών από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εν μέσω οργισμένων δυτικών αντιδράσεων. Δυτικές κυβερνήσεις και το Κίεβο δήλωσαν πως οι ψηφοφορίες διεξήχθησαν υπό τον καταναγκασμό της κατοχής, δεν ήταν αντιπροσωπευτικές και παραβίασαν το διεθνές δίκαιο.

Το διάγγελμα Πούτιν αναμένεται να επισημοποιήσει την προσάρτηση της Χερσώνας, της Ζαπορίζια, του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ, ενώ ο επικεφαλής της Κρατικής Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, δήλωσε πως ο Πούτιν ενημέρωσε το σώμα για τα σχέδια υπαγωγής τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας στη Ρωσία, ένα τεχνικό βήμα προς την προσάρτηση από τη Ρωσία των περιοχών αυτών.Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, Βιτσισλάβ Βολόντιν, σημαντικός σύμμαχος του Πούτιν, δήλωσε στο επίσημο κανάλι της  Δούμας στο Telegram πως ο Πούτιν ενημέρωσε το σώμα για τα επίσημα αιτήματα των περιοχών.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι μένει ακόμη να αποσαφηνισθεί αν η Ρωσία προσαρτά το σύνολο των ουκρανικών περιοχών της Χερσώνας και της Ζαπορίζια ή μόνο τα τμήματά τους που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή. «Σε ό,τι αφορά τα σύνορα των περιοχών της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, πρέπει να αποσαφηνισθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους λίγη ώρα πριν από την τελετή κατά την διάρκεια της οποίας ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα επισημοποιήσει την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών.

Οι δύο άλλες περιοχές, του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ θα προσαρτηθούν στο σύνολό τους, μετά την αναγνώριση από την Μόσχα της κυριαρχίας των αντίστοιχων φιλορωσικών αυτονομιστικών καθεστώτων στο τέλος του Φεβρουαρίου, μόλις πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Institute for the Study of War, η Μόσχα ελέγχει το 72% της έκτασης της περιοχής της Ζαπορίζια, ενώ το 88% της έκτασης της Χερσώνας και η ομώνυμη πρωτεύουσά της βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι η Ρωσία θα ενσωματώσει de jure και τμήματα της Ουκρανίας που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων στο πλαίσιο της κίνησής της να προσαρτήσει τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας.

Αν και η Ρωσία ελέγχει σχεδόν το σύνολο του εδάφους της επαρχίας του Λουχάνσκ, δεν έχει τον έλεγχο παρά επί του 60% της επαρχίας του Ντονέτσκ. Οταν ο Πεσκόφ ερωτήθηκε τι θα γίνει με το τμήμα του Ντονέτσκ που διαφεύγει του ρωσικού ελέγχου, απάντησε: «Θα απελευθερωθεί». Ολόκληρη η επαρχία του Ντονέτσκ θα αποτελέσει τμήμα της Ρωσίας.

Την ίδια ώρα η Μόσχα ανακοινώνει ότι θα θεωρήσει επιθέσεις κατά οποιουδήποτε τμήματος των περιοχών της Ουκρανίας που ετοιμάζεται να προσαρτήσει ως επιθετικές ενέργειες κατά της ίδιας της Ρωσίας.

Ο Ζελένσκι απευθύνει από πλευράς του έκκληση στους ρώσους πολίτες να εξεγερθούν εναντίον του Πούτιν, για να τερματιστεί ο πόλεμος, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψηφίζει σχέδιο για την καταδίκη των δημοψηφισμάτων στις τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα