Μαχσά Αμινί: Ξεχειλίζει η οργή στο Ιράν - Ξεσπά ο πατέρας της, Δεν έχω ιδέα τι της έκαναν

Μαχσά Αμινί: Ξεχειλίζει η οργή στο Ιράν - Ξεσπά ο πατέρας της,  Δεν έχω ιδέα τι της έκαναν

Ξεχειλίζει η οργή που προκάλεσε η δολοφονία 22χρονης κοπέλας από την αστυνομία ηθών στο Ιράν. Οι πρωτοφανείς διαδηλώσεις συνεχίζονται σε 58 πόλεις, οι γυναίκες έχουν βγει στους δρόμους ενώ τουλάχιστον 31 είναι οι νεκροί και δεκάδες οι τραυματίες από τα αστυνομικά πυρά.

Η Μαχσά Αμινί, 22 ετών, που καταγόταν από την επαρχία Κουρδιστάν, συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη την οποία επισκεπτόταν με την οικογένειά της, «επειδή φορούσε ανάρμοστα ρούχα», από την αστυνομία ηθών, μια μονάδα αρμόδια να επιβάλλει τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες της χώρας. 

Ξεσπά ο πατέρας της Μαχσά Αμινί - Λένε ψέματα

Απαρηγόρητος είναι ο πατέρας της Μαχσά Αμινί, η οποία πέθανε ενώ βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντήλα της. Ο πατέρας της 22χρονης ξεσπά κατηγορώντας τις αρχές του Ιράν ότι λένε ψέματα για τις συνθήκες θανάτου της κόρης του. 
 
Μιλώντας στο BBC Persia, ο πατέρας δήλωσε ότι οι γιατροί του απαγόρευσαν να δει την κόρη του μετά τον θάνατό της. «Λένε ψέματα. Λένε ψέματα. Όλα είναι ψέματα… όσο κι αν παρακάλεσα, δεν με άφησαν να δω την κόρη μου» είπε χαρακτηριστικά, ενώ υποστήριξε ότι η κόρη του είχε μώλωπες στα πόδια με το σώμα της εκτός από το κεφάλι να είναι τυλιγμένο με σεντόνι.

«Δεν έχω ιδέα τι της έκαναν», συμπλήρωσε. Επίσης ανέφερε ότι όταν πήγε στον ιατροδικαστή, ένας γιατρός του είπε: «Θα γράψω ό,τι θέλω (στην έκθεση) και δεν έχει καμία σχέση με εσένα».

 Ιρανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι μετά τη σύλληψή της, η 22χρονη υπέστη «καρδιακή προσβολή», έπεσε σε κώμα και πέθανε. Όπως υποστηρίζει το ιρανικό μέσο ενημέρωσης Emtedad news, οι συγγενείς της Μαχσά Αμινί δηλώνουν πως δεν υπάρχει ιστορικό καρδιακής πάθησης στην οικογένεια.


31 οι νεκροί στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας

Σύμφωνα με την ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR) με έδρα το Όσλο, τουλάχιστον 31 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράν από την έναρξη των διαδηλώσεων, που καταπνίγονται από τις δυνάμεις ασφαλείας, διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο της 22χρονης 

«Ο ιρανικός λαός βγήκε στους δρόμους για να αγωνιστεί για τα θεμελιώδη δικαιώματά του και την ανθρώπινη αξιοπρέπειά του (…) και η κυβέρνηση απαντά σε αυτές τις ειρηνικές διαδηλώσεις με σφαίρες», κατήγγειλε ο διευθυντής της ΜΚΟ Μαχμούντ Αμίρι-Μόγκανταμ σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από έξι ημέρες διαδηλώσεων.

Στο Ιράν οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν τα μαλλιά τους όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Επίσης η αστυνομία ηθών απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν κοντά παλτό, πάνω από το γόνατο, στενά παντελόνια και τζιν με σκισίματα καθώς και ρούχα με έντονα χρώματα, μεταξύ άλλων.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα