Μεγάλες διαρροές ο Nord Stream: Οι αγωγοί θα έχουν αδειάσει ως την Κυριακή

Μεγάλες διαρροές ο Nord Stream: Οι αγωγοί θα έχουν αδειάσει ως την Κυριακή

Η Ρωσία βάζει στο κάδρο των υπόπτων για το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream τις ΗΠΑ
Σε πολεμικό κλίμα βρίσκονται οι χώρες ενώ αναζητείται ο υπεύθυνος για τις διαρροές στους δύο αγωγούς Nord Stream με Δανία, Σουηδία και Ευρωπαϊκή Ένωση να αποδίδουν τις διαρροές σε σαμποτάζ, και εξαγγέλλουν έρευνες.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Δανίας δήλωσε: «Τις επόμενες μέρες θα δημοσιοποιήσουμε τα στοιχεία και όταν μπορέσουμε να την αποδώσουμε σε κάποια πλευρά, θα δώσουμε μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση».

Η Ρωσία για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ρίχνει τα βέλη της στις ΗΠΑ
Ενώ ο εκπρόσωπος Κρεμλίνου σχολίασε: «Βλέπουμε ένα αυξανόμενο όφελος των εταιρειών ενέργειας των ΗΠΑ που προμηθεύουν την Ευρώπη. Ενδιαφέρονται πάρα πολύ να ενισχύσουν αυτό το κέρδος στο μέλλον. Εμείς ενδιαφερόμαστε για αυτό; Όχι δεν μας ενδιαφέρει. Τώρα έχουμε χάσει το μέσο μας για τροφοδοσία αερίου στην Ευρώπη».

Και οι Ηνωμένες Πολιτείες στη Ρωσία: «Μαθαίνουμε από δύο στελέχη δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών και άλλη μια πηγή ότι στελέχη των ευρωπαϊκών αρχών ασφαλείας παρατήρησαν πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού κοντά στην περιοχή όπου καταγράφηκαν οι διαρροές στους αγωγούς την περασμένη Δευτέρα και την Τρίτη. Ενώ την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκε η παρουσία ρωσικών υποβρυχίων».

Σκληρή η απάντηση του ΝΑΤΟ προς όποιον ευθύνεται για τις διαρροές.

Η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ αναφέρει: «Οποιαδήποτε σκόπιμη επίθεση κατά κρίσιμων υποδομών των συμμάχων θα συναντήσει ενωμένη και αποφασιστική απάντηση».

Τέσσερις οι διαρροές
Τέσσερις είναι τελικά οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream.

Πρόκειται για διαρροή που εντοπίστηκε από την Σουηδική ακτοφυλακή στον υποβρύχιο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Στενά παρακολουθεί τις εξελίξεις η Φινλανδία.

Η Σάνα Μάριν, Πρωθυπουργός Φινλανδίας σημείωσε: «Οι Φινλανδικές αρχές και η κυβέρνηση παρακολουθούν στενά την κατάσταση. Επίσης παρακολουθούμε συνεχώς τις εξελίξεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Φινλανδίας».

Για πολλούς οι βλάβες που έχουν υποστεί οι αγωγοί τους έχουν καταστήσει, αν όχι άχρηστους, τουλάχιστον μη λειτουργικούς για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ όπως αναφέρεται με τον ρυθμό που εκλύεται το φυσικό αέριο οι αγωγοί θα έχουν αδειάσει έως και την Κυριακή.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα